|
 |
 |
|
Дата и час: Нед Сеп 07, 2025 11:45 pm
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|
Автор |
Съобщение |
charlie
Фиат маниак
Регистриран на: Вто Мар 08, 2005 1:25 pm Мнения: 679 Местоположение: Кюстендил
|
 въртящ момент vs мощност
каква е разликата и/или приликата между тези две несъмнено важни характеристики на всеки двигател и как всека от тях влияе на динамичните показатели на автомобила...?
_________________ Безизходица е ситуацията, очевидният и логичен изход от която просто не ти харесва.
(Bravo 1.6 16V, 76 kW)
|
Пон Май 16, 2005 11:24 am |
|
 |
ivo098
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 7:52 pm Мнения: 431 Местоположение: София 19 Люлин
|
най-общо казано конските сили са функция на въртящият момент и оборотите на двигателя, въртящия момент е свързан с ускорението, а конските сили с максималната скорост...
има много материали по темата, потърси в www.google.com
_________________ Fiat Bravo GT
Последна промяна ivo098 на Пон Май 16, 2005 3:17 pm, променена общо 1 път
|
Пон Май 16, 2005 12:14 pm |
|
 |
1.4SXBravo
Кара ролкови кънки
Регистриран на: Пет Фев 18, 2005 2:54 pm Мнения: 38 Местоположение: София
|
Ако позволите малко физика:
Значи въртящият момент /M/ по принцип е сила по рамо F*d. В случая би могло да се приеме с известно приближение че това е силата на буталото, умноженa по ексцентрицитета на коляновия вал. Основната мерна единица е N*m
Мощността /P/ по принцип е равна на скоростта по силата, Но в случая при положение че имаме въртеливо движение, то тя е равна на въртящия момент, умножен по ъгловата скорост /оборотите/. Основна мерна единица W
Та мощността P=M*оборотите. Ако ползвате основните мерни единице от система SI, а именно N - нютон за сила, m - метър, 1/sec за оборотите ще получите мощността в W ватове. А ако умножите P [kW] с 1.36 ще получите мощността на колата в кончета.
Та това е в общи линии.
|
Пон Май 16, 2005 1:09 pm |
|
 |
Immortal
|
и както някой беше написал в друг форум:
въртящият момент определя КАК да ускорява колата,
а мощността - ДО КОЛКО да ускорява.
Затова оня ден като се возих на едно Мондео 90 к.с. (турбодизел) ми се струваше че дърпа доста повече от Темпрата (108+ к.с.) - и не само ми се струваше, а си беше така... 
|
Вто Май 17, 2005 9:38 pm |
|
 |
Ferrari
|
Immortal написа: и както някой беше написал в друг форум: въртящият момент определя КАК да ускорява колата, а мощността - ДО КОЛКО да ускорява. Затова оня ден като се возих на едно Мондео 90 к.с. (турбодизел) ми се струваше че дърпа доста повече от Темпрата (108+ к.с.) - и не само ми се струваше, а си беше така... 
А "двувалката" как го прави 
|
Сря Май 18, 2005 2:07 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|