|
|
Дата и час: Вто Сеп 09, 2025 2:23 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
Румъния-страна на ъпсурда !
Автор |
Съобщение |
TEMPRIERI
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Ное 04, 2004 12:39 pm Мнения: 95 Местоположение: София 17 Витоша
|
 Румъния-страна на ъпсурда !
Румъния- страна на ъбсурда !!!
Ще ми разкажа какво ми се случи миналата седмица-
толкова е нереално, че граничи с измислица, но е
100% истина!
Между 1 и 16 Юли, решихме да направим една авто-
екскурзия до Германия и Швейцария, и да посетим
концерта на U-2 в Берлин. Правим си зелена карта,
стягаме се порядъчно за дълъг път, всичките допълнителни
подготовки- и тръгваме. Зелената ни карта е от 2 до 16 (вкл)!
Конкретизирам датите, защото тук е абсурда!
Тръгваме 4 човека с колата- всичко е ОК, минаваме Сърбия, Унгария,
Словакия, Чехия и сме в Германия. На 07.07 беше концерта- супер шоу.
След това отиваме за една седмица при приятели в Швейцария-
обикаляхме Алпите и много неописуеми красоти на страната.Ходихме и
до кралство Лихтенштайн. Полсе навръщане през Австрия, Унгария и тръгваме
да влизаме е РУМЪНИЯ! Решаваме, паради много гастарбайтери, пътуващи от
запана Европа към Турция, през Сърбия и България, да минем през Румъния.
Естествено проблемите започват и свършват с комшиите.
Зареждаме се да чакаме на границата Унгария-Румъния (Мако-Надлак-Арад).
Събота (16.07) следобяд е- адска жега. До този момент границите ги минавахме
за по 5-10 мин, да не говорим че в Швейцария и техните комшии- само намаляш
и изобще не сме спирали даже за паспортна проверка или какво и да е!
Но с влизането ни в тази държава (всичките за пръв път отивахме в Румъния),
ни се срина цялото положително настроение, придобито от другите страни.
Зареждаме се да чакаме на един плац- наоколо само щъкат всякакви субекти,
предимно сутеньори, проституки и всякакви далавераджии с телевизори и какво ли
още не в коли "Дачия" (мой набор) и ремаркета към тях. Абе картинка пристойна
на нашенски "Манго-фест", но не и на ГРАНИЧНА ЗОНА !
В тая атмосфера припалвахме колата през 20-тина минути за по 1-2 коли напред, и така 5 часа?!
Преждевреммено видяхме и българи (предимно роми, мъкнещи всевъзможни стоки), и те
ни казаха, като стигнем румънския митничар, да не забравим "да му турим 5 евро" в
паспорта, за да не се бавел с нас да ни рови и опашката да върви по-бързо....
Естествено нито 5Е му дадохме, нито се бави с нас. Минахме в Румъния. Глътка въздух.
Гледам пак българи се мотат насам-натам- тоя път бяха вносители на коли- заговорих се по
повод винетките- казват ми обезателно си прави тук, че тръгнеш ли без още до Арад (следващия
град)- 3 пъти са те спрели! Добре. Далаверата,е че не предлагат транзитни за малко дни- няма!
Има само месечни! След кратък пазарлък от 7Е, я свалям на 4 Е ?!
Естествено след като тръгнахме имаше доста ченгета (уверихме се че са комбина
с тия дето продават винетките) и спираха, а
дотогава никой кикъде не ни спря за винетки, една глоба отнесохме в Германия само, но
там ние си бяхме виновни....
Паралелно с това разни костюмирани момчета продават "Еко-такса", която била задължителна...
След консултация, с момчетата-българи, се разбра, че това са си някакви по-добре облечени
просяци и никакви пари за нищо да не им даваме. Тръгнахме, че напредваше вечерта и щяхме
да замръкнем посредата на пътя ни в Румъния! Оттам през Тимишоара (там замръкнахме),
никакво спиране и на "Железни врата".Решаваме оттам да минем, че ферибота "Видин-Калафат е платен.
Това е една стена (като язовирна стена)
на Дунава между Сърбия и Румъния,на която има компенсационно съоръжение за корабите- има разлика в нивата на реката.
На едната страна на стената е Румъния-на другата сърбия. Излизаме от Румъния към 23,45ч. в събота на 16.07,
опашка на самата стена и към 0,15 идва нашия ред да влизаме в Сърбия- паспорти, талон на
колата и зла участ сърбина ми поиска "Зелена карта". До тук минахме 10-тина държави- никъде,
освен на излизане от България, не я поискаха! Дадох му я, но той вижда,че е изтекла преди
15 мин. Казва лаконично "Не мое друже", слага ми червен печет в паспорта "Annulate", и вика: отиде си
у Румъния.Разправии от наша страна: Компромис, друже- след иедин сад сме си дома.....
Не мое! Обратно по стената: и румънците ни гледат връщаме се: питат какво стана? Гледат печата, разбраха и за
"Зелената карта" и това чакаха: да им паднем в ръцете и ни почнаха: Не може в Румъния, трябва застраховка-105 Е?
Викаме нямаме пари, нали затова минаваме оттук, а не с ферибота през Калафат! Не може! А сигурно бяха 20-тина
униформени и 10-тина цивилни- на няколко будки да една стена- митничари, граничари,контрольори, и всякакви
други кибици.... Лудница!
И ние ни в Румъния- ни в Сърбия- ревеше ми се! Връщаме се пак при сърбите- молиме се за компромис, предлагаме и други начини
за решението на проблема- не! Пак при Румънците- не та не! Как не може в Сърбия
без застраховка- В Румъния също- разправии- нали докато ни мотат ни изтече застраховката... Не и не!
Решаваме- ще правим застраховка за преминаването на една от държавите но коя?
Откъм сърбска няма къде на границата- има само в града и то делник. Отиваме при
румънците- там един цивилен ни подхваща и ни води в една стая на митницата (а той цивилен)- така и така
минималната застраховка която ви трябва е 105 Е ?! И това да минем само за един час до Калафат?!
Всичките служители се наредили и ни се смеят и подвикват и ни гонят да ходим по моста
към Сърбия....
Не мога да ви опиша какво Унижение ни караха да изпитваме!
Закова цената и никакъв пазарлък нямаше смисъл- гледа ни как 5 часа се мотаме по стената и всички
разбраха за проблема станахме за смях!
Казвам му: Как така 75 Е е Зелената карта за цяла Европа, а ти ми искаш 105 за една държава !?
Обяснява така и така- за чужда кола в Румъния това е минимума и то за един месец.
Съгласявам се: Ще ги жертваме- нямаме избор. Почна да смята- леи,евро,нови леи, стари леи,,
Разбрахме че в Румъния имало деноминация от 10,000 се махат 4 нули и става 1 лея (нова).
Викам си: Че коя Държава пък си маха 4 нули при деноминация- всички 3 или 6 нули- от хиляда или
един милион става 1)- Турция на Нова Година си махна 6 нули. Ама кой ще маха 4?
Оказа се че наистина Румъния си махала 4 нули ?!? Поредния пълен абсурд!
Там тоя сигурно ни изпързаля с тия нули, но единствения изход беше тоя.
Мислехме и да звъним в БГ консулствата в Сърбия и Румъния, но беше неделя рано сутринта
и не вярвам да имаше резултат! Ами ако наистина нямахме пари- какъв щеше да е изхода? Влизаме и
излизаме от една държава с редовни документи- В граничната зона изтича давността на документа!
Сърбия го изисква но не го и предлага ?!
Та дадохме 105 Е за една псевдо-застраховка, направена от цивилен, намиращ се в безмитната
зона на Румъния. Оттам- газ към Калафат. Както се подредихме за ферибота пристигат пак някакви цивилни и
искат "такса-порт" ! Ние скочихме, разбира се- къде го пише? Тия показват една дъска на
едно дърво, написано с тебешир някакви думи и цифри... От думите им разбрахме че искат 17 Е.
Викнахме един униформен за да присъства на поредното безумие в Румъния, нещо почнаха да си
говорят и униформения ни вика : 7 Euro.! Нямахме вече избор- България се виждаше вече- та 7Е "такса-порт",
после 30 Euro за колата 4 човека по 3 Е= 12 Еuro. И това за един ферибот, пътуваш 10 мин?
За сравнение таксите на Чанаккале (Турция- между Европа и Азия) са от 6 до 9 лв на кола (хората не се броят)!
Като допълнение ще добава, че никой униформен, към който се обръщахме в Румъния, не говореше друг
език, освен родния му (или не му изнасяше)! А се предполага, че служител от "Гранична полиция" се среща и с хора,
говорещи интернационални езици, а не румънски!
Лично за мен и компанията ни:
повече в Румъния- никога!
|
Пон Юли 25, 2005 2:34 pm |
|
 |
Humppa
Кара кола
Регистриран на: Чет Май 05, 2005 8:54 am Мнения: 266 Местоположение: Белене
|
Бре да му се невиди. Винаги съм си мислил, че в света нямаме равни на абсурда, но сега като чета преживелиците ви из Мамалигарско се замислям... Ако бях тръгнал есента към Букурещ на концерт на Найтуиш с Бравото какво ли щеше да ни се случи...
_________________ FIAT Bravo_SX 1.6 16v 103hp
KAWASAKI ZL600B Eliminator 600cc 16v 61hp
-----------------------------------------------------
Хора, не газете животните с колите си по пътищата!
|
Пон Юли 25, 2005 3:01 pm |
|
 |
Yavor
|
Ами колега, като предприемаш таквиз авантюри - питай ние затова сме тука - аз на Румънците такива съм ги ял че....
|
Пон Юли 25, 2005 3:18 pm |
|
 |
trent
Кара велосипед
Регистриран на: Чет Юли 14, 2005 9:58 am Мнения: 29 Местоположение: Пловдив
|
Братче, мамалигите нямат равни в ъпсурда и простотията, преди границата трябва да има табели за опасност за живота, като тези на таблата с високо напрежение и тези по опаковките на отровите. И тия глупаци от евро съюза ни сравняват с тях...направо нямам думи :x :evil: :?:
_________________ FIAT and NIN the best combination...
|
Пон Юли 25, 2005 3:38 pm |
|
 |
toni
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Сря Ное 03, 2004 3:45 pm Мнения: 128 Местоположение: София, жк Дружба 2
|
за нулите не са те излъгали, наистина от 01 този месец имат румънците деноминация и нова нацинална валута (това за мен е по-щурото, и ние правихме деноминация но пак сме си с левове), значи 10000 леи са = на 1 рон, "рон " е новата им валута :-) , приблизително 3.6 рона=1 eur.
иначе за самата Румъния нямам впечатления, колкото и да съм пътувал на запад никога не съм минавал през Румъния и то заради такива разкази, вероятно никога няма и да го направя, изкрено ти съчувствам, митничарите са способни да скапят на човек и най- готиното иначе пътуване.
_________________ FIAT Stilo 1,4 16V
FIAT Bravo 1.6 16V
|
Пон Юли 25, 2005 4:15 pm |
|
 |
TEMPRIERI
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Ное 04, 2004 12:39 pm Мнения: 95 Местоположение: София 17 Витоша
|
Yavor написа: Ами колега, като предприемаш таквиз авантюри - питай ние затова сме тука - аз на Румънците такива съм ги ял че....
... ами и аз ги изядох! Не питах, защото тръгнахме си по познатия "царски път" през Сърбия, обаче още тогава видяхме какви опашки са наобратно- към България, а в момента е нещо страшно. И като бяхме там-решихме да не се връщаме с трафика. А и + това сърбите са увеличи пътните такси по магистралите (от 01.07) - общо излиза около 25Е -Ниш-Белград-Суботица. Та поради тия причини решихме да "икономисаме" време и пари ... :?
|
Пон Юли 25, 2005 4:41 pm |
|
 |
Zaphod
Член на клуба
Регистриран на: Сря Фев 02, 2005 3:41 pm Мнения: 677 Местоположение: София 20 Връбница
|
Колега, мога само 'sorry' да ти кажа - аз едно време когато не бях шофьор, пътувах с влак по тези места - Сърбия, Румъния, имах си толкова проблеми, че сега с кола не излизам - само самолет му е майката и никакво кацане при съседите...
_________________ Alles in Ordnung
|
Пон Юли 25, 2005 6:06 pm |
|
 |
me_to_u
|
:evil: Гадни уроди са били тея!!! Аз съм преживявал супер гадни неща пък с нашите митничари, и то на летището! За 10 евро ако знаеш какви лайна се забъркаха.... :evil: И нашите са същите парцали! Дори сърбите са на по-високо ниво от нашите и румънците!
|
Пон Юли 25, 2005 6:17 pm |
|
 |
icko PB7932XB
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Чет Ное 25, 2004 11:00 am Мнения: 82 Местоположение: Пловдив
|
През Румъния да мина - никога, предпочитам да заобиколя през Ирак, ако се наложи. А и през Сърбия такива сме ги яли, че не е за разказване - само един КУРиоз ще ви кажа. Пътуваме за Мюнхен тръгваме от Пловдив 6 часа сутринта влизаме в Сърбия на другия ден в 5:45 сутринта гъза ми петичка стана от седяне както и да е. Минаваме 20 тина км на вътре и пост бели ръкавелки ни спират. Вечерта на Калотина бяхме обърнали по 3-4 бирички, ама това беше към 9-10 вечерта и сутринта в 6:30 духам дрегер и нещеш ли 0.15 показва машинката и го гледам ония търка ръцете. Вика друже загазил си по закон минимума алкохол е 0,5 и се хили. То се чудиш да се смееш ли да плачеш ли - почвам аз да обяснявам бавно и отчетливо, че 0,15 е много по-малко от 0,5, ама все едно си говоря на осовата линия. Върти главата и спори как можело 15 да е по-малко от 5. В началото си мислех че се прави нещо ама се оказа че е натурално тъп. Както и да е искаха да ни арестуват, оставих 200 марки тогава за да ни пусне. Пълни шибаниаци говори с теб стиснал автомата и за нищо ще те утрепе. Чувал съм много такива истории от хора които пътуваха едно време с куфарите за побоои и разни извръщения. За мое щастие вече не пътуваме толкова много пък и маршрута през Гърция и Италия за Западна Европа си остава най добрия за мен ( зависи къде отиваш де), ама струва си да похарчиш малко повече пари отколкото нерви
_________________ Почиствам пътни знаци.
|
Чет Авг 11, 2005 3:32 pm |
|
 |
Immortal
|
Аз от Румъния нямам впечатления от катаджии, но съм пътувал само веднъж с кола там - от Силистра до Констанца. Това беше преди десетина години - целият път - около 120 км - беше ПАВАЖ. Казаха, че е строен още през втората световна война от германците.
По едно време спрях да броя колко пъти ми се откача ауспуха от вибрациите, накрая спрях в някакво село, в което имаше нещо като сервиз - естествено самоза Дачия. Оня гледа, гледа, накрая го върза с един здрав тел и айде. Не ми взе и пари (на което доста се учудих). Стиснахме си ръцете и толкоз.
Иначе вероятно там, откъдето минавате за Европата хората си знаят и като видят чужда кола - потриват ръчичките 
|
Вто Авг 30, 2005 9:23 am |
|
 |
KGB
Кара детска количка
Регистриран на: Сря Ное 03, 2004 1:22 pm Мнения: 13 Местоположение: София
|
Темата е малко стара, но сега ми я "прати" един колега...
Тук има един абсурд с който не мога да се съглася....(обикалял съм Европа с кола, почти на всякъде без Бенелукс, Скандинавия)...и няма граница на която да не ти поискат Зелената карта...ми че тях това е единственото което ги интересува. Единствено и само на Словенската граница на влизане от Италия ми искаха талона на колата...Скандала си беше добър там...нещото което ми позволи да направя словенските митничари на @#@$%@гъз беше канадския ми паспорт (за съжеление с БГския няма кой да ти помогне и защити).
Та както и да е, за зелената карта сами сте си виновни щом е изтекла...иначе за Румъния (аз не съм бил там) и не искам да бъда...но в БГрия не е по-добре....
Черните държави както са известни България,Сърбия и Румъния найстина са Черни...за 10 000км никъде не ме спряха полицаи в БГрия това стана на двапъти без причина...на Божурище утрепките ме държаха 30мин...
В Сърбия магистралната полиция е на светлинни години пред нашата...
За Румъния не знам как е...но от всичките държави в който съм карал...БГрия е най-зле...тук е трагедия...можеби само Ръминия и Албания са така
пс: имам няколко идеи но за тях по-натам...
_________________ www.clubalfaromeo.com
|
Нед Сеп 11, 2005 1:41 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|