|
|
Дата и час: Пет Юли 18, 2025 2:54 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
Чисто нова кола вдигна разхода след тенекеджийски ремонт...
Автор |
Съобщение |
Dobri
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Фев 22, 2005 7:38 pm Мнения: 82 Местоположение: София
|
 Чисто нова кола вдигна разхода след тенекеджийски ремонт...
Купих си нов Опел Комбо 1,3 CDTI. Както е известно, това е двигател на Фиат 1,3 jtd. Колата беше перфектна и харчеше малко - 6,7 на 100 градско. Това до момента, в който трябваше да я вкарам в сервиз за боядисване на една драскотина. Както си е по условие на каското, я вкарах във фирмения сервиз на "София Ауто". С боядисването горе-долу добре се справиха, като изключим лекото разминаване в оттенъка на цвета. Както и да е, това не ми е проблем. Но след като я взех от сервиза, усетих че колата като двигател се държи по-различно от преди това. Не мога да кажа каква е точно разликата, но е по-различно. По-важоното обаче е, че от тогава ми вдигна разхода. На градско вече е 7,5-8. Повече към 8. Това за този двигател ми се струва твърде много. То по книжка трябва да е 6,2, но 6,7 е напълно приемливо. Но 8, и то след като си я взел от сервиз,ми се вижда твърде съмнително.
Та да попитам, ако някой разбира, какво може да е пипнато по двигателя или нещо друго, та да стане тази промяна.
Други симптоми, които засякох е че ми я върнаха с доста по-малко гориво, отколкото я бях оставил. Също така горивомерът не работи съвсем равномерно - някой път присветва резерва още преди да е стигнал до червеното. Друг път си светва на червеното. Друго нещо, което засякох е, че оборотите на празен ход са съвсем леко по-ниски. Може би преди бяха около 800, сега са малко по-надолу - 700 или 750.
Между впрочем, понеже съм страшно подозрителен към всякакви сервизи, преди да я дам, маркирах някои по-важни части. Не са пипани те. Но може да е пипнато нещо друго. Примерно компютърът е маркиран, но корпусът отвън, ако е пипано нещо вътре по чиповете, няма как да се види.
Та някой ако разбира от този тип дизели, нека да помогне. Страшно съм разочарован в момента от развитието на събитията... Хич не ми се даваше в сервиз колата заради една дребна драскотина, но по лизинга бях длъжен да я дам.
_________________ Добри Божилов
Българска Интернет Партия
|
Пет Юли 25, 2008 2:03 pm |
|
 |
snake
Фиат фанатик
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 1:30 pm Мнения: 984 Местоположение: Пазарджик
|
От дизели нищо не разбирам и не мога да дам мнение за появилите се проблеми. Искам само да изразя съчувствие за неприятната случка и ако от това ще ти стане по-леко, да ти кажа, че не си единствен.
Какво става с колите ни докато са в сервиз можем само да гадаем. Верният ми опел по разбираеми причини честичко посещаваше тенекеджийски сервизи. При един по-дълъг престой за смяна на прагове реших да отида да видя все пак какво става и установих, че количката ми я няма в сервиза  . Говедото я беше изкарало да си върши лична работа, макар че после се оправдаваше, че уж цвета на боята не бил съвсем същия и ходил с колата да го донагласят. А колата му я предадох заедно с готовата по каталог боя и всичко си беше Ок. След скандали му удържах 50 лв. от договорената сума.
Сега като си правих ударената на морето врата на фиата, стоях почти през цялото време в сервиза и без това бях айляк. Покрай колите, оставени за ремонт, "майсторите" минават с разни инструменти, нерядко ги закачат и ги използват за поставка на кутии с боя и други техни си принадлежности. Аз моята кола си я пазех и въпреки това пред очите ми хвърлиха върху тавана й връзка ключове от друга кола и то от разстояние няколко метра. Когато имат работа вътре в купето, пушат без да им пука, че ще пробият новата тапицерия и превръщат всичко в кочина. Отвратен съм, няма да споменавам името на сервиза, защото така е навсякъде.
Твърдо съм решил, че за дребни неща вече никога няма да ходя в тенекеджийски сервиз. По-добре да си карам с драскотини и ужулвания, отколкото да се гаврят с колата ми.
_________________ Ex: Fiat Marea Weekend ELX 1.8 16V Ex: Fiat Palio Weekend 75 Ex: Opel Kadett 1.4 - Първата ми любов : )
|
Пет Юли 25, 2008 2:35 pm |
|
 |
Airfan
Кара кола
Регистриран на: Пон Сеп 03, 2007 11:09 am Мнения: 300 Местоположение: Пловдив 06 Тракия
|
Първото, за което се сещам е дебитомер. Лесно се сваля. Маркирал ли си го и същия ли си е?
_________________ http://www.airforce-bg.com
---------------------------------
'99 Fiat Marea Weekend HLX 1.9 JTD105
|
Пет Юли 25, 2008 3:37 pm |
|
 |
snake
Фиат фанатик
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 1:30 pm Мнения: 984 Местоположение: Пазарджик
|
Забравих да спомена един случай, който много се коментираше миналата година в Пазарджик. Няколко месеца след тенекеджийски ремонт, извършен през зимата, човек установява, че му е демонтиран компресора на климатика. Естествено от сервиза отричат и нищо не може да се докаже.
Аз след всеки престой в сервиз си преглеждам акумулатора и гумите, а преди колата да влезе в сервиза задължително изпразвам съдържанието на багажника. Звучи смешно, но го правя от години.
_________________ Ex: Fiat Marea Weekend ELX 1.8 16V Ex: Fiat Palio Weekend 75 Ex: Opel Kadett 1.4 - Първата ми любов : )
|
Пет Юли 25, 2008 3:45 pm |
|
 |
Ferrari
Фиат идол
Регистриран на: Нед Мар 25, 2007 10:31 pm Мнения: 5921 Местоположение: София 13 Надежда
|
Никога не съм имал ядове със сервизи. То и аз оставям кола в сервиз само за тенекеджийска работа. Не съм имал никакви забележки, а съм имал и ценни неща в колата.
Maranello пък би могла да каже какво е обслужването в Мото Пфое. Професионалисти.
Колкото до Добри, не мисля, че има проблем с колата. Та тя е под 2000км. На Maranello Форда също гореше отначало малко повечко. Дали от незнание как се кара дизел или от разработването не знам. Изгори и не малко масло - от Max до Min. Това също се дължи на разработването. Разхода заспа след 1-во обслужване - под 4 извън града и от 5.0-5.5 в града.
_________________ Семейният бутик The Family Boutique
|
Пет Юли 25, 2008 4:05 pm |
|
 |
joro_d
Кара кола
Регистриран на: Пет Юни 27, 2008 1:41 am Мнения: 255 Местоположение: София 01 Средец
|
"София Ауто" са сериозен сервиз или поне имат претенции да са такъв. Сигурен съм че охранителната им система включва камери навън и вътре в помещенията. Можеш да предизвикаш проверка ако имаш подозрения че някой е пипал нещо по двигателя. Не че няма да ти се цупят и да те гледат накриво, но нямат право да ти откажат.
Разбираемо е недоволството на много хора от сервизите - в много сервизи се вършат безобразия. Едновременно с това много често съм свидетел на ужасно некоректни клиенти. Преди две седмици регулирах ходова част на Ивеко Дейли с предно окачване на торсиони (който е запознат с тези автомобили е наясно колко много труд коства регулирането на предното му окачване). Приключих точно преди обедната си почивка и автомобилът престоя още час в сервиза. След обяд шофьора идва, оглежда автомобила, прави пробно каране, подписва приемно-предавателен протокол и си заминава. След половин час (!?!) е отново пред портала и възмутено обяснява че половината гориво от резервоара му липсвало. И че шефът му бил по-възмутен и от него. Не ми се спореше за глупости и му казах да дойде на другата сутрин, а аз през това време ще приготвя записите от охранителните камери и ще ги прегледаме заедно. С шефа му. Като чу за това взе да преглъща бързо и си тръгна. Не дойде повече.
Та така де. Недейте да абсолютизирате нещата
_________________ Tipo Gran Turismo 2.0 i.e. 159A6046
Alfa Romeo 156 1.8 TS
|
Пет Юли 25, 2008 4:39 pm |
|
 |
Dobri
Кара Фиатче 126
|
Къде е този дебитомер? Може и да съм го маркирал?
Колкото до оптимизма на Митко - още от преди да дам колата в сервиза, той бодряшки ми обясняваше колко добри били фирмените сервизи, колко високи заплати получавали, колко добре работели. Аз естествено на такива неща изобщо не вярвам, защото мърлящината и тарикатщината на българина са ми добре известни. Простата истина е, че чисто нов двигател лапаше 6,7 на 100 на градско, а сега лапа 8 на 100. При книжка 6,2 на 100 ми се струва, че 6,7 е нормално докато се разработва. Но 8 е прекалено вече...
|
Пет Юли 25, 2008 5:50 pm |
|
 |
PASSARELLA
Кара детска количка
Регистриран на: Сря Юли 23, 2008 8:52 pm Мнения: 7 Местоположение: София 09 Лозенец
|
Винаги съм имал съмнения относно психическото състояние на Добри, и сега ги запазвам...
Айде по-лекичко го давай! Tuzarka
|
Пет Юли 25, 2008 6:11 pm |
|
 |
КИМИ
Фиат маниак
Регистриран на: Чет Окт 25, 2007 6:26 pm Мнения: 671 Местоположение: ВР
|
Разхода се засича най- точно като се минат 500км.- тогава и стрелката на нивото да послъгва- пак ще е някакви грамове, а за сваляне на каквато и част от двигателя- трябва да се вдигне капака и това може да се види от охранителните камери. Това за дебитомера е идея, но може да са подменени и дюзи и т.н все дефицитни части и все му трябват на някой а са по 500лв., така че ако имаш забележка- отиди в тоя сервиз и поискай с писмена молба до шефа им да прегледаш записите(АКО ИМА ТАКИВА)
ПП. Аз си имам един приятел майстор- с него сме изпили 100 кила вино и др. и все си взимам колата без бензин- мисля че това си им е навик и не му се сърдя- просто му карам колата с малко да сме си добри.
|
Пет Юли 25, 2008 7:06 pm |
|
 |
Dobri
Кара Фиатче 126
|
PASSARELLA написа: Винаги съм имал съмнения относно психическото състояние на Добри, и сега ги запазвам... 
Единствено Добри няма никакви съмнения за психическото си здраве... 
|
Пет Юли 25, 2008 9:55 pm |
|
 |
Airfan
Кара кола
Регистриран на: Пон Сеп 03, 2007 11:09 am Мнения: 300 Местоположение: Пловдив 06 Тракия
|
Някъде след въздушния филтър по въздуховода трябва да е. В него трябва да влиза куплунг с кабели.
_________________ http://www.airforce-bg.com
'99 Fiat Marea Weekend HLX 1.9 JTD105
|
Пет Юли 25, 2008 10:11 pm |
|
 |
PASSARELLA
Кара детска количка
Регистриран на: Сря Юли 23, 2008 8:52 pm Мнения: 7 Местоположение: София 09 Лозенец
|
Dobri написа: PASSARELLA написа: Винаги съм имал съмнения относно психическото състояние на Добри, и сега ги запазвам...  Единствено Добри няма никакви съмнения за психическото си здраве... 
И това е верно 
|
Съб Юли 26, 2008 12:23 pm |
|
 |
Ferrari
Фиат идол
Регистриран на: Нед Мар 25, 2007 10:31 pm Мнения: 5921 Местоположение: София 13 Надежда
|
Добри, преди да се съмняваш в нещо замери разхода с доливане до пълно. Метода ти на засичане е много грешен. Също така никой не може да ме убеди, че мотор на 1800км ще харчи точно колкото е по ТТ данни. Отсега ти казвам, че до 1-то обслужване ще изгориш и не малко масло. Това сменени сегменти ли ще значи? Мотора се разработва. Всичко е нормално.
_________________ Семейният бутик The Family Boutique
|
Нед Юли 27, 2008 7:45 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|