|
|
Дата и час: Вто Сеп 09, 2025 2:37 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Взеха ми книжката...наказанието изтече...и сега???
Автор |
Съобщение |
LordPJ
Кара велосипед
Регистриран на: Вто Апр 22, 2008 9:58 pm Мнения: 21 Местоположение: София 15 Младост
|
 Взеха ми книжката...наказанието изтече...и сега???
На 21.12.2007 г. ми взеха книжкта за отнети всички контролни точки. Нарушенията са ми за колан, веднъж без каска и на червен сфетофар. Отнети са ми 43 к.т., което ще рече на -4. Каква е процедурата от тук на там, тъй като чувам много различни мнения от приятели. Трябва ли да се явявам на курсове отново за придобиване на правоспособност, трябва ли да ходя и на изпит или само трябва да възстановя точки?
Наказанието изтича на 21 юни 2008 г. (на 21.12.2007 ми я взвха), но аз искам да се подготвя от по рано, така че после направо да си я взема!
Може би има значение за ситуацията.....имам кника от 12 май 1998 г., 10 години стаж и сегаааа....срам!
|
Нед Май 04, 2008 4:28 pm |
|
 |
pi4_s_bravo
|
Питай в КАТ,там ще ти кажат какво да правиш.
|
Нед Май 04, 2008 5:29 pm |
|
 |
LordPJ
Кара велосипед
Регистриран на: Вто Апр 22, 2008 9:58 pm Мнения: 21 Местоположение: София 15 Младост
|
Е да де...и там са едни услужливи. Ходих на 29.04 сещай се там информация няма, а като тръгнах да питам един ушев п.... още преди да съм му казал за какво става въпрос той вика, че не бил бюро справки. Тея глупаци ще ме карат сигурно номерче да си вземам и да чакам цял ден само за да получа информация!
Рових се из ЗДП-то ама нищо конкретно не открих относно процедурата по връщане, естествено пише само за вземането.
|
Нед Май 04, 2008 5:34 pm |
|
 |
ribar-imanqr
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пет Ное 02, 2007 8:03 am Мнения: 178 Местоположение: Варна 02 Приморски
|
Точкова система
(съгласно “НАРЕДБА № I-139 от 16.09.2002 г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки на водач на моторно превозно средство и нарушенията, за които се отнемат“, издадена от министъра на вътрешните работи, обн., ДВ, бр. 94 от 4.10.2002 г.; последно изменение и допълнение, бр. 96 от 29.10.2004 г., в сила от 29.10.2004 г.)
Максимален брой точки - 39
За водачи със стаж до 2 г. – 27
Кога се отнемат точки?
2-16 т. - При превишаване на СКОРОСТТА
2 т. - От 20 до 30 км/ч
6 т. - От 30 до 40 км/ч
12 т. - От 40 до 50 км/ч
16 т. - Над 50 км/ч
10 т. - При неползване на предпазен КОЛАН или КАСКА
- При неправилно преминаване през ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА
- При неспазване на сигналите на пътните СВЕТОФАРИ (преминаване “на червено“)
7 т. - При неспиране на знак “STOP”
6 т. - При разговаряне по МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН по време на шофиране без устройствo “хендсфрий”
- При неправилно преминаване покрай СПИРКА за обществен превоз
- При шофиране с износени или разкъсани ГУМИ
- При за неспазване на правилата за ПРЕДИМСТВО, РАЗМИНАВАНЕ, ИЗПРЕВАРВАНЕ И ЗАОБИКАЛЯНЕ - 33 567 к.т.
- При неосигуряване на предимство на МПС, сигнализиращо със СПЕЦИАЛЕН ЗВУКОВ И СВЕТЛИНЕН СИГНАЛ
- При неозначаване на принудително СПРЯЛО МПС
5 т. - При управление на ТЕХНИЧЕСКИ НЕИЗПРАВНО МПС
- При РАЗХВЪРЛЯНЕ, РАЗПИЛЯВАНЕ ИЛИ ОСТАВЯНЕ на пътя на предмети и вещества, които създават опасност за движението
- При управление на СПРЯНО ОТ ДВИЖЕНИЕ МПС
- При неправилно използване на СВЕТЛИНИТЕ на МПС за престой, паркиране или за използване на пътното платно - 29281 к.т.
4 т. - При неспазване на предписанията на ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ, МАРКИРОВКАТА И ДРУГИ СРЕДСТВА ЗА СИГНАЛИЗИРАНЕ
- При неправилно движение по платно, обособено за ТРАМВАЙ
- При ПРЕСТОЙ или ПАРКИРАНЕ като втори ред в активната лента за движение, до спрели МПС
3 т. - При неправилен превоз на ХОРА или ТОВАРИ
- При неправилен ПРЕСТОЙ или ПАРКИРАНЕ в зона на ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА, СПИРКА или КРЪСТОВИЩЕ
- При НЕПРАВИЛНО РАЗПОЛОЖЕНИЕ на превозното средство върху платното за движение
- При ВИНА за причиняване на ПЪТНОТРАНСПОРТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ
Възстановяване на точки
Всеки водач веднъж годишно има право да възстанови 1/3 от първоначалния брой точки, след като премине допълнително обучение. Водачът може да възстанови и максималния размер на точките, ако в продължение на 2 години не е правил нарушение, за което да са му отнемани точки.
Загуба на всички точки
В случай, че водачът е загубил всичките си контролни точки, той губи и правоспособността си и е длъжен да върне свидетелството за управление в съответната служба на МВР. Ако той не го върне, то ще му бъде иззето принудително.
Възстановяване на правоспособността
Водач, на когото са отнети всички контролни точки и вследствие на това е загубил правоспособността си, има право да се яви на изпит за получаване на правоспособност не по-рано от 6 месеца след датата, на която е върнал свидетелството си за управление. Изпитът не може да се проведе без водачът предварително да е се е явил на тест за психологическа годност.
Общ брой на отнетите контролни точки през 2004 г.
При превишаване на СКОРОСТТА
- От 20 до 30 км/ч - 51 246 к.т.
- От 30 до 40 км/ч - 127 382 к.т.
- От 40 до 50 км/ч - 111 733 к.т.
- Над 50 км/ч - 86 029 к.т.
- При неползване на предпазен КОЛАН или КАСКА - 399 382 к.т.
- При неправилно преминаване през ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА - 3 018 к.т.
- При неспазване на сигналите на пътните СВЕТОФАРИ (преминаване “на червено“) - 45 361 к.т.
- При неспиране на знак “STOP” - 23 363 к.т.
- При разговаряне по МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН по време на шофиране без устройствo “хендсфрий” - 6 890 к.т.
- При неправилно преминаване покрай СПИРКА за обществен превоз - 511 к.т.
- При шофиране с износени или разкъсани ГУМИ - 15 420 к.т.
- При за неспазване на правилата за ПРЕДИМСТВО, РАЗМИНАВАНЕ, ИЗПРЕВАРВАНЕ И ЗАОБИКАЛЯНЕ - 95 641 к.т.
- При неосигуряване на предимство на МПС, сигнализиращо със СПЕЦИАЛЕН ЗВУКОВ И СВЕТЛИНЕН СИГНАЛ - 707 к.т.
- При неозначаване на принудително СПРЯЛО МПС - 1 083 к.т.
- При управление на ТЕХНИЧЕСКИ НЕИЗПРАВНО МПС - 20 703 к.т.
- При РАЗХВЪРЛЯНЕ, РАЗПИЛЯВАНЕ ИЛИ ОСТАВЯНЕ на пътя на предмети и вещества, които създават опасност за движението - 1 228 к.т.
- При управление на СПРЯНО ОТ ДВИЖЕНИЕ МПС - 6 267 к.т.
- При неправилно използване на СВЕТЛИНИТЕ на МПС за престой, паркиране или за използване на пътното платно - 45 326 к.т.
- При неспазване на предписанията на ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ, МАРКИРОВКАТА И ДРУГИ СРЕДСТВА ЗА СИГНАЛИЗИРАНЕ - 62 825 к.т.
- При неправилно движение по платно, обособено за ТРАМВАЙ - 449 к.т.
- При ПРЕСТОЙ или ПАРКИРАНЕ като втори ред в активната лента за движение, до спрели МПС - 568 к.т.
- При неправилен превоз на ХОРА или ТОВАРИ - 7 642 к.т.
- При неправилен ПРЕСТОЙ или ПАРКИРАНЕ в зона на ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА, СПИРКА или КРЪСТОВИЩЕ - 4 028 к.т.
- При НЕПРАВИЛНО РАЗПОЛОЖЕНИЕ на превозното средство върху платното за движение - 2 121 к.т.
- При ВИНА за причиняване на ПЪТНОТРАНСПОРТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ - 143 862 к.т.
_________________ някой отиват в рая , някой в ада аз за риба,вече и ловец-абсолютен спец
Brava JTD105
|
Нед Май 04, 2008 8:56 pm |
|
 |
Neosi
|
LordPJ написа: Е да де...и там са едни услужливи. Ходих на 29.04 сещай се там информация няма, а като тръгнах да питам един ушев п.... още преди да съм му казал за какво става въпрос той вика, че не бил бюро справки. Тея глупаци ще ме карат сигурно номерче да си вземам и да чакам цял ден само за да получа информация!
Рових се из ЗДП-то ама нищо конкретно не открих относно процедурата по връщане, естествено пише само за вземането.
Заради такива ******* като тебе е тая касапница по пътищата...не книжка, а пандиза трябва да видиш отвътре, ******!
Изказване на лично мнение - ДА, обиди - НЕ! Tuzarka
|
Пон Май 05, 2008 4:20 pm |
|
 |
LordPJ
Кара велосипед
|
Цитат: Заради такива ******* като тебе е тая касапница по пътищата...не книжка, а пандиза трябва да видиш отвътре, ******!
Ще се постарая да бъда сдържан.......Явно не си прочел какво съм написал и за какво ми е отнета. Нямам нито превишена скорост, нито ПТП, нито някакво нарушение, с което да съм застрашил живота и здравето на другите водачи на пътя - без колан и без каска са ми нарушенията, даже говорене по телефон нямам. Мери си приказките.
Молба: Моля малолетни, некомпетентни и неразумни дришльовци не се включват в темата!
|
Пон Май 05, 2008 9:00 pm |
|
 |
parata
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 9:43 pm Мнения: 177 Местоположение: Айтос
|
Да не отварям друга тема, но ми се струва колега, че това за точките е лоша с-ма. И единственно направена за ,,оправяне на бюджета,,. Защото съм сигурен,че катастрофите не са намалели. И много ми е интересно как е това в другите страни.
_________________ Fiat Punto 1,2 75Ph
|
Пон Май 05, 2008 10:10 pm |
|
 |
LordPJ
Кара велосипед
|
parata написа: Да не отварям друга тема, но ми се струва колега, че това за точките е лоша с-ма. И единственно направена за ,,оправяне на бюджета,,. Защото съм сигурен,че катастрофите не са намалели. И много ми е интересно как е това в другите страни.
Има нещо такова съгласен съм с теб. Не че съм потърпевш разбира се! Катастрофите не са намаляли - статистика! Рушветите също - статистика! 3 месеца карах в Калифорния, културата на пътя е УНИКАЛНА, колегиалността също. Не за друго, а защото законите са сурови и никой не ги оспорва, само ги спазва. ПТП-тата, загиналите и ранените по нашите пътища, са толкова колкото в Щатите за една година.....само дето там са десетки пъти повече население!
|
Пон Май 05, 2008 11:05 pm |
|
 |
Tuzarka
|
 В Щатите правеше ли дребните нарушения, които правеше тук?
|
Пон Май 05, 2008 11:11 pm |
|
 |
LordPJ
Кара велосипед
|
Във щатите десният завой на червено е разрешен......направих грешка тук, от навика който придобих там....и си изпатих разбира се. А относно колана, колкото спасява човешки живот, толкова го и погубва.
|
Вто Май 06, 2008 1:06 am |
|
 |
Neosi
|
LordPJ написа: Цитат: Заради такива ******* като тебе е тая касапница по пътищата...не книжка, а пандиза трябва да видиш отвътре, ******!
Ще се постарая да бъда сдържан.......Явно не си прочел какво съм написал и за какво ми е отнета. Нямам нито превишена скорост, нито ПТП, нито някакво нарушение, с което да съм застрашил живота и здравето на другите водачи на пътя - без колан и без каска са ми нарушенията, даже говорене по телефон нямам. Мери си приказките. Молба: Моля малолетни, некомпетентни и неразумни дришльовци не се включват в темата!
Ок..признавам, че прекалих, за което се извинявам лично на теб, но..
Минаване на червен светофар - казваш ти...добре..ама ако в същото време минавам аз на зелено с детето в колата кво става френд? Трябва ли да те потроша на кръстовището?
|
Вто Май 06, 2008 7:24 pm |
|
 |
m1t3t0
|
По принцип минаването на червен светофар е по преценка на водача. Аз също съм минавал на червен светофар. Беше между 3 и 4 часа през ноща. Огледах се видях че не заплашвам никой и си минах. Чудо беше обаче че нямаше полицаи.
|
Вто Май 06, 2008 8:07 pm |
|
 |
LordPJ
Кара велосипед
|
Съгласен съм с теб, но завиването на дясно при червено в щатите е разрешено, разбира се ако няма опасност за другите участници в движението включително пешеходците........тоест на 100 процента да си убеден че не създаваш какъвто и да било риск. Което естествено не ме оправдава за нарушението тук, все пак 3 месеца са доста време и ми стана навик. А и аз съм прекалено спокоен и съвестен шофьор, не авто-хулиган.
Но закона си е закон и явно ще трябва да мина през целия път отново.....та даже и психо!
|
Вто Май 06, 2008 8:08 pm |
|
 |
cp
Кара детска количка
Регистриран на: Чет Ное 16, 2006 11:49 am Мнения: 10 Местоположение: Велико Търново
|
Аз съм с -1, но това няма да се отрази на следващото ти свидетелство за правоуправление, ще си го получиш с 39 контролни точки, но :
Първо трябва да се запишеш на изследване за психологическа годност за водач на МПС в ДАИ - градът, в който се водиш на отчет в КАТ.
За да те допуснат до там, трябва да е изтекло наказанието ти от КАТ, т.е. да са минали 6-те месеца от датата на връчването на заповедта
за отнемане на свидетелството. Добре ще е да се запишеш по телефона и да си уточниш датата, защото в повечето регионални дирекции изпитите са
2 или 3 пъти в месеца. На мен срока от наказанието ми изтече на 29.04, но успях да се запиша чак за 30.05.2008 г. , така че можеш да опиташ да се запишеш по-рано. Методиката за провеждане на това изследване може да намериш на страницата на ДАИ в интернет, където цялата процедура заедно с видовете изследвания е описана много подробно (без въпросите , разбира се) . Очаквай да видиш върху бланките и неща от рода на : "Какво би направил, ако видиш куче на пътя" или "Като малък кого обичаше най-много -майка си или баща си" .
Трябва да си носиш заповедта от КАТ , 20 левчета за изпита доколкото зная и химикал.
След като си вземеш талончето за психологическа годност, отиваш да си търсиш някой инструктор. Всяка категория се взема поотделно и изпитите са същите, както за начинаещите водачи. Вземат 100 лева за записване и още 100 за курса. На инструктора се представят копие от лична карта, копие от заповедта за отнемане на свидетелството, талончето за психологическа годност.
Когато отидеш в КАТ за получаване на ново свидетелство (старото не се връща), трябва да представиш и документи за платени глоби по постановления и фишове. Освен това искат да се представи и удостоверение от Агенцията по държавни вземания, че не дължиш нищо и срешу теб няма заведени изпълнителни дела за глоби от КАТ.
**На мен ми отнеха свидетелството единствено заради глоби за неизползване на предпазен колан, за неспазване на знак и за завой без да позволява маркировката. 5 акта за 5 години, нямам нито едно ПТП, но ми се случи за съжаление. Не е срамно, но е било доста безотговорно, след като
не съм успял да намеря време да си възстановя точките.
|
Пон Май 19, 2008 10:30 am |
|
 |
Paparac
|
LordPJ написа: А относно колана, колкото спасява човешки живот, толкова го и погубва.
Това за задължителен колан в населено място си е пълна глупост. В Чехия за неслагането на колан в рамките на населено място глоба няма. Таксиметраджиите у нас доколкото ми е известно също не са длъжни да носят колан в града, а в същото време те имат за ден толкова навъртени километри колкото сигурно водачите на други десет автомобила. Неслучайно живеем в Абсурдистан!
|
Пон Май 19, 2008 9:54 pm |
|
|