Дата и час: Пет Юли 18, 2025 2:39 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Как се пресмята укорение и т.н. 
Автор Съобщение
UNREAD_POST Как се пресмята укорение и т.н.
Здравейте.

Днес четях темата за Купе срещу БМВ 320, защото един приятел си купи такова и може някой път да се дръпнем ама исках първо да проуча конкуренцията и там имаше един спор, че купето правило 200 км в час за 800 метра, което пък според някой друг колега било време от 15 секунди. Така и не можах да разбера кой смята правилно и кой не. ;-) Пробвах да си го пресметна сам и според мойте сметки ако за 15 секунди колата прави 200 км на 800-ния метър скоростта и трябва да е 276,98 км в час от което си правя извода че явно времето е повече, но колко? Тъй като не си падам по говоренето хей така наизуст, на-слуки или чух от оня че е така значи е вярно. Искам да разбера как се пресмятат тези времена. Примерно имаме колата Х която за разстоянието Y достига скорост Z, колко време и е трябвало? Каква е формулата? Аз лично пробвах с тези формули, които си ги спомням по памет от физиката:
Цитат:
Равноускорително движение
ускорение: а=V-Vo/t ; a = V/t
закон за скоростта: V=Vo+at ;V=at
закон за пътя изразен чрез скоростта: S=V^2-Vo/2a S=V^2/2a

Ама нещо не успях да ги трансформирам по подходящия начин ли, пробвах и със система от уравнения ама пак не успях да го направя ;-) Езък че едно време физиката ги знаех перфектно....и такива задачки си ги смятах във въздуха ама като не се упражнява човек и затъпява. :P Хайде сега помагайте!

Предварително благодаря!

P.S>По тези формули изчислих за моето купе, което според производителя набира от 0 до 100 за 9,2, че ще ми трябват 127,77 метра за да стигна тази скорост. Това вярно ли е? Ето как го смятам:
a = V/t
a=27.78/9.2=3,02
a=3,02 m/s^2

V=at
V=3,02.9.2=27,78
V=27,78 ms

S=v^2/2a
S=27,78^2/2*3.02=127,77 m

Чет Фев 14, 2008 3:39 pm
UNREAD_POST 
И защо плясна тая тема в чат раздела? :D

Тя си е за Общи приказки, местя я там. Yellow_Flash_Colorz_PDT_07

Чет Фев 14, 2008 3:50 pm
UNREAD_POST Re: Как се пресмята укорение и т.н.
Abadon написа:
P.S>По тези формули изчислих за моето купе, което според производителя набира от 0 до 100 за 9,2, че ще ми трябват 127,77 метра за да стигна тази скорост. Това вярно ли е? ..

според мен много трудно можеш чисто математически да изчислиш точно при какво ускорение за какво разстояние ще постигнеш желаната скорост .. не за друго ами дори и да го изчислиш силно вярвам че няма да има много общо с истината ... понеже ускорението зависи от редица фактори .. като колко добре си стартирал , на какви обороти си сменил предавки , вид на настилката, вятър, човешки фактор и други...
друг фактор е че ти във всеки един момент от времето се движиш със различна скорост и респективно за сяка секунда изминаваш различно разстояние ... дори и да успееш да го сметнеш ще е някакъв резултат за идеални условия... според мен трябва да се сметне със някаква система от прогресии ...

:-( математиката никога не ми е била силна страна ... разсъждавам от логична гледна точка.... възможно е математически да си идеално прав

и все пак ти препоръчвам да отидеш и да си направиш 4-5 замервания, усредняваш и имаш реалния резултат .. така най-лесно ще провериш дали математическите ти операции са верни ... и ако са ще можеш да изчислиш за БМВ-то :cool:

успех с начинанието

Чет Фев 14, 2008 4:05 pm
UNREAD_POST 
Напълно съм съгласен с теб, че ще има разлика от изчисленията и на практика. Ама все пак искам да разбера как се правят искам да разбера каква е методиката. Защото имаше някакъв лаф практиката е сляпа без теорията, а теорията саката без практика или нещо такова....Затова искам да си сметна първо нещата на теория, след това да ги изпробвам на практика и да видя колко се различавам от изчисленията ми.

Чет Фев 14, 2008 4:15 pm
UNREAD_POST 
Abadon написа:
Напълно съм съгласен с теб, че ще има разлика от изчисленията и на практика. Ама все пак искам да разбера как се правят искам да разбера каква е методиката. Защото имаше някакъв лаф практиката е сляпа без теорията, а теорията саката без практика или нещо такова....Затова искам да си сметна първо нещата на теория, след това да ги изпробвам на практика и да видя колко се различавам от изчисленията ми.

ясно .. ами аз лично не мога да ти помогна ... (още не съм си взел изпитите по математика) Yellow_Flash_Colorz_PDT_06
пиши като имаш напредък :cool:

Чет Фев 14, 2008 4:20 pm
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ]