|
|
Дата и час: Вто Юли 15, 2025 11:27 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Новите правила за санкциониране
Автор |
Съобщение |
CHILIEV
|
 Новите правила за санкциониране
По 10 точки ще се отнемат на шофьори, които карат пили или използват антирадар. Новата наредба за санкции на пътя влиза в сила от днес.
Ако шофьорът бъде спипан да кара с алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила, ще му отнемат 10 точки. (а акт???)
Когато нарушението е повторно, губи 13 точки.
При отказ да даде проба за алкохол санкцията е 12 точки.
От КАТ напомнят, че ако шофьорът има талон за "водач на МПС без наказания", и направи нарушение, той ще бъде пощаден еднократно. (това някакъв специален талон ли е или просто гледат дали имаш провинения?)
Новата наредба предвижда и отнемане на 6 точки за шофьори, които са си забравили книжката вкъщи.
За неправилно минаване край спирка на градския транспорт или край спиращ или спрял автобус санкцията е 8 точки.
Толкова ще се отнемат и при минаване на червено, както и ако шофьорът кара без колан.
6 точки пък се вземат за говорене по мобилен телефон без hands free.
източник: в-к Стандарт
много странно ми прозвучаха тези неща като ги чух снощи по новините .. ако може някой да спусне малко по-подробна информация 
|
Пет Фев 15, 2008 12:39 pm |
|
 |
Tuzarka
|
А пък на мен ми писна само да променят закона..тъкмо си купя книжлето със законите и правилника за прилагане и го излапвам с кориците и ологофрените пак променат нещо
Цитат: Ако шофьорът бъде спипан да кара с алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила, ще му отнемат 10 точки. Shocked (а акт???) Когато нарушението е повторно, губи 13 точки.
То е ясно, че ще му ги отнемат с акт
Просто с новите промени се променя най-вече броя на точките
Ето още малко инфо:
За неправилно престояване или паркиране в зоната на пешеходната пътека, спирка за обществен превоз на пътници или кръстовище глобата е 4 точки.
От КАТ напомнят, че ако шофьорът нарушител няма други провинения и е с пълен комплект точки, той ще бъде пощаден еднократно.
Законът за движение по пътищата определя два начина за попълване на актива от точки, ако той започне да се изпразва. Единият вариант е чрез допълнителен изпит – така могат да се възстановят максимум 13 точки на година. При другия водачът не трябва да има никакви нарушения в продължение на 2 години. Тогава се възстановява максималният размер от 39 точки.
|
Пет Фев 15, 2008 12:50 pm |
|
 |
CHILIEV
|
Tuzarka написа: Цитат: Ако шофьорът бъде спипан да кара с алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила, ще му отнемат 10 точки. Shocked (а акт???) Когато нарушението е повторно, губи 13 точки. То е ясно, че ще му ги отнемат с акт .
по-интересното е че няма споменати парични глоби към акта ... ???
|
Пет Фев 15, 2008 12:55 pm |
|
 |
Tuzarka
|
CHILIEV написа: Tuzarka написа: по-интересното е че няма споменати парични глоби към акта ... ???
Може би това с паричната глоба си остава от преди сегашната промяната и за това не се споменава. Явно журналистите казват само промените, а не как ще изглежда на цяло санкцията по дадено провинение. Едва ли държавата ще изпусне да гушне кинти 
|
Пет Фев 15, 2008 1:02 pm |
|
 |
Paparac
|
Чилиев, няма начин да липсват паричните глоби, не се безпокой затова. 
|
Пет Фев 15, 2008 2:22 pm |
|
 |
Paparac
|
 Re: Новите правила за санкциониране
CHILIEV написа: От КАТ напомнят, че ако шофьорът има талон за "водач на МПС без наказания", и направи нарушение, той ще бъде пощаден еднократно. (това някакъв специален талон ли е или просто гледат дали имаш провинения?)
Да, специален талон е, но аз понеже съм муле, не си извадих такъв и преди две години отнесох актчето за неправилен завой, та за малко и за без колан. Писал съм по въпроса в друга тема. Ако си бях извадил въпросния талон щях да мина "метър", както се казва.
|
Пет Фев 15, 2008 2:54 pm |
|
 |
CHILIEV
|
Paparac написа: CHILIEV написа: От КАТ напомнят, че ако шофьорът има талон за "водач на МПС без наказания", и направи нарушение, той ще бъде пощаден еднократно. (това някакъв специален талон ли е или просто гледат дали имаш провинения?) Да, специален талон е, но аз понеже съм муле, не си извадих такъв и преди две години отнесох актчето за неправилен завой, та за малко и за без колан. Писал съм по въпроса в друга тема. Ако си бях извадил въпросния талон щях да мина "метър", както се казва.
аууу .. аз още като съм млад и зелен кажи от де да си взема докато някой не ме е забрадил .. плаща ли се не се ли плаща ...
предполагам за 1-то нарушение ти вземат тоя талон .. иначе ако ти го оставят ще можеш всеки път да казваш че ти е за сефте ... 
|
Пет Фев 15, 2008 4:01 pm |
|
 |
ФЕРАРИСТ
Кара кола
Регистриран на: Съб Ное 06, 2004 4:40 pm Мнения: 290 Местоположение: Стара Загора, София
|
Днеска ме гръмнаха мърсолите с подобаващо превишение - по принцип не си пускам радара в града, а и там където отивах рядко дремят......че като слязох им казах че веднъж няма да си пусна радарчето и те ще ме фанат - те викат - ми нали знаеш че са забранени - аз им казах че са забранени Анти варианта, и те нямаше какво да кажат.....веселба....
|
Пет Фев 15, 2008 4:57 pm |
|
 |
CHILIEV
|
Paparac написа: Да, специален талон е....
може ли някой да и каже къде трябва да отида за да си извадя такъв талон ? ... и колко ще ми струва удоволствието 
|
Пон Фев 18, 2008 5:05 pm |
|
 |
tyson
Кара балканче
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 8:10 am Мнения: 46 Местоположение: Русе
|
И мен ме интересува как се вади този талон?Вече съм с 9г. стаж и не са ми писали актове.Имам 1 фиш но той е на баща ми на името 
_________________ Fiat Bravo, 1.9 JTD Abarth, chip tuning.
10.99
|
Пон Фев 18, 2008 7:00 pm |
|
 |
parata
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Апр 19, 2007 9:43 pm Мнения: 177 Местоположение: Айтос
|
интерасно е ако си ,,скътаеш,, антирадара дали ще се ,,задълбочат,, в търсенето.А що се отнася за ,,златния талон,, дали ще дават книжка/ако нямаш такава/ за добро каране,при условие,че караш незаконно с години/имаше навремето такъв случай/
_________________ Fiat Punto 1,2 75Ph
|
Пон Фев 18, 2008 10:29 pm |
|
 |
Paparac
|
CHILIEV написа: Paparac написа: Да, специален талон е.... може ли някой да и каже къде трябва да отида за да си извадя такъв талон ? ... и колко ще ми струва удоволствието 
Талонът се вади в КАТ, само че трябва да имаш 6 г. стаж зад волана без нито едно нарушение.
|
Пон Фев 18, 2008 10:48 pm |
|
 |
CHILIEV
|
Paparac написа: Талонът се вади в КАТ, само че трябва да имаш 6 г. стаж зад волана без нито едно нарушение.
жалко трябва да чакам още цели 2 години 
|
Пон Фев 18, 2008 11:00 pm |
|
 |
Paparac
|
CHILIEV написа: Paparac написа: Талонът се вади в КАТ, само че трябва да имаш 6 г. стаж зад волана без нито едно нарушение. жалко трябва да чакам още цели 2 години 
Младеж 
|
Пон Фев 18, 2008 11:07 pm |
|
 |
CHILIEV
|
|
Пон Фев 18, 2008 11:32 pm |
|
|