|
|
Дата и час: Съб Юли 12, 2025 6:57 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
Закон за управление на етажната собственост
Автор |
Съобщение |
Tuzarka
|
 Закон за управление на етажната собственост
Съседите решават за кучето вкъщи и ремонта
05 август 2008 / News.dir.bg
Общото събрание на всеки жилищен блок ще решава дали някой от обитателите му да има домашен любимец.
Тази идея, обсъждана от няколко месеца, окончателно е залегнала като промяна в Закона за управление на етажната собственост, заяви депутатът от БСП и председател на правната комисия на парламента Янаки Стоилов пред bTV.
"Необходимо е и изричното съгласие на непосредствените съседи. Все пак хората заслужават преимуществено внимание", аргументира се народният представител.
Той увери, че заедно с колегите си са опитали да отговорят на практически въпроси, които засягат хората, като например ремонтите. Стоилов обясни, че те са разделени на "неотложни" и "необходими". За неотложните може да решава и общината, като след това тя ще поиска парите от живущите. Решението за необходимите ще идва от общото събрание, от управителния съвет или от съответния собственик, като после е необходимо част от средствата да му бъдат възстановени.
При случаи на груби нарушения законът предвижда да бъде извеждан собственик – до 3 години, дори само с 3/4 от мнозинството.
В зоните за комплексно застрояване сме предвидили да има само паркове, детски площадки или паркинги, които трябва да се поддържат от живущите, отбеляза още Янаки Стоилов.
Хайде да поразсъждаваме над идеята.
|
Вто Авг 05, 2008 1:34 pm |
|
 |
NIK_THE_FLASH
Кара кола
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 12:04 pm Мнения: 282 Местоположение: София 13 Надежда
|
"Общото събрание"... това при по-малките блокове може и да стане, В нашия блок (15 етажен) на събранията на входа от 50те апартамента се събират максимум 15 човека...
А това с "неотложни и необходими ремонти" и "част от средствата да му бъдат възстановени" не го разбрах. Това нали не значи, че ако комшията Пешо реши да си ремонтира тоалетната, после ще му възстановят част от парите ?
|
Вто Авг 05, 2008 2:12 pm |
|
 |
CHILIEV
|
пълна простотия...
аз съм си платил за апартамент, той си е мой и ако искам мога да си закача пианото на тавана с каруцарски болтове...
да дойде някой да ми каже какво да си правя вкъщи...
напълно съм съгласен че трябва да има мерки срещу големите денонощни купони, оглушаващи блока..
или отглежданите злобни кучета, но за ремонтите примерно никой не може да се бърка, освен в случайте когато се нарушава основната носеща конструкция или се деформират площите извън апартамента...
това е 
|
Вто Авг 05, 2008 7:51 pm |
|
 |
Tuzarka
|
Малко мнения, явно на никой не му пука от възможните последици....
Аз си мисля, че на българина не трябва да му се дава много власт в това отношение, защото ще се олее в мерака си да бъде велик.
Всеки от вас има поне 2-3ма откачени съседи, които дебнат, все мрънкат и светът им е крив. Аз не бих желала точно такива олигофрени да ми казват какво да правя и да ми държат реч как да живея, но според техните схващания. Аз имам котка, която е тиха...но ако трябва да питам 4 апартамента дали са съгласни - всеки би се замислил какво да отговори. Дори и с превантивна мярка може да кажат, че са против. А пък недай си боже да търсиш разрешение от хора, с които не се разбираш или си във война. Аз например се сблъсках с проблем когато исках да променя плана, по който ме таксуват от ТЕЦ-а. Всеки зимен месец Топлофикация ми начисляваше големи разходи на база предходни години (други собственици живели в апартамента). На запитване как да променя плана - отговориха ми, че трябват подписи за съгласие на съседите. Е, представете си как аз отивам у съседите и казвам "Мили съседи, няма ме по цял ден и само вечер включвам парното. Съгласни ли сте да да плащам по-малко за парно?Yellow_Flash_Colorz_PDT_04 А те ще ми отговорят как са съгласни да ми топлят апартамента през деня. Дори и да няма такава уловка - българинът е свикнал винаги да се съмнява, че всеки иска да го клати. В крайна сметка реших да не обикалям по съседи. Просто едната зима плащах като поп, а на следващата след изравнителните сметки - щраках с пръсти.
Кучето лаело, котката мяукала...ами животни са....бебето плаче, хората - говорят, пеят, викат....Важното е всичко да е в рамките на добрия тон. Дали ако правя секс шумно ще ме изгонят? Или пък аз да се развикам на съседите, които сутрин пускат ТВ една идея по-силно? Вероятно ще има хора, които в подобни ситуации биха упражнили с гордост правото си на съседи. Тогава пък аз ще им кресна, че ми писна да усещам в банята си какво готвят или при вятър да слушам как им трака остъклената тераса. Надушвам бум на битовите скандали, побоища, убийства. Ще падне един голям Биг Брадър
|
Вто Авг 05, 2008 8:37 pm |
|
 |
NIK_THE_FLASH
Кара кола
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 12:04 pm Мнения: 282 Местоположение: София 13 Надежда
|
Хм, сега като прочетох внимателно цитата от дир.бг-то, ме налегнаха някой "размисли и страсти" :
"окончателно е залегнала като промяна в Закона за управление на етажната собственост" ... т.е. тепърва ще променят закона, ние сме в България, което значи че това ще се случи "тия дни - около коледа". Отделно като знаем деПУТатите ни как обичат да разглеждат и преразглеждат нещата на по 10тина четения - ще се окаже че посочените промени ще са с по-различен текст. Допълнително ще е хубаво да се видят самите промени в този закон, а не обобщаващите изказвания на тоз председател...така че според мен е по-добре да почакаме и да видим какъв ще е крайният резултат.
|
Сря Авг 06, 2008 12:08 pm |
|
 |
kykep
Кара ролкови кънки
Регистриран на: Нед Авг 03, 2008 6:43 pm Мнения: 32 Местоположение: Варна
|
 Re: Закон за управление на етажната собственост
Tuzarka написа: Съседите решават за кучето вкъщи и ремонта 05 август 2008 / News.dir.bg Общото събрание на всеки жилищен блок ще решава дали някой от обитателите му да има домашен любимец. Тази идея, обсъждана от няколко месеца, окончателно е залегнала като промяна в Закона за управление на етажната собственост, заяви депутатът от БСП и председател на правната комисия на парламента Янаки Стоилов пред bTV. "Необходимо е и изричното съгласие на непосредствените съседи. Все пак хората заслужават преимуществено внимание", аргументира се народният представител. Той увери, че заедно с колегите си са опитали да отговорят на практически въпроси, които засягат хората, като например ремонтите. Стоилов обясни, че те са разделени на "неотложни" и "необходими". За неотложните може да решава и общината, като след това тя ще поиска парите от живущите. Решението за необходимите ще идва от общото събрание, от управителния съвет или от съответния собственик, като после е необходимо част от средствата да му бъдат възстановени. При случаи на груби нарушения законът предвижда да бъде извеждан собственик – до 3 години, дори само с 3/4 от мнозинството. В зоните за комплексно застрояване сме предвидили да има само паркове, детски площадки или паркинги, които трябва да се поддържат от живущите, отбеляза още Янаки Стоилов.
Хайде да поразсъждаваме над идеята.
Много хубава тема.
Аз живея в 3 етажна кооперация във Варна. По два апартамента сме на етаж, общо 6. СЪседът срещу мен има куче, и не е питал никого за него, ползва като тоалетна за кучето общо стълбище и между етажните площадки, никога не го извежда на разходка. Много е неприятно. Преди време някой му сложил отрова и се опитал да умори животинката, но не стана така. Само се изпокарахме. Кооперацията е от 10 години, но още нямаме парапет на стълбището, защото на никой не му се дават пари, и никой не го интересува... 6 апартамента сме и не можем да се разберем. Нямам нищо против някой да гледа в апартамента си домашен любимец, не искам да ми пречи на мен. Не липсват идеи как да да се реши проблема, но ще пострада животинката, а тя не е виновна.
Хубаво е да има някаква независимост относно ремонтите, но без да се засягат основни и носещи констркуции. Проблемът е, че болшинството от обикновенните хора нямат особено ясна представа коя стена каква, къде е трегер, къде тухла или защо там е бетон и желязо, а на тях им пречи...
Много пъти някой решава да кърти някакви стени и изменя конструкцията... Знам един магазин, който падна в едно село, защото собственика реши, че архитектите са сложили колоните много нагъсто, а той искал да продава трактори вътре... и не можели да завиват... 
_________________ Fiat Punto II ELX, 44 KW, 8V
Простите истини се разбират най - трудно!
|
Съб Авг 23, 2008 1:38 pm |
|
 |
svetkos_
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Сря Юни 11, 2008 3:39 pm Мнения: 133 Местоположение: София 18 Овча Купел
|
Съгласен съм с Чилиев, както се казва, който плаща, той поръчва. Всеки има право да променя апартамента си, но все пак трябва да се съобразява с конструкцията на блока, за да не се срине. Защото иначе ще стане, както кукер разкри за тракторите!  Това ме скъса от смях.
За кучетата, нямам нищо против. Но всеки, който е решил да отглежда някакво животно, е длъжен да се грижи за него, както трябва и разбира се да се съобразява със съседите си. Сега, ако те са като един мой колега в работата, на пук няма да се съобразявам. (Положението при този е тревожно  !)
Днес дори по Канал 1 показаха някакво момче, нахапано от Пит Бул. Е това не е нормално. Твърди се, че кучето е насъскано нарочно, а след това собственикът се е дървил и на полицията. Е такива "помяри" трябва да бъдат избивани! (лично мнение, не ме съдете  ) МИР!

_________________ Фиат Браво 1.6 2000, Кукла www.prosport.bg
|
Съб Авг 23, 2008 1:48 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|