|
|
Дата и час: Съб Юли 05, 2025 1:48 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Автор |
Съобщение |
sok1
|
nennormalnoto написа: ... Но ти не ме разбираш, май! Възможно е и ти да не си се изразил както трябва. nennormalnoto написа: Не ме е яд, че хората идват тук и искат да ходят по Витошка и т.н.! Болно ми е, че това се превръща в народопсихология! В някаква ценностна система за България! Имам странното чуство, че вече повечето хора живеят рутинно! Да отиде на работа, да се прибере, да се наяде като прасе, да нае*е жената и толкова! Утре същото! И така всеки ден! Ето това не ми харесва! И точно това ме кара да се ядосвам като слушам колко забележителни са МОЛ-овете! К'во толко ебати! Няк'ва лъскава сграда, с безброй магазини вътре! Да! Това е нужно! Но не е...не е нещо, което би трябвало да плени човек така!
Принципно си прав. Но имам чувствто, че живееш в измислен свят. Огледай се! Хората се борят, за да оцелеят. Естествено, че ще се радват, когато видят МОЛ, защото не им се случва често да имат право на избор какво да си купят. Някой каза горе, че при тях има един магазин, предлагащ от сирене до лопата, но по един вид или марка. И за тях е малка радост да отидат и да си изберат едно кисело мляко от около 10 вида. Ти ми говориш за театър, опера, ценности. Да прав си! Но не и за тези хора. Защо на теб не ти правят впечатление неща, като молове, лъскави магазини и т.н. Защото ти писнало от тях и вече търсиш по стойностни неща. Е, да, ама тези хора тепърва минават по пътя, който ти си извървял. Както и държавата ни в момента изминава пътя, по който развитите държави са минали преди 100 години. Лично аз не виждам място за тревога. Всичко с времето си. 
|
Сря Сеп 17, 2008 3:42 pm |
|
 |
nennormalnoto
|
sok1 написа: nennormalnoto написа: ... Но ти не ме разбираш, май! Възможно е и ти да не си се изразил както трябва. nennormalnoto написа: Не ме е яд, че хората идват тук и искат да ходят по Витошка и т.н.! Болно ми е, че това се превръща в народопсихология! В някаква ценностна система за България! Имам странното чуство, че вече повечето хора живеят рутинно! Да отиде на работа, да се прибере, да се наяде като прасе, да нае*е жената и толкова! Утре същото! И така всеки ден! Ето това не ми харесва! И точно това ме кара да се ядосвам като слушам колко забележителни са МОЛ-овете! К'во толко ебати! Няк'ва лъскава сграда, с безброй магазини вътре! Да! Това е нужно! Но не е...не е нещо, което би трябвало да плени човек така! Принципно си прав. Но имам чувствто, че живееш в измислен свят. Огледай се! Хората се борят, за да оцелеят. Естествено, че ще се радват, когато видят МОЛ, защото не им се случва често да имат право на избор какво да си купят. Някой каза горе, че при тях има един магазин, предлагащ от сирене до лопата, но по един вид или марка. И за тях е малка радост да отидат и да си изберат едно кисело мляко от около 10 вида. Ти ми говориш за театър, опера, ценности. Да прав си! Но не и за тези хора. Защо на теб не ти правят впечатление неща, като молове, лъскави магазини и т.н. Защото ти писнало от тях и вече търсиш по стойностни неща. Е, да, ама тези хора тепърва минават по пътя, който ти си извървял. Както и държавата ни в момента изминава пътя, по който развитите държави са минали преди 100 години. Лично аз не виждам място за тревога. Всичко с времето си. 
Относно дали съм се изразил правилно, немога да коментирам! Аз лично се разбирам какво съм казал! Но то е нормално!
Честно казано не смятам, че живея в измислен свят! Виждам ситуацият около мен и от това ме боли! Затова се бунтувам! Не се смятам за някакъв много морално възвишен човек! Но просто ми се иска да живеем в една по - нормална среда! Имах възможност да избягам от България! Но не би! Причината е една единствена! Обичам това място! Обичам хората тук! И искам да живеем добре тук!
Не съм се спукал от ходене на театър и т.н.! Нищо човешко не ми е чуждо! Просто си имам една мечта за България! Която може би всеки от вас я има! Може в момент на превъзбуда да казвам нещата малко по - силно! Но общята идея се запазва! Тук има хора, който предполагам са видели много повече от мен! Затова напълно се съгласявам и разбирам какво казваш! Просто ми се искаше да не е така! За да може държавата да извърви правилния си път, първо ние, хората, трябва да се стремим да го вървим! Въпреки, че никога незнаеш кое е правилно, и кое не! Надявам се да успеем да съградим една Красива България! Звучи малко утопично, но найстина го искам! Досущ като един алхимик!
|
Сря Сеп 17, 2008 4:02 pm |
|
 |
Rokambol
|
Всички се напъват да са в София. Аз пък направих всичко възможно да се махна от там. Но това е друга тема.
Проблемът е много по-сериозен. Държавен, бих казал.
Целият финансов поток се стича в столицата. Всяка уважаваща себе си фирма има офис там. Централен. Училища, университети - всичко е най-много в София. Болници, клиники, частни или държавни - София.
Медии, електронни или не - София.
Политици, дипломати, културни или не чак толкова аташета, посланици - София.
Престъпници, гастербайтери, очукани хора, тарикати, мошеници, дори обикновени кариеристи - София. Задължително.
Каквото и да капне по инвестиционни или други фондове и пера, остава за столицата или по-голямата част. Маса провинциални богаташи и гешефтари накупиха имоти за глезените си деца именно в София. (Иначе как да си обясним факта, че еднакви имоти в столицата са около два пъти по-скъпи, отколкото в Сан Тропе, например.)
Цялата легална и полулегална паплач от Китай, Пакистан или Марс, ако щете е концентрирана при вас.
Въпросът е защо е всичко това? Моите идеи са общо две - първата, заради откровената българска тъпанарщина и снобария да живееш "баш у градо", и сбърканата държавна политика да концентрира инвестиции най-вече там - работни места. Искам да дам и няколко банални, но показателни примера:
1. Магистрала "Струма" се отложи от 2004г за 2014г, само и единствено заради факта, че 18-те километра на магистрала "Люлин" са по-важни. Това, че Е-79 е най-натовареното трасе в БГ и вече се казва пътя-убиец никой не го интересува. Дай да мислим само за София...Дрън-дрън.
2. В момента се "освобождават" територии за изграждането на най-големия автопазар на Балканите пак в София. Защо? Защо се съсипва превърналият се в поминък бизнес на част от хората в Южна България - Дупница, Кюстендил, Благоевград, Сандански? Те къде отиват? Познайте...
3. Кому е нужно хиляди хектара земя да пустее, вместо да се налеят пари в отрасъла? Половината от приходящите ще напуснат столицата, ако имат възможност за достоен живот в малкия град или на село.
И още, и още...но спирам. Всеки от нас (особено икономист) може да изброи десетки причини за ситуацията в София и всяка една ще е вярна. Рибата се вмирисва от към главата. Това е истината.
Една крачка в правилната посока е част от държавния апарат, разните му там министерства, канцеларии, да се изместят в друг град, даже район....а да, бат Бойко да им е шеф 
|
Чет Сеп 18, 2008 6:01 pm |
|
 |
Zozo
Кара кола
|
Аз пък искам да искажа коренно различно мнение ( за което най вероятно ще бъда силно освиркан ... ама...шанс ).
Мене определено ме дразнят хората от други градове села и паланки, който ми се бият в гърдите - Аз живея в София. Ми аз да питам, чий го дирите тука бе, имало било работа... имало било пари... кво на село няма ли... ама мързела е як, защото на село трябва да вътриш мотиката за да изкараш няква продукция. А тука седнеш в някой офис и клатиш крачетата за 500лв. и доволно. Мама и тате пращат буркани с чушки и домати, като продадат прасето или некоя крава пращат доволно парички... и така. Имам не 1 и 2 такива познати и винаги с тях съм споделял това си мнение и винаги съм чувал едни и същи доводи- клиширани до немай къде. Мишо казва държавара била виновна... ми може, ма я ми кажи за чий да отварят в Русе кино като няма кой да ходи там, щ'тот всички който имат 5 лева в джоба ще ги дадат за билет до София...! Инафраструктура ли да правят в по малките градове...за кого... погледни на улицата навън и ще видиш че всички са вече тук. В София...! Ама са малко хората който ще си кажат чето като мен, че не желая на улицата да чувам миекание и диалекти от всички крайща на България. Не искам като си плащам телефона някоя фръцла от Горно Нанадолнище да ми "убисняя кък ако жилая да си включна " незнам си какво си .... и прочие. И като тръгна на работа 4 километра да ги пътувам 1 час защото няма разминаване от коли с регистрационни номера започващи с М.... ТХ... и прочие. Предполагам че много хора ще кажат че съм много краен, но искам да се върне жителството и това е. А относно 2948474226 критики който ще чуя след този си пост , само за последно да кажа - НАМАМ НИЩО ПРОТИВ ХОРАТА ОТ ВСИЧКИ МЕСТА КОЙТО НЕ СА СОФИЯ СТИГА ТЕ ДА СИ ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ ТАМ!!!
|
Пет Сеп 19, 2008 11:46 am |
|
 |
sok1
|
Ето и първата от 2948474226-те критики.
Zozo написа: Ми аз да питам, чий го дирите тука бе, имало било работа... имало било пари... кво на село няма ли... ама мързела е як, защото на село трябва да вътриш мотиката за да изкараш няква продукция. Пари на село няма!!! Освен за едрите земевладелци и земеползватели (които също живеят в големия град), пари нема. Ясно е, че на село освен със земеделие, с друго няма какво да се захванеш. А за да се захванеш със земеделие си трябва достатъчно количество земя, пари и връзки. Не всеки може да си купи трактор, комбайн или да кандидатства за парички по САПАРД. И затова си взема бохчата и отива да си вади хляба, където може. А къде може - в големите градове. И още нещо - добре, че са тези "мързели" по селата, че да можеш да си купуваш от време на време някой друг зеленчук, че лебец. Защото не всичко е внос, има и родно производство, на онези, "мързелите". Zozo написа: А тука седнеш в някой офис и клатиш крачетата за 500лв. и доволно. Не всички са така. Има хора, които се блъскат от сутрин до вечер за тези пари. Но поне има къде да се блъскат. Zozo написа: ... за чий да отварят в Русе кино като няма кой да ходи там, щ'тот всички който имат 5 лева в джоба ще ги дадат за билет до София...! Инафраструктура ли да правят в по малките градове...за кого... погледни на улицата навън и ще видиш че всички са вече тук. Това е правилния път. Зада не ходят хората в големите градове, трябва родните им места да станат привлекателни за живеене - да има места за отдих и забавление, да има хубави пътища, да има работа. Ако имаше повече заводи по малките градчета и села, хората нямаше да ходят в София, Варна, Пловдив и т.н. Zozo написа: ...не желая на улицата да чувам миекание и диалекти от всички крайща на България... Аз съм израснал в Силистра (мястото, където ще се извозва боклука на София) и от време на време се случва да "измйекам"  . За което най-искрено ти се извинявам и обещавам поне пред теб да не се повтаря. Zozo написа: И като тръгна на работа 4 километра да ги пътувам 1 час защото няма разминаване от коли с регистрационни номера започващи с М.... ТХ... и прочие. И на мен не ми е приятно. Но до колкото знам вече не е задължително да сменяш рег. номер на новозакупен автомобил от БГ. Така че има и доста софиянци, каращи автомобили с "М...Тх..." и т.н. Zozo написа: Предполагам че много хора ще кажат че съм много краен, но искам да се върне жителството и това е. Не можеш да задължиш хората къде да живеят. Ами ако го направят това жителство задължително и по света? Zozo написа: НАМАМ НИЩО ПРОТИВ ХОРАТА ОТ ВСИЧКИ МЕСТА КОЙТО НЕ СА СОФИЯ СТИГА ТЕ ДА СИ ЖИВЕЯТ И РАБОТЯТ ТАМ!!!
Аз пък нямам нищо против никой, стига да си гледа работата, да спазва законите и да не пречи на останалите.
|
Пет Сеп 19, 2008 4:32 pm |
|
 |
Zozo
Кара кола
|
sok1 написа: Аз съм израснал в Силистра (мястото, където ще се извозва боклука на София) и от време на време се случва да "измйекам"  . За което най-искрено ти се извинявам и обещавам поне пред теб да не се повтаря.
Бях убеден че по някое време ще се появи и това изречение. А иначе да виждаш някой от София да споделя твоето мнение...? Лошото е че всички ние имаме познати, приатели или колеги от...някаде ( за да не казвам от село ), и са много малко хората който изказват мнението си наглас.... защото им е неудобно. Е на мене пък слабо ми пука.
Относно цалата "дисекция" на мнението ми, която си направил....... как да ти кажа, това само показва колко оправдателност ви трябва. А това което аз чувам е "- Бля бля бля ..... ама да съм в София!" Едно и също едно и също от всички. А като казвам за село и за мотиката, не го приемай толкова буквално и толкова навътре. Не само с земеделие могат да се изкарват пари. А в средно големите градове като например Силистра няма какво да се работи ли .... айде бееее.А всъщност дори и не ме интересева има ли или няма. Мене някой пита ли ме за мен дали има или няма работа а? Пита ли ме някой - не - е тогава какво ме интересува че в Троян, Павликиени, или някое друго Сусурлево нямало работа. А всички който остават там умират от глад ли...? Сигурен съм че не - дерзаят хората - справят се. Айде да не давам конкретни примери с хора който и двамата познаваме, че става много лично, но ти и сам ще се сетиш.
А относно преченето - много е лесно да се натресеш на място където си нежелан и да викаш - Ми то такова на мене никой не ми пречи.
Жителството - ами не, не мога да казвам на кой къде да живее, ама МНОГО ми се иска. А относно чужбина - ама хич не ми дреме.
Само едно ще ти кажа, защото имам чувството че оставаш с грешно впечатление - нямям нищо против теб лично - имам против масите изсипващи се в града в който съм отраснал, пълнят улиците и "мърсят" мястото на което съм отраснал!
|
Съб Сеп 20, 2008 10:04 am |
|
 |
sok1
|
Zozo написа: ...Относно цалата "дисекция" на мнението ми, която си направил....... как да ти кажа, това само показва колко оправдателност ви трябва. Лично аз не се оправдавам, а изказвам мнението си. И "дисекцията" я използвам, зада наблегна на някой фрагмент от поста ти, не за друго. Zozo написа: А в средно големите градове като например Силистра няма какво да се работи ли .... айде бееее. [url=http://news.expert.bg/n140655/p3/]Равнището на безработица за областта е 10.60 на сто - над средното за страната, което е 6.62 на сто. [/url] Хайде да не говори със заучени фрази, а с факти. И в края на краищата аз съм от този град, а не ти, и се предполага, че съм малко по-добре запознат от теб. Zozo написа: А всъщност дори и не ме интересева има ли или няма (работа). Това е проблемът. После се чудиш защо хората идвали в големите градове. Zozo написа: ... че в Троян, Павликиени, или някое друго Сусурлево... Предполагам, че си афектиран и затова гледаш толкова от високо. Все пак не забравяй, че и в малките градове и села, били те и някое "Сусурлево", живеят стойностни хора, които са много повече човеци от доста софиянци-кореняци. Не бива да се гледа с такова пренебрежение... Zozo написа: А всички който остават там умират от глад ли...? Сигурен съм че не - дерзаят хората - справят се. Естествено, че не умират. Но кой не иска да живе малко по-добре, вместо да мизерства? Zozo написа: А относно преченето - много е лесно да се натресеш на място където си нежелан и да викаш - Ми то такова на мене никой не ми пречи. Веднъж ти се извиних за "мйекането". Специално на теб ще ти се извиня и за "натрисането". Явно си мислиш, че София ти е бащиния. Zozo написа: Само едно ще ти кажа, защото имам чувството че оставаш с грешно впечатление - нямям нищо против теб лично - имам против масите изсипващи се в града в който съм отраснал, пълнят улиците и "мърсят" мястото на което съм отраснал!
Или аз не те разбирам, или ти не се изразяваш както трябва. Защото аз СЪМ от тези маси, които "пълнят улиците и "мърсят" според теб. Е, как да не го приемам лично.
Имам един въпрос. Колко от хората в София, занимаващи се с най долната и мръсна работа (не престъпления) са "раждани на жълтите павета"?
|
Съб Сеп 20, 2008 11:56 am |
|
 |
sok1
|
Zozo, предлагам спора да го продължим в неделя, в О.Шипка на по бира. 
|
Съб Сеп 20, 2008 12:33 pm |
|
 |
Zozo
Кара кола
|
Става.
|
Съб Сеп 20, 2008 6:15 pm |
|
 |
Rokambol
|
Zozo, не забравяй, че тези хора си плащат данъци точно както и ти. Те остават в столичния бюджет.
|
Съб Сеп 20, 2008 6:33 pm |
|
 |
Tuzarka
|
Темата пак се е изместила в неправилна посока, но хайде и аз да направя един коментар:
С какво са по-велики кореняци софиянци??? Единствено в това, че са проплакали в родилния дом на град, който се пада да е столица на България. Нито генът нещо е по-различен, нито кръвта е синя, нито пък не ходите до тоалетна...Питам аз - ако столица беше Велико Търново или Стара Загора, а София беше останал един провинциален град...дали пък софиянци нямаше да драпат към големия град/столица?
Зозо помисли ако в София беше малък, смотан град - дали щеше да завършиш това си образование и да работиш това, за което е учил? Шеше ли да потърсиш възможност за реализация в друг град? Или щеше да останеш и да прекопаваш лехи,да продаваш кебапчета в някоя скара-бира, да работиш като общ работник в някой завод? Изредените "професии" не звучат като добри перспективи за работа, съответно и за доходи!
|
Съб Сеп 20, 2008 9:47 pm |
|
 |
Ferrari
Фиат идол
Регистриран на: Нед Мар 25, 2007 10:31 pm Мнения: 5921 Местоположение: София 13 Надежда
|
Tuzarka написа: Темата пак се е изместила в неправилна посока, но хайде и аз да направя един коментар:
С какво са по-велики кореняци софиянци??? Единствено в това, че са проплакали в родилния дом на град, който се пада да е столица на България. Нито генът нещо е по-различен, нито кръвта е синя, нито пък не ходите до тоалетна...Питам аз - ако столица беше Велико Търново или Стара Загора, а София беше останал един провинциален град...дали пък софиянци нямаше да драпат към големия град/столица? Зозо помисли ако в София беше малък, смотан град - дали щеше да завършиш това си образование и да работиш това, за което е учил? Шеше ли да потърсиш възможност за реализация в друг град? Или щеше да останеш и да прекопаваш лехи,да продаваш кебапчета в някоя скара-бира, да работиш като общ работник в някой завод? Изредените "професии" не звучат като добри перспективи за работа, съответно и за доходи!
Един личен въпрос към теб?
След като завършиш ще се върнеш ли в родното си място за да работиш и живееш там? Само това ми отговори.
_________________ Семейният бутик The Family Boutique
|
Съб Сеп 20, 2008 10:11 pm |
|
 |
Maranello
|
Zozo, чувствам, че сме от една порода.
Рядко срещам хора мислещи идентично с мен. Благодаря за изказаните мнения. Бих написала същото.
 С две ръце за теб.
|
Съб Сеп 20, 2008 10:18 pm |
|
 |
Tuzarka
|
Ferrari написа: Един личен въпрос към теб? След като завършиш ще се върнеш ли в родното си място за да работиш и живееш там? Само това ми отговори.
Почти съм завършила. Не няма да се върна в Пловдив, защото там има всичко на всичко само 3 фирми, в които мога да работя по специалността си. В една от тях работих - 2 години за 300лв; другата е ЕТ на инженер на поне 70г; третата също е на човек, който работи сам за себе си. Какво тогава - да избера да остана в родния град, да си закача тапията над кенефа и да продавам гащи???Да, да!
Тук намерих място, на което да се развивам  За пояснение - работя по специалността.
|
Съб Сеп 20, 2008 10:25 pm |
|
 |
Ferrari
Фиат идол
Регистриран на: Нед Мар 25, 2007 10:31 pm Мнения: 5921 Местоположение: София 13 Надежда
|
@Tuzarka
Ето го реалният пример.
София е такава, защото всички идват и не си тръгват.
PS: В София живее 1/4 от населението на България.
_________________ Семейният бутик The Family Boutique
|
Съб Сеп 20, 2008 10:38 pm |
|
|