|
|
Дата и час: Нед Сеп 07, 2025 1:32 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Важно!!! За пътните такси от 2005 г. - ВИНЕТКИТЕ!
Автор |
Съобщение |
emdless4
Кара кола
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 11:40 am Мнения: 227 Местоположение: София
|
 Важно!!! За пътните такси от 2005 г. - ВИНЕТКИТЕ!
От няколко дни търся информация за винетките, нали влизат в сила от новата година, и понеже за ЧНГ нали сме извън София, на 1 януари като се връщаме, ще ни спират на Горубляне за винетки ... :evil: Оказа се обаче, че ще има гратисен период - 1-2 месеца, тъй като още не е ясен дистрибуторът на винетките - както и че май още не са отпечатани. Както и че няма да важат за инвалиди - какъв документ обаче ще доказва, че колата е на инвалид, още не съм разбрал? По-долу има инфо и ва всички пътища, за които се изисква да имаш ВИНЕТКА.... Препоръчвам да боднете темата най-отгоре, да я виждат всички...
Правилата за винетките и новите знаци
15 декември 2004
Business.dir.bg
Нов знак, който означава ”За използването на пътя се изисква платена винетна такса”, ще бъде поставян в определените за платено преминаване участъци. Това става ясно от публикуваните в ”Държавен вестник” промени в наредбата на сигнализация на пътищата, пише в. "Сега". Освен него се въвежда и още един знак, свързан с означенията на опасни участъци с концентрация на пътно-транспортни произшествия. Фонът на знака е фруоресцентен, светлоотразителен в жълтозелен цвят. Ако участъкът е по-дълъг от 100 м, ще има допълнителна указателна табела. С обнародваното на 14 декември решение на правителството N 945 се определят пътищата в страната, през които преминаването ще става с винетки. Решението е към Закона за пътищата и в него българската част на ”Дунав мост” в посока Русе - Гюргево е определена за съоръжение, за което се събира такса по Закона за пътищата.
Второкласните пътища, попадащи в списъка са 42, някои от тях съвпадат частично с отсечки от първокласните пътища. Пътищата трети клас, за които ще се събира винетна такса са 405. Те са разположени предимно на териториите на две-три области или само на една. Таксата за винетки не се плаща за пътища в градовете и за обходните и околовръстни пътища, ако не се напускат зоните на градската инфраструктура, става ясно от решението.
Винетките вероятно ще се въведат масово през февруари догодина. В момента четири фирми са подали оферти, за да бъдат избрани за дистрибутори на винетките - това са консорциум "ДЗИ - Транс", "Травъл Партнърс" - София, "Български пощи".
Винетките за леки коли годишно струват 54 лв., месечните са 10 лв., а седмичната - 4 лв. Автобусите плащат за годишна винетка 271 лв., месечната е 49 лв., седмичната - 20 лв.
Тировете плащат 541 лв. годишно, 97 лв. за месечна винетка и 32 лв. за седмична. Инвалидите са освободени от покупката на винетки за коли с мощност до 1800 к.с. (Б.А. - Значи мога да си карам Бугати-то без винетки? - обичам БГ журналистите )
Един или два месеца ще е гратисния период след въвеждането на винетната система от 1 януари 2005 година. Това означава, че няма да се налагат глоби на хората, които в този период все още не са си купили винетки обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, цитиран от Дарик радио.
Годишните винетки ще печати фирма “Демакс” АД, а месечните и седмични стикери - печатницата на БНБ.
Не е ясно дали избраните фирми ще се справят с отпечатването до средата на декември, нито пък е ясно кой ще поеме тяхното разпространение. Първите количества трябваше вече да са отпечатани, тъй като от Нова година винетките са задължителни и за леките автомобили.
МРРБ припомня, че се плаща само тогава, когато се ползват републиканските пътища и уверява, че парите от потребителската такса ще отиват само и единствено за поддържане на тази мрежа. Винетният стикер е ценна книга, която трябва да отговаря на определени изисквания и да бъда осигурена със специални защити срещу фалшификация и повреди, което е от изключителна важност за бъдещата събираемост на приходите.
15 декември 2004
СЕГА
Основните републикански пътища, за които се събира винетна такса
Номер на пътя; Наименование на пътя; автомагистрали
А-1 Граница с Югославия - София-Пловдив-Свиленград - граница с Турция
А-2 София-Ботевград-Шумен-Девня-Варна
А-4 Пловдив-Свиленград-Ямбол-Бургас
Пътища първи клас
Е-79 Граница с Румъния - ферибот Видин-Видин-Димово-Ружинци- Белотинци-Монтана-Враца-Мездра-Ботевград-Горни Богров-София -Даскалово-Дупница-Благоевград- Симитли-Кресна-Кулата - граница с Гърция
Е-70 Граница с Румъния - Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен- Девня-Варна
Е- 83 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград
Е-772 Коритна-Български извор-Микре-Севлиево-Велико Търново-Омуртаг-Търговище и участъка Разград-Шумен
Е-85 Русе-Бяла-Полски Тръмбеш-Велико Търново-Дебелец- Дряново-Габрово-Шипка-Казанлък-Стара Загора-Средец- Димитровград-Хасково-Конуш-Черноочене-Кърджали-Момчилград-Маказа - граница с Гърция
Е-871 и Е-773 Граница с Македония - Гърляно-Кюстендил- Радомир-Перник-София-Долни Богров-Пирдоп-Розино-Карлово- Калофер-Казанлък-Сливен-Лозенец-Карнобат-Бургас
Граница с Румъния - Силистра-Дулово-Шумен-Преслав- Върбица-Бероново-Мараша-Ямбол-Елхово-Гранитово-Мелница- Лесово - граница с Турция
Е-80 и Е-85 Граница с Югославия - Калотина-Драгоман-София -Ихтиман-Костенец-Белово-Пазарджик-Пловдив-Поповица- Хасково-Харманли-Любимец-Свиленград-Капитан Андреево - граница с Турция
Е-87 Граница с Румъния - Дуранкулак-Шабла-Каварна-Балчик- Оброчище-Кранево-"Златни пясъци"-"Свети Константин и Елена"- Варна-Старо Оряхово-Обзор-"Слънчев бряг"-Бургас-Маринка- Звездец-Малко Търново - граница с Турция.
Сря Дек 15, 2004 12:34 pm |
|
 |
Blade
Кара ролкови кънки
Регистриран на: Нед Дек 12, 2004 2:38 am Мнения: 30 Местоположение: София
|
Някои знае ли във колко държави от ЕС има такива венетки за пътища които са построени от държавата ?
|
Сря Дек 15, 2004 4:17 pm |
|
 |
pugsy
|
мисля в германи и италия
|
Сря Дек 15, 2004 4:36 pm |
|
 |
mit
Кара балканче
Регистриран на: Пет Ное 05, 2004 12:54 am Мнения: 40 Местоположение: София
|
pugsy написа: мисля в германи и италия
И в Австрия, Швейцария и Франция има винетки.
_________________ Mit®
|
Сря Дек 15, 2004 7:31 pm |
|
 |
gamberro
Кара Симсонка
Регистриран на: Пон Дек 06, 2004 10:43 am Мнения: 55 Местоположение: София
|
В Италия ,Франция ,Испания няма винетки
Спираш на бариера, взимаш билетче, на излизане от магистралата даваш билетчето и плащаш в зависимост от изминалите километри
В Швейцария са с винетки
|
Чет Дек 16, 2004 1:55 pm |
|
 |
BRAVO
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Вто Дек 14, 2004 6:48 pm Мнения: 133 Местоположение: София 05 Сердика
|
А извън тези пътища ще трябват ли винетки ? Едни казват за цялата републиканска пътна мрежа - тогава защо публикуват тези пътища ???
|
Чет Дек 16, 2004 4:09 pm |
|
 |
FIRE 8V
Фиат маниак
Регистриран на: Пет Ное 05, 2004 1:32 am Мнения: 570 Местоположение: Обект 9
|
:arrow:
Последна промяна FIRE 8V на Сря Мар 28, 2007 5:06 am, променена общо 1 път
|
Пет Дек 17, 2004 3:56 pm |
|
 |
Strabex
Кара балканче
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 11:04 pm Мнения: 45 Местоположение: Сливен
|
Ами според мен с тези винетки за някои хора ще им е по-евтино от пътния данък.А освен това тези винетки не са за всички шосета.
|
Пон Яну 03, 2005 9:42 pm |
|
 |
Immortal
|
Strabex написа: Ами според мен с тези винетки за някои хора ще им е по-евтино от пътния данък.А освен това тези винетки не са за всички шосета.
Страбекс, бъркаш нещо. Винетките (54 лв.) заменят само пътния данък, който се плаща на тон и за повечето леки коли досега беше 20 лв. Останалата част е данък за притежаване на превозно средство и той се определя от мощността на колата, годините и т.н. За повечето коли варира между 20 и 120 лв..Така че се получава оскъпяване за всички поне с 34 лв. (при условие че си купят годишна винетка).
Друг е въпроса че сме набутани ние от провинцията, щото голяма част от софиянци ползват колите си само да ходят на работа и обратно и почти никога не излизат извън София, така че няма да им трябват винетки. А повечето от селата им се водят квартали на София и са в рамките на града. Пък ние за да си отидем на село (айде не се правете, всички сме селяни малко или много) трябва да имаме винетка.
|
Вто Яну 04, 2005 1:24 pm |
|
 |
flx
Кара кола
Регистриран на: Съб Ное 06, 2004 10:52 am Мнения: 243 Местоположение: София 15 Младост
|
Извинявай Immortal знам че не му е тук мястото но ти влизаш ли във форума на pss.bglink.net ?
_________________ FIAT MAREA - 1998г 1.6 16V elx
|
Вто Яну 04, 2005 1:45 pm |
|
 |
Strabex
Кара балканче
|
E т'ва вече е много гадно той баща ми ми ги приказваше ама аз не вярвах и аз ся трябва да дам 137 лева данък за Кромата (доколкото знам по 1лв на конска сила) напрао ти режат главата от кръста
.............ааа не колата я продавам докато не взема да получавам собствени доходи. :evil:
Вто Яну 04, 2005 3:32 pm |
|
 |
Immortal
|
flx написа: Извинявай Immortal знам че не му е тук мястото но ти влизаш ли във форума на pss.bglink.net ?
Не, но сега ме заинтригува и ще вляза да видя какво е. ИЗВИНЯВАЙТЕ ЗА ОФФ-ТОПИКА.
Страбекс, и това за лева на конска сила не е вярно, но горе-долу толкова се получава. Зависи и коя година е колата и т.н. На моята, която е 109 к.с., като махна 20 лв за пътния данък, остават 92 лв.
|
Сря Яну 05, 2005 9:36 pm |
|
 |
Strabex
Кара балканче
|
Ами в тази държава само се чуди какво да измисли да натовари хората Immortal относно предложението ми какво мислиш
Сря Яну 05, 2005 10:25 pm |
|
 |
Nikcho
Кара кола
Регистриран на: Съб Ное 20, 2004 12:24 pm Мнения: 287 Местоположение: София, жк Дървеница
|
Добре сега значи какво трябва да се плаща на държавата???
Гражданска отговорност, винетки, ако излизам от София, други какви данъци трябва да плащам, за да съм изряден!?!?!200лв. ще ми свършат ли работа :?:
|
Чет Яну 06, 2005 1:25 am |
|
 |
flx
Кара кола
Регистриран на: Съб Ное 06, 2004 10:52 am Мнения: 243 Местоположение: София 15 Младост
|
Immortal:
Питах те защото там влиза един с същия ник като твоя. 
_________________ FIAT MAREA - 1998г 1.6 16V elx
|
Чет Яну 06, 2005 4:57 pm |
|
|