Дата и час: Нед Юли 13, 2025 12:49 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
АБС за Брава 
Автор Съобщение
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST АБС за Брава
Имам Брава 1.6 , но без монтиран АБС. Дали е възможно да се направи нещо ако се обиколят моргите (сервизите) или е невъзможно. Трябва ли да се препрограмира електрониката?

Съб Сеп 17, 2005 6:58 pm
Профил
UNREAD_POST Re: АБС за Брава
bright написа:
Имам Брава 1.6 , но без монтиран АБС. Дали е възможно да се направи нещо ако се обиколят моргите (сервизите) или е невъзможно. Трябва ли да се препрограмира електрониката?

Препрограмиране на съществуващата електроника не се налага, а трябва нова. Трябва ти контролер за ABS, датчиците и разпределителя на спирачките който се монтира в двигателя (не знам то§но как се казва). Отпред датчика се управлява от назъбено колело което ако не се лъжа е част от карето и може да се наложи смяна на каретата.

Съб Сеп 17, 2005 7:26 pm
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST а колко би струвало начинанието?
Дали ще се побера в 1000лв, иначе няма смисъл. Някой въобще правил ли го е? Преди време ми бяха казали че във фирмен сериз на Бош монтирали АБС на произволен автомобил, но не знам дали е възможно.

Нед Сеп 18, 2005 9:02 am
Профил
UNREAD_POST Re: а колко би струвало начинанието?
bright написа:
Дали ще се побера в 1000лв, иначе няма смисъл. Някой въобще правил ли го е? Преди време ми бяха казали че във фирмен сериз на Бош монтирали АБС на произволен автомобил, но не знам дали е възможно.

Най-скъпото е контролера. Скъпи може да са и датчиците ако ще купуваш нови, но 1000 мисля че биха те оправили.

Нед Сеп 18, 2005 10:53 am
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST Къде се намира централата за АБС
Днес сменях зимни гуми и погледнах че от спирачките на Бравата излиза кабел? Това кабел за АБС-а ли е или е датчик за износване на спирачните дискове? И още отделно устройство ли е централата за АБС или е в ECU-то? Питам защото не ми свети лампа на таблота че има АБС и не знам дали е монтиран в колата или причинта е в предпазител, неизправна крушка и т.н.

Сря Ное 16, 2005 5:45 pm
Профил
UNREAD_POST 
Контролера за ABS-а е отделно от ЕСU-то устойство. На моделите Брава/Браво преди края на 98-ма е монтирано в сентралната част на таблото ниско долу под радиатора на парното. Затова често, когато радиатора протече си отива и контролера. След края на 98-ма мисля, че се монтира другаде... май под жабката, но не съм 100% удебен :) Старата система работи с датчици взимащи импулси от карето. На по-новите модели (от края на 98-ма) датчика е по-различен и мери магнитни импулси подавани от магнитния лагер. В този ред на мисли нормален лагер за главината на колето стружа 30-40лв. а магнитен 70-100лв. По-новата система е доста капризна на точност при монтирането. В този ред на мисли... как ще си захванеш датчика към главината? Според мен 1 500лв. ще те оправят, но не и 1 000. Все пак сметни само смяната на 4 карета, или другият вариянт 4 магнитни лагера... това все пак са части, които е несериозно да търсиш втора употреба, трябват нови.

P.S. Брава с АBS е с два кабела от главината на колелото най-близко до шофьорската врата. Единият за датчика, другия за износването на накладките. Останалите 3 главини са с по един кабел - за датчиците на ABS-a.

Сря Ное 16, 2005 7:00 pm
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Vladim написа:
Контролера за ABS-а е отделно от ЕСU-то устойство. На моделите Брава/Браво преди края на 98-ма е монтирано в сентралната част на таблото ниско долу под радиатора на парното. Затова често, когато радиатора протече си отива и контролера. След края на 98-ма мисля, че се монтира другаде... май под жабката, но не съм 100% удебен :) Старата система работи с датчици взимащи импулси от карето. На по-новите модели (от края на 98-ма) датчика е по-различен и мери магнитни импулси подавани от магнитния лагер. В този ред на мисли нормален лагер за главината на колето стружа 30-40лв. а магнитен 70-100лв. По-новата система е доста капризна на точност при монтирането. В този ред на мисли... как ще си захванеш датчика към главината? Според мен 1 500лв. ще те оправят, но не и 1 000. Все пак сметни само смяната на 4 карета, или другият вариянт 4 магнитни лагера... това все пак са части, които е несериозно да търсиш втора употреба, трябват нови.

P.S. Брава с АBS е с два кабела от главината на колелото най-близко до шофьорската врата. Единият за датчика, другия за износването на накладките. Останалите 3 главини са с по един кабел - за датчиците на ABS-a.

Благодаря за изчерпателното обяснение! Отказвам се да правя каквото и да е!

Чет Ное 17, 2005 10:37 am
Профил
UNREAD_POST 
Моля! :) Във всеки случай нищо не и пречи да поразпиташ светнати майстори (много малко са за съжаление) по въпроса. А пък, ако имаш ходене по автоморгите може да питаш за чарколяци. Ако опираше въпроса само до електрониката, датчиците и блока с електромотора и винтилите щеше да се вместиш в 1 000лв. но смяната на чарколяци по ходовата част ще вземе много пари. Успех в разучаването! :wink:

Чет Ное 17, 2005 10:56 am
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Един майстор ми каза, че най-лесния начин да провериш дали работи АБС е рязко да "набиеш" спирачките и ако ABS работи нормално, ще усетиш поредица от удари върху спеирачни педал. Отнася ли се това за Бравата?

Пет Ное 18, 2005 11:31 am
Профил
UNREAD_POST 
bright написа:
Един майстор ми каза, че най-лесния начин да провериш дали работи АБС е рязко да "набиеш" спирачките и ако ABS работи нормално, ще усетиш поредица от удари върху спеирачни педал. Отнася ли се това за Бравата?

Според мен това изказване влиза в категирията "пълни глупости".
При такова "набиване", разбирам "рязко натискане" на спирачките, ако АБС-а работи последицата
би трябвало да бъде колелата да не блокират (повличат), а автомобилът да спре плавно и обратното.
Такъв тест правих на служебното БМВ и нямаше никаква "поредица от удари",
пък АБС-а си работи, т.е. колата спира плавно без блокиране на колелата.

Пет Ное 18, 2005 11:53 am
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
kiro_of_the_day написа:
bright написа:

Според мен това изказване влиза в категирията "пълни глупости".
При такова "набиване", разбирам "рязко натискане" на спирачките, ако АБС-а работи последицата
би трябвало да бъде колелата да не блокират (повличат), а автомобилът да спре плавно и обратното.
Такъв тест правих на служебното БМВ и нямаше никаква "поредица от удари",
пък АБС-а си работи, т.е. колата спира плавно без блокиране на колелата.

Съжалявам че се включвам толкова късно, но чак сега прочетох тази тема.
Та майсторът правилно е казал, макар и с недотам изтънчени думи, че при силно натискане на спирачния педал се усещат многократни удари върху спирачния педал. Възможно е да има и ABS-и, при които възпрепятстването на блокирането на колелата да става без удари, но аз лично не съм чувал за такива.
Принципът на ABS-a е следния: При рязко натискане на спирачния педал колелата за миг блокират, датчиците на колелата регистрират това блокиране и подават сигнал към клапанче за спиране подаването на спирачна течност към съответното колело. В резултат на това колелото се отблокира, но пък отново трябва да се пусне спирачна течност, за да продължи ефективно спирането. Тук на помощ идва електрическата помпа на ABS-a, която поддържа постоянно налягане около 140 атмосфери (което налягане се поддържа постоянно докато колата е на контакт и моторчето на помпата се включва само да допомпа малко когато е задействан ABS-a). Тази помпа подава спирачна течност под налягане към вече отблокираното колело, то отново блокира, след което отново се спира притока на спирачна течност. Именно това многократно включване и изключване на клапана на спирачната течност се отразява като тракане в педала на спирачките. Това не е вредно, просто си е част от механизма на действие на ABS-a.

Чет Яну 05, 2006 8:10 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ]