Дата и час: Нед Юли 13, 2025 3:43 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Българите са прост народ с претенции 
Автор Съобщение
UNREAD_POST 
Майка ми е била шеф на избирателна секция. Свидетел е на това как тя диктува едни резултати, а лелката пишеща на компютъра пише съвсем други числа. Е, майка ми го е забелязала и е гракнала...но колко не са?

Сря Юни 18, 2008 11:55 pm
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST 
Tuzarka написа:
Майка ми е била шеф на избирателна секция. Свидетел е на това как тя диктува едни резултати, а лелката пишеща на компютъра пише съвсем други числа. Е, майка ми го е забелязала и е гракнала...но колко не са?

В центровете за обработка на резултатите се работи под голямо напрежение. Операторите, въвеждащи данните, в общия случай са случайни хора (най-често студенти), наети на граждански договор да спечелят някой лев. Системата е такава, че е трудно да се допусне фалшификация или техническа грешка. След въвеждане на данните от оператора всеки председател на комисия получава копие от тези данни, сравнява ги с числата от своя протокол и накрая се подписва, че данните са идентични. Има и още една защита: оператора въвежда данните, след което ги изчита и на глас и председателя на комисията пак ги сравнява със своите данни.
Такава е процедурата. Хайде обяснете ми как могат да се фалшифицират данните, освен ако председателя на комисията и оператора не са в комбина, което граничи с фантастиката, защото операторите са много и няма как да значеш кой ще ти се падне. Освен това процеса се контролира винаги и от трети човек от ОИК.

Чет Юни 19, 2008 9:51 am
Профил
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST 
Участвал съм в избирателни комисии в почти всички избори след тези за ВНС, доста пъти съм бил и председател и процеса ми е ясен. Естествено не мога да кажа, че правилата се спазват навсякъде, възможно е в малките часове вследствие на преумора процедурата да се съкращава и да се допускат грешки, но не вярвам да са съзнателни.

Сега се сещам на последните избори как често при въвеждане се допускаше такава грешка: поради големия брой регистрирани партии, голяма част от които с нулев резултат в съответната секция, в някои комисии нулите не се записваха в протокола, а съответния ред се оставяше празен. И при механично диктуване на резултатите, се получаваше разместване. Но ако после числата се сравнят, както е по правилник, не може да стане грешка.

А конкретно по темата за простия народ с претенции, мнението ми е близко до това на Maranello и Ferrari. Мисля, че е добре човек да търси причините за даден неуспех първо в себе си, а не да обвинява държавата, или турското робство, или комунизма и т.н.

Чет Юни 19, 2008 4:33 pm
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126
Аватар

UNREAD_POST 
Paparac написа:
Tuzarka написа:
Че резултатите от гласуване лесно се фалшифицират ;-)

Или по-скоро резултатите/изборите лесно се .... купуват :shock:

Нека да се купуват. Какво като някакви копеленца дават някой лев на избирателите. Нищо не пречи те пак да си гласуват за който искат. И на мен да ми дадат и аз ще взема от всички които предлагат пари, друг е въпроса за кой наистина ще гласувам, не че съм останал за 20 или 50 лева, но според мен поне една нищожна част от откраднатите пари се връщат на хората по този начин.

FIAT Bravo '97 1.8GT (113 к.с.)

Вто Юни 24, 2008 1:35 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2