|
|
Дата и час: Пет Юли 18, 2025 6:50 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Радар детекторите забраниха ли ги?????
Автор |
Съобщение |
ФЕРАРИСТ
Кара кола
Регистриран на: Съб Ное 06, 2004 4:40 pm Мнения: 290 Местоположение: Стара Загора, София
|
 Радар детекторите забраниха ли ги?????
Абе някой знае ли точно радар детекторите ли забраниха, или антирадарите, тъй като има разлика между двете понятия.....
Едното го имам, някой знае ли откъде и как мога да си намеря арнтирадар(не детектор), че нещо съм напушен и искам да си спретна едно приключение.....
|
Вто Фев 12, 2008 7:30 pm |
|
 |
sok1
|
Това е последния пост на тема, която ти си отворил:
Ferrari написа: За антирадар може и да глобят някой, но за радар детектор няма начин.
|
Вто Фев 12, 2008 8:20 pm |
|
 |
Paparac
|
Ще цитирам едно мнение::
"Някой прави ли разлика между радар-детектор и антирадар изобщо?
Въпросът ми е породен от статия написана в дир.бг относно актуализацията на наказателната система за шофьорите и забраната на употребата на антирадари. Та там пише следното:
10 точки от талона ще бъдат отнемани от всеки шофьор с устройство антирадар в колата си.
Повярвайте ми в България няма нито един шофьор с антирадар. Първо, антирадара, за да носи това гръмко име трябва да заглушава сигналите на полицейския радар, (и не само, военни радари, телефонни клетки) нали е АНТИ радар, тоест действа против радара?
Да, всяко зловредно действие е забранено, само че да следиш за наличност на радар с радар-детектор и да не пречиш на работата му е пасивен акт, даже не бих го нарекъл действие, за което не виждам защо да бъда санкциониран.
Компактни антирадари едва ли са ни по джоба, плюс това са секретна технология и не се продават на Илиянци, за разлика от радар-детекторите, освен това Вие сериозно ли бихте си купили антирадар? Вярно, няма да Ви ловят катаджии изобщо,но пък и телефона Ви ще е заглушен, както и телефоните в не малък обсъг от колата Ви.
Не съм сигурен дали вината пада само върху репортерите на дир или и фуражките от пресцентъра на МВР също не са наясно с терминологията или още по зле, мъдрите глави творили промените в закона."
КРАЙ НА ЦИТАТА
Цели 10 точки ще се отнемат, ако контролните органи открият, че проверяваният водач разполага с антирадар, който текстът на наредбата дефинира като "устройство смущаващо действието на уредите, използвани за измерване на скоростта на движение на МПС". Факт е обаче, че в България масово наричаме радар-детекторите "антирадари", откъде идва цялата обърквация. Ето и още един цитат:
Радар-детекторите са разрешени – каза министърът на вътрешните работи Румен Петков.
Разработен е проект за изменение в съответна наредба, който предвижда за използването на уред, смущаващ дейността на полицейските радари, да се отнемат 10 контролни точки, каза министърът на вътрешните работи Румен Петков по време на парламентарния контрол.
Той отговори на питането на Мартин Димитров (ОДС) дали е разрешено у нас ползването на антирадари.
Използването на устройства, установяващи наличието на радарни измерители или уреди, смущаващи действието им, имат за цел единствено избягването на санкции от страна на контролния орган, тъй като на места са въведени ограничения на скоростните режими, каза Петков.
Той посочи, че антирадарите не допринасят по никакъв начин за безопасността на движението по пътищата, генерират аварийност и са в противоречие с изискванията на закона.
Петков уточни пред депутатите, че уредите, възпрепятстващи контрола на скоростта, се разглеждат в два аспекта - пасивни и активни. Пасивните (т.е. радар-детекторите) са само индикатори за наличието на контролен уред и съгласно действащото законодателство използването им не е неправомерно и не може да бъде санкционирано, призна министърът. Подобни уреди се предлагат свободно в търговската мрежа, добави той. Използването на активни уреди (т.е. антирадарите), които излъчват смущаващ сигнал и пречат на контролния прибор да отчита правилно скоростта, обаче е умишлено възпрепятстване на контролния орган да изпълнява задълженията си и се наказва съгласно разпоредбите на Наказателния кодекс, отбеляза Румен Петков. Той добави, че Законът за движението по пътищата предвижда административна санкция за използването на такъв уред - глоба в размер до 50 лв.
КРАЙ НА ЦИТАТА
Така че, колеги, нашите "антирадари" реално са си чисти радар-детектори (т.е. пасивни уреди, които по никакъв начин не влияят на радарите на полицията). Ние погрешно масово ги наричаме антирадари и повечето журналисти също изобщо не правят разлика за какво иде реч и аджеба каква е разликата между радар-детектор и антирадар. Споко! За радар-детекторите глоби няма и точки не се отнемат.
|
Вто Фев 12, 2008 8:42 pm |
|
 |
Arnold
|
Истина е, че повечето журналисти пишат заради самото писане без хал хабер да се интересуват дали фактите са такива, каквито ги пишат черно на бяло те самите. Ето, този Руменчо Лозанов ли е, не го знам, също не прави разлика между
антирадар и радар-детектор. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=224845 Даже по-надолу им цитирах в коментарите на дарик точно от тази тема.  Не ми хрумна линка да сложа направо.
|
Чет Фев 14, 2008 6:40 pm |
|
 |
ФЕРАРИСТ
Кара кола
Регистриран на: Съб Ное 06, 2004 4:40 pm Мнения: 290 Местоположение: Стара Загора, София
|
Да се гръмнат тия бре - днеска ходих да тествам Валентинчето на излизане от Стара Загора в посока Сливен - там където започва двулентовото и Метро се пада вдясно - там по принцип се монтирват преди завода.......значи лови сигнала още 300 метра преди завоя където се излиза на двулентовия, и то независимо от положението на колата - пробвах го и на отиване и на връщане, поиграх си малко щото те спираха през това време и не по всяко време беше пуснат радара им......после постоях малко в другото платно и следях какво правят, кога и как засичат, кога ми пищи, дали само когато стрелят или или радара е в режим готовност.......като цяло съм възхитен.....
|
Пет Фев 15, 2008 1:22 am |
|
 |
Trojaneca
|
Колега, какъв модел е машината? Замислил съм се за такава покупка...
|
Пет Фев 15, 2008 2:05 am |
|
 |
ФЕРАРИСТ
Кара кола
|
http://www.valentine1.com/
Всепризнато е като най- доброто.....
|
Пет Фев 15, 2008 2:19 am |
|
 |
Ferrari
Фиат идол
Регистриран на: Нед Мар 25, 2007 10:31 pm Мнения: 5921 Местоположение: София 13 Надежда
|
Влади, моя радар детектор си го виждал. Той е най-големия модел от тези дето не говорят - COBRA ESD8200. Машинката е с 9 банда и лазерно око.
_________________ Семейният бутик The Family Boutique
|
Пет Фев 15, 2008 8:21 am |
|
 |
Zozo
Кара кола
|
По ниакъв начин не може господата милиционери да направят проблем за радар-детектор, скоро правих репортаж по темата и една госпожа полицайка ( мисля че беше от 3-то ) каза че ако не смущава и не поврежда техниката на катаджиите, е разрешено ползването им. Така че който има нужда да си вземе и да не се притенсява да го крие под табло на сенник или прочие.
А относно изобщо смисъла да имаш такава машинка - лично за мен е безпредметно. Карай с нормална скорост и губиш грижа 
|
Пет Фев 15, 2008 8:42 am |
|
 |
ФЕРАРИСТ
Кара кола
|
Zozo написа: А относно изобщо смисъла да имаш такава машинка - лично за мен е безпредметно. Карай с нормална скорост и губиш грижа 
Айде сега - 80 нормална скорост ли е....то ако беше така колите щяха да ги ограничават автоматично до скороста разрешена в конкретната държава......
|
Пет Фев 15, 2008 9:42 am |
|
 |
Abadon
|
ФЕРАРИСТ написа: Да се гръмнат тия бре - днеска ходих да тествам Валентинчето на излизане от Стара Загора в посока Сливен - там където започва двулентовото и Метро се пада вдясно - там по принцип се монтирват преди завода.......значи лови сигнала още 300 метра преди завоя където се излиза на двулентовия, и то независимо от положението на колата - пробвах го и на отиване и на връщане, поиграх си малко щото те спираха през това време и не по всяко време беше пуснат радара им......после постоях малко в другото платно и следях какво правят, кога и как засичат, кога ми пищи, дали само когато стрелят или или радара е в режим готовност.......като цяло съм възхитен.....
И какви бяха резултатите пищи ли и когато радара на полицията е в готовност или само когато стрелят? Сигурен ли си че за тези 300 метра ако полицейския радар ти е бил в готовност и като те видят че си се изсилил те "стрелнат" дали вече няма да е късно — смисъл твоето устройство да изпищи но и те вече да са те засекли?
Аз бих дал пари за истински анти-радар. Някой има ли представа от къде може да се купи такъв, дори и на черно да е защото открито едва ли някой ще ти продаде. Знам че електрон прогрес правят такива устройства за военните дето заглушават абсолютно всичко в избран честотен спектър, ама за съжаление не ги продават май открито....
|
Пет Фев 15, 2008 10:37 am |
|
 |
Ferrari
Фиат идол
Регистриран на: Нед Мар 25, 2007 10:31 pm Мнения: 5921 Местоположение: София 13 Надежда
|
С истински радарен заглушител вече нарушаваш закона.
_________________ Семейният бутик The Family Boutique
|
Пет Фев 15, 2008 10:49 am |
|
 |
Abadon
|
Ferrari написа: С истински радарен заглушител вече нарушаваш закона.
Знам че нарушавам закона но с анти-радар бих се чувствал далеч по-спокоен отколкото с радарен детектор. Готов съм да се прежаля и по магистралите да нямам телефон и т.н. както колегата беше написал по-нагоре. Ама няма от къде да си намеря такъв.
|
Пет Фев 15, 2008 11:14 am |
|
 |
ФЕРАРИСТ
Кара кола
|
Abadon написа: И какви бяха резултатите пищи ли и когато радара на полицията е в готовност или само когато стрелят? Сигурен ли си че за тези 300 метра ако полицейския радар ти е бил в готовност и като те видят че си се изсилил те "стрелнат" дали вече няма да е късно — смисъл твоето устройство да изпищи но и те вече да са те засекли?
Значи монтирах се на около 50 метра странично от тях, в една пряка която отива на север от завода - когато радара им е изключен няма никакви звуци......но два пъти спираха някакви и преди да го застрелят ясно виждам че радара е поставен с "дулото" надолу върху предния капак на колата им......куката стой малко по настрани за да може да вижда с крайчеца на окото кога идва някой залетян......при това положение радара пищи абсолютно винаги, и считам че тогава е в режим на готовност - когато куката го вземе и застреля жертвата пищенето не се променя като интензитет, но явно в момента в който дърпа спусака сигнала се разпръсква и са част от секундата се получава едно допълнително избипкване от радара......което е логично според мен.....след това като викнат жертвата и му покажат радара, пищенето спира - така докато го изпишат и поставят пак радара в готовност.....когато е изключен не може да се направи нищо, бих дал 2 кинта на някой кука да ми каже за колко време радарите им минават от режим изключен в готовност.....Иначе когато ми пищи в режим готовност ми беше интересно колко далечно разстояние лови, и в един момент отпраших към 500 метра нагоре по пряката без промяна в пищенето - значи ги лови и там, при положение че съм им позициониран перпендикулярно.......
Личното ми мнение е че мога да ги засека в режим на готовност, но просто нямам идея какви начини на работа имат тия техните радари и кога и как са в режими на готовност, изключен и прочее......
Иначе за истинския анти-радар си прав - мога ли да си намеря на приемлива цена или условия - взимам си и окото ми не мигва......
|
Пет Фев 15, 2008 12:20 pm |
|
 |
Zozo
Кара кола
|
Ако сте гледали днес централната емисия на bTV НОВИНИТЕ ще разберете имено как седи въпроса със закона 
|
Пет Фев 15, 2008 8:12 pm |
|
|