|
|
Дата и час: Пет Юли 18, 2025 2:38 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|
ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН предмет "РЕЛИГИЯ" в училище?
Автор |
Съобщение |
sok1
|
Гледам по телевизията отскоро се започна една кампания за въвеждане на предмета "Религия" в учебната програма. И то не като свободно избираема подготовка, а като задължителна. В този предмет щяло да се изучава християнство, ислям и още 2 - 3 вероизповедания.
Аз смятам, че идеята не е толкова лоша, но предмета да е свободно избираем, а не задължителен.
Ще е интересно да се разбере какво мислят хората, събрани от една обща страст?
|
Чет Фев 07, 2008 2:37 am |
|
 |
Ferrari
Фиат идол
Регистриран на: Нед Мар 25, 2007 10:31 pm Мнения: 5921 Местоположение: София 13 Надежда
|
Аз съм за задължителен предмет. Той няма да създаде кой знае каква религиозна култура в децата, но поне ще ги научи на някакви нравствени добродетели. Сега като гледам какви са тийнеджърите страх ме хваща - бъдещи провали.
_________________ Семейният бутик The Family Boutique
|
Чет Фев 07, 2008 8:21 am |
|
 |
georgian
Кара кола
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 10:49 pm Мнения: 340 Местоположение: Горна Оряховица
|
Да изкажа едно мнение, погледнато от страна на учителите.
По принцип нищо лошо няма да се въведе такъв предмет, но:
1. В момента по новите програми за задължително обучение децата са толкова претоварени с толкова ненужна информация, която не е съобразена с възрастта им, така че този нов предмет не би им донесъл облекчение, а напротив-ще бъде още една досада.
2. В училище такова нещо като свободноизбираем предмет няма-СИП-овете са си задължителни. Използват се да се допълват нормативи, там, където часовете на някой преподавател не достигат или да се припечелва по някой лев отгоре от лекторски часове (4 лв./уч. час).
3. Личното ми мнение-няма смисъл да се опитваш да научиш някой на нравственост и морал, за когото единственият Бог са парите. Всичко се е комерсиализирало до такава степен, че според децата най-важното е човек да е богат, другото не е интересно. Освен това съм твърдо против в една християнска държава, каквато се предполага, че сме, да се преподава ислям (освен в специализирани уч. заведения)-не ни ли стига 500 год. "османско присъствие" и 15 год. "турскосиньо управление", че да се налага децата ни да изучават и религията им?
Чет Фев 07, 2008 10:26 am |
|
 |
snake
Фиат фанатик
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 1:30 pm Мнения: 984 Местоположение: Пазарджик
|
Категорично против. И двете ми деца в училище до 4-ти клас имаха задължително избираем ( а сега де, хем избираем, хем задължително ) предмет "Религия". И двамата ги спрях, просто не ходеха в този час. И даскалката ми казва: "Но как така, ще останат без оценка по религия." А аз й отговорих: "И какво от това ?". След това повече от половината родители спряха децата си от този предмет. Случаят стигна до инспектората, даже една майка извика "Хоризонт" в училището, предмета от задължително стана свободноизбираем, след което почти спряха да го посещават и отпадна от самосебе си.
_________________ Ex: Fiat Marea Weekend ELX 1.8 16V Ex: Fiat Palio Weekend 75 Ex: Opel Kadett 1.4 - Първата ми любов : )
|
Чет Фев 07, 2008 10:28 am |
|
 |
HOLY_MARTYR
Кара велосипед
Регистриран на: Сря Яну 09, 2008 12:01 pm Мнения: 23 Местоположение: Пловдив Област
|
не е никак толкова лошо да се изучава религия, но трябва да се изработи достатъчно добра програма за изучаването на предмета религия!
|
Чет Фев 07, 2008 6:50 pm |
|
 |
georgian
Кара кола
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 10:49 pm Мнения: 340 Местоположение: Горна Оряховица
|
HOLY_MARTYR написа: не е никак толкова лошо да се изучава религия, но трябва да се изработи достатъчно добра програма за изучаването на предмета религия!
Това с добрите програми аз го наричам експерименти на хора, които понятие си нямат каква е ситуацията в образованието със здравето и нервите на децата. Резултатът от последното прекрояване на учебната програма е свалянето на много излишен материал от по-висока в по-ниска степен на обучение, претоварването на децата и учителите с купчина излишна информация, отпечатването на стотици варианти учебници... Сега остана само и учебник по религия да мъкнат, не им стига останалото. Само за сведение-учебник по литература за девети клас тежи точно 0.8 кг формат А4. :o
Чет Фев 07, 2008 8:43 pm |
|
 |
m1t3t0
|
Според мен трябва да е свободно избираем, но ако го въведат такъв 100% няма да има посещаемост и ще го премахнат. Децата са претрупани с неща които никога няма да им потрябват...остава им и религия да изучават...
|
Чет Фев 07, 2008 10:08 pm |
|
 |
Tuzarka
|
m1t3t0 написа: Според мен трябва да е свободно избираем, но ако го въведат такъв 100% няма да има посещаемост и ще го премахнат. Децата са претрупани с неща които никога няма да им потрябват...остава им и религия да изучават...
Има и други предмети, които претрупват..Аз учих психология в техникум - нищо психологично нямаше в този предмет. След мен учиха музика и рисуване..без дори да имат пиано или някаква обурудвана зала за тези 2 предмета.
Във висшето учих философия и логика, а после се оказа, че едното е излишно....лудница
Ако се остави на учениците да избират - въобще няма да ходят на училище...В общи линии май се върви към американския начин на обучение.Трябват бачкатори, не вишисти  Техникумите ги направиха професионални гимназии, от където можеш и да излезеш все едно си завърщил обикновено училище...
|
Чет Фев 07, 2008 10:17 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 8 мнения ] |
|