|
|
Дата и час: Пон Юли 14, 2025 11:05 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Още малко разсъждения относно ламбда сонда и емулатор
Автор |
Съобщение |
Petko
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Мар 29, 2005 9:53 am Мнения: 155 Местоположение: Велико Търново
|
 Още малко разсъждения относно ламбда сонда и емулатор
Отностно същността и работата на ламбда сондата във форума е писано много, но не е ясно как се държи тя при работа на газ и защо е необходим ламбда емулатор. Независимо от това, дали АГУ то има ламбда контрол или не емулатора е факт. Относно правилното изгаряне на бензина в литературата пише много. Съотношението м/у въздуха и бензина прябва да е 14/1. При пълно изгаряне се отделя само СО2 и Н2О. Наличието на по-голямо или по-малко количество О2 в изгорелите газове обуславя наличието на бедна или богата смес или недобро горене. Вероятно така е и при газта. Защо обаче при системите АГУ с ламбда контрол е необходимо поставяне на емулатор?. Дали има нещо по различно в изгарянето на газта или причината е друга. Засега в литературата не съм срещал информаци, как изгаря газта, какво е смесообразуването, наличиета на остатъчен кислород и дали значително се различава от изгарянето на бензина. Според мен е малко вероятно. Необходимостта от ламбда емулатор според мене се обуславя не толкова от разликата в горенето на газ и бензин а от техническото съвършевнство на системата за ламда контрол и ECU то. Регулилането на газта се извършва от стъпков мотор, който реагира по-бавно и постепенно на промените. Именно тази забавена реакция според мен обърква ECU то, което при бензин реагира значително по-бързо, променя импулса към дюзите и очаква съответния бърз резултат. При газовия инжекцион това забавяне липсва и вероятно не се поставя емулатор. Ако не съм прав, моля коригирайте ме!
_________________ Tempra 1.8 i.e. SX SW 1995 г.
двигател 836А5.000 MPI-WEBER- MARELLI IAW 8F
|
Пон Сеп 19, 2005 9:14 am |
|
 |
dr_wolfy
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пон Ное 15, 2004 6:29 pm Мнения: 128 Местоположение: Стара Загора
|
 Re: Още малко разсъждения относно ламбда сонда и емулатор
Petko написа: . Дали има нещо по различно в изгарянето на газта или причината е друга. Засега в литературата не съм срещал информаци, как изгаря газта, какво е смесообразуването, наличиета на остатъчен кислород и дали значително се различава от изгарянето на бензина.
Има!Чел съм го някъде из нета(като го намеря пак,ще ти пратя линка)!Мисля,че съвсем различна смес излиза на изхода ,където мери ламбда-сондата,а от там и даването на грешка!
_________________ dr_wolfy's Tipo 1.6 i.e. SX 835C1.000
|
Пон Сеп 19, 2005 1:41 pm |
|
 |
The_Machine
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:16 pm Мнения: 197 Местоположение: София, кв. Слатина
|
Газта изгаря много по-ефективно и вместо около 3-4% СО2 (на бензин) излизат около 0,5% в изгорелите газове (това на газ)
Оттам и ламбда сондата си дава данни , но компютъра счита за грешка това и влиза в авариен режим (ако има такъв).
Също в изгорелите газове се съдържат въглеводориди ("СН" ; те също са основен признак за доброто изгаряне) и други хим. съединения...
Катализаторът доста променя тези стойности , затова и настройка на газанализатор при наличието на катализатор е невъзможна...
_________________ http://facebook.com/DeaMotors
|
Пон Сеп 19, 2005 6:07 pm |
|
 |
charlie
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Мар 08, 2005 1:25 pm Мнения: 679 Местоположение: Кюстендил
|
The_Machine написа: Газта изгаря много по-ефективно и вместо около 3-4% СО2 (на бензин) излизат около 0,5% в изгорелите газове (това на газ) Оттам и ламбда сондата си дава данни , но компютъра счита за грешка това и влиза в авариен режим (ако има такъв). Също в изгорелите газове се съдържат въглеводориди ("СН" ; те също са основен признак за доброто изгаряне) и други хим. съединения... Катализаторът доста променя тези стойности , затова и настройка на газанализатор при наличието на катализатор е невъзможна...
човече, според мен се бъркаш тотално относно химическите процеси при горенето:
- наличието на СО2 се обуславя от наличието на С във въглеводородните съединения, каквито са бензините и газта, кото в процеса на горене се окислява до CO2. и дори напротив на това което казваш, при непълното изгаряне на тези горива се отделя CO;
- наличието на CH, както и на С, CO e СИГУРЕН признак за непълно изгаряне на горивото!
+ горните 2 съображения доколкото знам лабда сондата мери кислородните молекули в отработената газова смес, а не наличието на въглероден диоксид или неизгорели въглеводороди!
и последно химическите формули на пропан-бутана са съответно C3H8 и C4H10!
Така мисля аз!
_________________ Безизходица е ситуацията, очевидният и логичен изход от която просто не ти харесва.
(Bravo 1.6 16V, 76 kW)
|
Вто Сеп 20, 2005 10:06 am |
|
 |
peter
Член на клуба
Регистриран на: Вто Мар 15, 2005 2:31 pm Мнения: 206 Местоположение: София + Кройдън (в Лондон)
|
charlie написа: The_Machine написа: Газта изгаря много по-ефективно и вместо около 3-4% СО2 (на бензин) излизат около 0,5% в изгорелите газове (това на газ) Оттам и ламбда сондата си дава данни , но компютъра счита за грешка това и влиза в авариен режим (ако има такъв). Също в изгорелите газове се съдържат въглеводориди ("СН" ; те също са основен признак за доброто изгаряне) и други хим. съединения... Катализаторът доста променя тези стойности , затова и настройка на газанализатор при наличието на катализатор е невъзможна... човече, според мен се бъркаш тотално относно химическите процеси при горенето: - наличието на СО2 се обуславя от наличието на С във въглеводородните съединения, каквито са бензините и газта, кото в процеса на горене се окислява до CO2. и дори напротив на това което казваш, при непълното изгаряне на тези горива се отделя CO; - наличието на CH, както и на С, CO e СИГУРЕН признак за непълно изгаряне на горивото! + горните 2 съображения доколкото знам лабда сондата мери кислородните молекули в отработената газова смес, а не наличието на въглероден диоксид или неизгорели въглеводороди! и последно химическите формули на пропан-бутана са съответно C3H8 и C4H10! Така мисля аз!
Charlie - прав си. Освен това на английски ламбда сондата я наричат "Oxygen sensor" което ще рече сензор за кислорода т.е. мери количеството на кислорода. При изгарянето на бензина, газта или метана на теория трябва да се отделят H2O, CO2, CO в съответните съотношения. На практика, поради наличието на примеси в бензина, газта или метана се получават и други остатъчни продукти, но освен да съкратят живота на ламбда сондата тия остатъчни продукти нямат забележим ефект върху показанията и.
_________________ Минимум електроника в колата = максимум възможности за "направи си сам" подобрения. (Безвъзвратно изгубено) Tipo 1.4 карбуратор 250 000km без ремонт на двигателя (значи скоро му беше време).
|
Вто Сеп 20, 2005 11:11 am |
|
 |
Zaphod
Член на клуба
Регистриран на: Сря Фев 02, 2005 3:41 pm Мнения: 677 Местоположение: София 20 Връбница
|
Колеги, по своята същност, ламбда сондата си е чист термометър - мери температурата на изгорелите газове и според тях подава волтаж към ЕКУ-то, където според специални формули се изчислява какво е съотношението на кислорода в тях:)
_________________ Alles in Ordnung
|
Вто Сеп 20, 2005 11:21 am |
|
 |
charlie
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Мар 08, 2005 1:25 pm Мнения: 679 Местоположение: Кюстендил
|
Zaphod написа: Колеги, по своята същност, ламбда сондата си е чист термометър - мери температурата на изгорелите газове и според тях подава волтаж към ЕКУ-то, където според специални формули се изчислява какво е съотношението на кислорода в тях:)
не си прав, че ламда сондата е термометър. няма как по темперетурата на изходящите газове, да се съди за количеството на кислородните молекули съдържащи се там. вярно е че ламбда сондата има доста висока работна температура, дори някои модели имат собствено "отопление", но това не я прави термометър. до колкото знам принципа на работа е следния - самата сонда представлява елемент от циркониев диоксид, който генерира собствено напрежени в зависимост от броя на кислородните молекули в изгорелите газове и т.н. е тук е по-подробно:
http://www.picotech.com/auto/lambda_sensor.html
_________________ Безизходица е ситуацията, очевидният и логичен изход от която просто не ти харесва.
(Bravo 1.6 16V, 76 kW)
|
Вто Сеп 20, 2005 11:33 am |
|
 |
johnfound
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:42 pm Мнения: 671 Местоположение: Пловдив 04 Северен
|
Zaphod написа: Колеги, по своята същност, ламбда сондата си е чист термометър - мери температурата на изгорелите газове и според тях подава волтаж към ЕКУ-то, където според специални формули се изчислява какво е съотношението на кислорода в тях:)
Не, това категорично не е вярно. Ламбда сондата е газов датчик, който реагира на концентрацията на кислород. Друг е въпросът, че за да работи нормално, ламбда сондата трябва да е загрята до поне 300 градуса (просто такъв е принципа на работа). По тази причина, някои ламбда сонди имат нагревател, за да загрява по-бързо при запалване на студен двигател.
По мои данни, ламбда сондите си работят нормално и със газ. При наличие на ламбда контрол на газовата уредба, ламбда сондата се изключва от компютъра на бензиновия инжекцион и се свързва към компютъра на газовата уредба. В такъв случай, за да не трупа компютъра грешки, сигурно трябва да се включи емулатор.
Правилото е следното: "Ламбда емулатора" не влияе по никакъв начин на газовата уредба. Той служи за да не се нарушава работата на бензин. Обратно - "Ламбда контрола" действа на на газовата уредба, но не влияе по никакъв начин на работата на бензин.
Поздрави.
|
Вто Сеп 20, 2005 11:39 am |
|
 |
Petko
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Мар 29, 2005 9:53 am Мнения: 155 Местоположение: Велико Търново
|
Цитат: По мои данни, ламбда сондите си работят нормално и със газ.
Ламбда сондата дава информация за остатъчния кислород в изгорелите газове, следователно ще генерира едно и също напрежение независимо дали се работи на бензин или газ. Защо тогава е необходим емулатора !!!! :!: Има все пак нещо което различава работата на бензин и газ и аз продължавам да мисля, че това е бързодействието на сработване на двете системи - ECU и ламбда контрола
_________________ Tempra 1.8 i.e. SX SW 1995 г.
двигател 836А5.000 MPI-WEBER- MARELLI IAW 8F
|
Вто Сеп 20, 2005 12:17 pm |
|
 |
Zaphod
Член на клуба
Регистриран на: Сря Фев 02, 2005 3:41 pm Мнения: 677 Местоположение: София 20 Връбница
|
charlie написа: Zaphod написа: Колеги, по своята същност, ламбда сондата си е чист термометър - мери температурата на изгорелите газове и според тях подава волтаж към ЕКУ-то, където според специални формули се изчислява какво е съотношението на кислорода в тях:) не си прав, че ламда сондата е термометър. няма как по темперетурата на изходящите газове, да се съди за количеството на кислородните молекули съдържащи се там. вярно е че ламбда сондата има доста висока работна температура, дори някои модели имат собствено "отопление", но това не я прави термометър. до колкото знам принципа на работа е следния - самата сонда представлява елемент от циркониев диоксид, който генерира собствено напрежени в зависимост от броя на кислородните молекули в изгорелите газове и т.н. е тук е по-подробно: http://www.picotech.com/auto/lambda_sensor.html
Съгласен съм, според този сайт наистина греша, вероятно наистина мери кислородните молекули в газовете.
_________________ Alles in Ordnung
|
Вто Сеп 20, 2005 12:54 pm |
|
 |
The_Machine
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:16 pm Мнения: 197 Местоположение: София, кв. Слатина
|
Извинявам се колеги , не съм добър в химията
Иначе разликите наистина идват от показанията на ламбда сондата при газ и бензин...
_________________ http://facebook.com/DeaMotors
|
Вто Сеп 20, 2005 7:46 pm |
|
 |
dr_wolfy
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пон Ное 15, 2004 6:29 pm Мнения: 128 Местоположение: Стара Загора
|
"Обратно - "Ламбда контрола" действа на на газовата уредба, но не влияе по никакъв начин на работата на бензин."
Значи,когато аз си сложих газовата и нямах емулатор,след 50-60 км,компа мина в сервизен режим и колата изобщо не можеше да запали на бензин,за вървене да не говорим!
_________________ dr_wolfy's Tipo 1.6 i.e. SX 835C1.000
|
Сря Сеп 21, 2005 4:15 pm |
|
 |
brat_John
Фиат маниак
Регистриран на: Чет Юни 09, 2005 5:14 pm Мнения: 733 Местоположение: Русе
|
Отговора на задачата ще дойде от там ако някой може да каже какво количество кислород се отделя при нормално горене на бензин и какво при газ. Въпросната ламбда сонда е проектирана след като е установено какво трябва да бъде нормалното количество на кислорода в изгорелите газове при горене на бензин. От там нататък са вече са направени горната и долната граница на напрежението, което се генерира от ламбда сондата като индикация към ECU-то за много "богата" или много "бедна" смес. От тук следва извода, че при горене на газ се отделя различно количество кислород от това, което се отделя когато гори бензин и съответно сондата реагира по различен начин. Тук може би трябва химик да направи точната сметка. И за това се слага емулатора - да "лъже" ECU-то, че всичко при изгарянето е наред.
_________________ FIAT Tipo Completo S 1.4 i.e. 160EP55A 836A4.000
ECU BOSCH 261 203 511; газова BRC
|
Сря Сеп 28, 2005 6:36 pm |
|
 |
johnfound
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 7:42 pm Мнения: 671 Местоположение: Пловдив 04 Северен
|
brat_John написа: Отговора на задачата ще дойде от там ако някой може да каже какво количество кислород се отделя при нормално горене на бензин и какво при газ.
Значи, при горенето не се отделя кислород, а се поглъща. Тоест, кислорода който е във въздуха, който се всмуква от двигателя нямалява. Самата ламбда сонда си работи съвършенно нормално както на газ, така и на бензин. Проблема не е обаче в работата на сондата.
Проблема е, че ECU-то не може по никакъв начин да влияе на състава на сместа. Докато при работа на бензин, чрез промяна на количеството бензин, ECU-то може да променя сместта и гледайки сондата да я прави оптимална, то при работа на газ, дори и сместта да не е съвсем наред, то ECU-то не може да я коригира, каквото и да прави. Именно това го побърква и го вкарва в авариен режим.
Някой може да си помисли, че може да се регулира газовата уредба да подава точна смес, но и това не е така. Работата е там, че състава на сместта зависи от много случайни фактори, а ламбда сондата регистрира много малки промени в състава. Дори при нормална работа на бензин, ECU-то не може да поддържа съвсем точно сместта, а я кара да се колебае между "леко-обеднена" и "леко-обогатена" непрекъснато.
Поздрави.
|
Сря Сеп 28, 2005 9:35 pm |
|
 |
brat_John
Фиат маниак
Регистриран на: Чет Юни 09, 2005 5:14 pm Мнения: 733 Местоположение: Русе
|
Значи може да съм се изразил неправилно. Но ламбда сондата е кислороден датчик, който изработва напрежение в зависимост от наличието на кислород в изгорелите газове. Количеството на кислород в изгорелите газове зависи от това колко качествен е процеса на изгаряне на сместа от бензин и въздух в цилиндъра. При правилно съотношение на бензин/въздух и при добро изгаряне винаги има кислород. Ламбда сондата следи негово количество. От напрежението, което ламбда сондата подава към ECU-то процесора си прави сметката дали да увеличи или намали достъпа на въздух към двигателя. За това е поставено и стъпковото двигателче, което движи една клапа, която регулира достъпа на въздух. За това за двигателите, които имат такова регулиране е важен сигнала (стойността на напрежението) от ламбда сондата. И както бях написал в предишния пост - явно количеството кислород, което остава при изгарянето сместа от газ и въздух е различно от това, което остава при изгарянето на сместа от бензин и въздух. От там вече идва и разликата в показанията на ламбда сондата, което пък от своя страна води до грешна информация към ECU-то. От тук нататък в зависимост от модела на ECU-то и възможнотта му да "трупа" грешки без това да влияе на работата на двигателя някой казват, че могат да минат и без емулатор или пък с един "ресет" оправят положението. Всичко зависи до каква управленито на горенето се следи от ECU-то.
_________________ FIAT Tipo Completo S 1.4 i.e. 160EP55A 836A4.000
ECU BOSCH 261 203 511; газова BRC
|
Сря Сеп 28, 2005 10:58 pm |
|
|