Дата и час: Сря Юли 16, 2025 7:11 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Мотори се конструират в света на три места! 
Автор Съобщение
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

UNREAD_POST Мотори се конструират в света на три места!
След като се повдигна въпроса за италианските мотори, дали удрят клапани или не - се сетих за това компетентно мнение, казано преди десетина години:
Мотори, се конструират в света на три места: САЩ, Англия и........ ИТАЛИЯ !!! - Диетер Кьонинг - велик немски конструктор и производител на авиационни двигатели!
След като чух това със собствените си уши , след едно състезание в Германия, много пъти съм анализирал думите му - защо наистина точно там?
Защо например не Япония, Франция .... , Германия ?

Последна промяна hit-ko на Нед Май 11, 2008 7:33 pm, променена общо 1 път

Съб Яну 27, 2007 10:19 pm
Профил WWW
UNREAD_POST 
:arrow:

Последна промяна Sko на Пон Мар 26, 2007 5:36 pm, променена общо 1 път

Нед Яну 28, 2007 12:40 am
UNREAD_POST 
Sko написа:
Мисля ли мисля за английски автомобил, и все се сещам за Форд и Фолксваген :lol:

Сериозно, има ли някакво обяснение на тези думи, т.е. защо се изключват японците, пък и французите?

Мисля, че разковничето е в думичката "конструират".Той казва "конструират" , а не "произвеждат"! Японците са добри крадци на технологии, французите, добри производители на мотори!
Колкото до англичаните, те са измислили КЛАСИЧЕСКОТО TDI /а не групата на ШАРО/... двигателят с пряко/директно/ впръскване на горивото, прилагано първо при камионите... т.нар.пълен дизел, а по-късно АНГЛИЙКАТА ФИРМА CAV Ltd /Ricardo Comet/... сега се нарича LUCAS e развила техниките на непрякото, индиректно впръскване известно също като "не пълен", "полудизел".
При бензиновите двигатели нещата са още по-интересни, даже наскоро имаше цял филм по телевизията за легендарния Енцо Ферари!

Нед Яну 28, 2007 12:44 am
Фиат фанатик
Фиат фанатик
Аватар

UNREAD_POST 
[quote="Sko"]Мисля ли мисля за английски автомобил, и все се сещам за Форд и Фолксваген :lol:
[quote]
TVR, Austin Martin(не знам дали всички модели)

Нед Яну 28, 2007 9:11 am
Профил
UNREAD_POST 
sachma написа:
Sko написа:
Мисля ли мисля за английски автомобил, и все се сещам за Форд и Фолксваген :lol:

И Rolce Royce -техни двигатели се вграждат в кво ли не ( включително и на кораби).

Нед Яну 28, 2007 10:16 am
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Японците отдавна не копират. Имат достатъчно акъл и ресурси да водят хорото, не само в автомобилостроенето :wink: Но наистина интересно съждение :roll:

Нед Яну 28, 2007 12:03 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
DEYAN IYI написа:
Японците отдавна не копират. Имат достатъчно акъл и ресурси да водят хорото, не само в автомобилостроенето :wink: Но наистина интересно съждение :roll:

Именно копирането и кражбата на модерни технологии са в основата на тяхното икономическо чудо, Деяне! Сега нещата са друга "бира".

Нед Яну 28, 2007 12:33 pm
Кара кола
Кара кола
Аватар

UNREAD_POST 
Nino написа:
DEYAN IYI написа:

Именно копирането и кражбата на модерни технологии са в основата на тяхното икономическо чудо, Деяне! Сега нещата са друга "бира".

Да де! Крали са през 50-те и 60-те, но нещата отдавна не са същите. И ако са "взимали" нещо, не са го ползвали като братушките в чист вид, докато стане анахронизъм, а са го развивали до неузнаваемост. В някои отношения целият свят да тича срещу японците, пак няма да ги стигне :mrgreen: И не намирам нищо лошо в копирането и развиването, като на този принцип човечеството се развива от хилядолетия. А в основата на икономическото им чудо са преди всичко образованието и особеният морал!

Пък и виж какви крадци са само! Ние най-много да откраднем на комшията чистачките, 2 кофи държавни пирони или крушката в асансьора, а тия ми ти жълти мушмуроци, не си поплюват:P

ПП- Сигурно мнозина от вас са я чели, щото повечето сте ми батковци 8) ,но за по-младите да потърсят на Начо Папазов "Япония от самурайския меч до изкуствения интелект".

Нед Яну 28, 2007 2:46 pm
Профил ICQ
UNREAD_POST 
Да, така е ! :mrgreen:

Нед Яну 28, 2007 3:06 pm
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
:shock:

Последна промяна morg на Пон Мар 26, 2007 4:54 pm, променена общо 1 път

Пон Яну 29, 2007 12:09 pm
Профил
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

UNREAD_POST 
sachma написа:
Sko написа:
quote]

В последните години всички англииски марки са продадени. Има само няколко малки фирми (Caterum, Noble, Morgan) които поизвеждат ограничени бройки спортни автомобили. В сличая, който цитираш TVR е собственост на Роман Абрамович (Руснак), за мое най- голямо съжаление Aston Martin и Jaguar са собственост на Форд (защото много се кефя на Aстън и изобщо не харесвам форд ...). Bentley и Rolls-Royce са на германски фирми (BMW и VW - не помня коя на кой е точно)...

Обаче ако говорим за конструиране като се замисли човек основните новости в автомобилните двигатели са дошли от тези страни. В копирането няма нищо лошо - Японците взимат идеи и ги развиват до съвършенство. Техните VTEC двигатели например са доста добри. Но новостите - екпериментите и бърникането в непознатото идват предимно от Англия, Италия и ... е аз бих казал тук Германия вместо САЩ но ...

Това което споделих, не е гатанка! И аз продължавам понякога да се замислям върху думите на този авторитетен германец!
Естественно, това е отпреди близо 15 години мнение, от тогава глобализацията промени много неща в тази насока.....
За САЩ нямам съмнения, те изтеглиха мозъците от Европа, а и с огромния финансов потенциал продължават световната хегемония!
Всичко в момента е американско - и в Европа и в Китай, просто парите са тяхни, а ние си викаме - китайците ще ни завладеят!!!

За Англия, също се съгласих - автомобилни заводи тяхна собственност почти не останаха, но всички централи
и фабрики на Ф-1 и на пистовия и рали щампионат са в Англия, с малки изключения!!! А точно в спорта се ражда всичко ново.
Най-много съм търсил обяснения за Италия, но и за там започнах да се убеждавам в думите му!
Ами то няма моторен спорт дето да не са стигали върха и то когато си поискат - че и не само в моторните спортове, големи чешити излязоха!
А, жълтурковците - шапка им свалям на дисциплината, патриотизма, работливоста и пристрастието към фирмите си - но да творят, просто не им е в гена!

Вто Яну 30, 2007 10:47 pm
Профил WWW
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
:shock:

Последна промяна morg на Пон Мар 26, 2007 4:55 pm, променена общо 1 път

Сря Яну 31, 2007 11:33 am
Профил
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
Не мисля че може да се обобщава по този начин, освен ако не се вземе някаква статистика... Просто в отделните периоди от развитието си всяка от тези велики държави е дарила света с някой гений, на който му е хрумнало едно или друго нещо...
И ако се замислите - какви са предпоставките за да бъде измислено нещо? Ами много свободно време, пари и маааалко шанс... защото ако човек е захлупен от ежедневните си проблеми как да купи вечеря за да нахрани довечера семейството си или от къде да вземе пари за да поправи теча в банята заради, който се миеш в леген или как да се стоплиш вечер докато заспиваш освен със секс = на деца = на още повече проблеми за решаване. Така че какъв е извода - ако една държава е богата и все повече нейни граждани могат да си позволят да не мислят за ежедневни глупости... все някой от тях ще е мааааалко по-умен за да се сети за нещо, което другите не са успяли.
Именно затова мисля, че не е въпроса в това Япония или Германия или Америка или Англия еди какво си, а коя държава в кой момент е била в социално отношение по-развита, могла е да предостави по-добро образование на повече хора, съответно от там повече научни достижения.

Сря Яну 31, 2007 3:25 pm
Профил ICQ
Член на клуба
Член на клуба
Аватар

UNREAD_POST 
Sandeto написа:
Не мисля че може да се обобщава по този начин, освен ако не се вземе някаква статистика... Просто в отделните периоди от развитието си всяка от тези велики държави е дарила света с някой гений, на който му е хрумнало едно или друго нещо...
И ако се замислите - какви са предпоставките за да бъде измислено нещо? Ами много свободно време, пари и маааалко шанс... защото ако човек е захлупен от ежедневните си проблеми как да купи вечеря за да нахрани довечера семейството си или от къде да вземе пари за да поправи теча в банята заради, който се миеш в леген или как да се стоплиш вечер докато заспиваш освен със секс = на деца = на още повече проблеми за решаване. Така че какъв е извода - ако една държава е богата и все повече нейни граждани могат да си позволят да не мислят за ежедневни глупости... все някой от тях ще е мааааалко по-умен за да се сети за нещо, което другите не са успяли.
Именно затова мисля, че не е въпроса в това Япония или Германия или Америка или Англия еди какво си, а коя държава в кой момент е била в социално отношение по-развита, могла е да предостави по-добро образование на повече хора, съответно от там повече научни достижения.

Да, съгласен съм за условията на живот, но как така пък най-великите композитори и музиканти са италианци, най-големите художници - италианци, дизайнери, без конкуренция!
Та ето какъв корен има новаторството и в автомобилните технологии, ген и много инат!
Лудите глави движат прогреса!

Нед Май 11, 2008 7:31 pm
Профил WWW
Кара кола
Кара кола

UNREAD_POST 
Аз мисля че в основата на всяко откритие и новаторство стои творческия дух.Италианците си го имат по рождение.

Нед Май 11, 2008 9:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ]