Дата и час: Пет Юли 18, 2025 6:24 am

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Антивирусна програма за Windows 
Автор Съобщение
UNREAD_POST 
SCRAPHEAP написа:
Юзърите са толкова изобретателни, че ако случайно антивирусната им пречи да си отворят заразения атачмънт, ще намерят начин да я деактивират.

Това много добре звучи, определено ги има такива екземпляри. "Ама там пишеше, че като кликна ще видя Бритни Спиърс без гащи, ама антивирусната не ми даваше, та я спрях, ама само за малко", :D :D

SCRAPHEAP написа:
Ако ми кажеш колко потребители са свързани към интернет през нещо различно от LAN, ще се опитам да преосмисля въпроса ти. Иначе има колкото искаш вируси, които използват бъгове в Remote Procedure Call, Remote Registry, MS NetBIOS, Terminal Services etc... Независимо каква е мрежовата технология, която се използва - модем, LAN, CATV, ако съответните портове не са филтрирани, тези атаки са съвсем реални.

Ами много потребители са свързани с нещо различно от LAN, два реда по - долу ти сам си посочил общо три варианта заедно с LAN. Ако стоиш зад модем на БТК не е като да сте едно голямо "семейство" в някоя квартална ланка, където разните вирусчета и спайчета се разхождат наволя насам натам и само се чудят къде да се заврат.

Чет Дек 20, 2007 8:57 pm
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
Т.нар вируси са измислени от псевдокомпютърните спецове
да ни вземат кинти за преинстал. :paddle:
Windows-а е като п.ча кожа- не се износва.:yahoo lol:

Чет Дек 20, 2007 9:05 pm
Профил
UNREAD_POST 
Kimi_Raikonen написа:
Т.нар вируси са измислени от псевдокомпютърните спецове
да ни вземат кинти за преинстал. :paddle:
Windows-а е като п.ча кожа- не се износва.:yahoo lol:

:D Какво?..Откъде накъде да са псевдо и едновремено с това да имат познания да създават вируси?Здравата си противоречиш,a другото ти изречение...помниш ли реклама на сладоледите делта?Тя става и за него-връх на сладоледа :DС други думи това за п.чата кожа е голяма глупост.Щото има разлика между уиндоус и такава кожа,която иначе също може да се претърка :D :D :D

Чет Дек 20, 2007 9:31 pm
UNREAD_POST 
Paparac написа:
безобидни Tracking Cookie-ta. Подобно на Trojan-ците те не могат да заразят или изтрият други файлове.
Yellow_Flash_Colorz_PDT_23 Yellow_Flash_Colorz_PDT_24 Yellow_Flash_Colorz_PDT_39 Yellow_Flash_Colorz_PDT_44

В компютърния свят троянският кон, наричан още троянец, е злонамерена програма, за която се твърди, че притежава някаква полезна цел, а всъщност би причинила нещо съвсем различно при изпълнението си, например: превземането на канали в IRC, изтриване на съдържание от твърдия диск, кражба на поверителни данни (пароли, информация за банкови сметки и кредитни карти) и др. Тези програми са получили името си от мита за големия, кух дървен кон, чрез който гърците печелят Троянската война, като се скриват в него и се промъкват в укрепения град Троя.

Троянските коне обикновено се разпространяват под формата на изпълними файлове за Microsoft Windows: .exe, .scr, .bat или .pif. Неопитният потребител, който работи с настройкте по подразбиране, при които разширенията на файловете се скриват, не е в състояние да разбере истинския вид на файла, ако е маскиран с т.нар. двойно разширение, например 'Readme.txt.exe', потребителят ще види единствено 'Readme.txt', като истинското разширение .exe ще остане скрито. За да е пълна заблудата, троянецът, след стартирането си, наистина би могъл да отвори някакъв текстов документ, Или да имитира инсталационен просес, но всъщност ще работи във фонов режим и тайно ще краде, променя или изтрива информаиция или настройки на компютъра, а дори би могъл да се използва от злонамерени трети лица за извършването на атаки върху други мрежи, най-често разпределени атаки от тип „отказ от услуга“ (Distributed Denial of Service - DDoS).

За да се защитите от троянските коне, никога не отваряйте приложения към електронните писма, които не сте очаквали да получите, особено ако подателят е неизвестен. Винаги използвайте противовирусна програма за проверка на файловете преди тяхното отваряне. Пазете се от файлове, свалени чрез програми за споделяне посредством p2p (peer-to-peer) като KaZaA или Gnutella. Това е един от най-известните начини за разпространение на троянските коне.

Никога не влизайте във сайтове, настояващи да ги гледате с IE при разрешен ActiveX Тази покана е еквивалентна на „елате без гащи“. Никога, ама никога не цъкайте на непознат файл, „за да се отвори, та да го видите за какво е.“ Уви, втория съвет го спазват само тези, които са се мъчили да си възстановят изгубените файлове.

Най-често троянския кон е създаден, за да контролира компютъра, на който е бил стартиран. Примери за такива троянски коне са NetBus, SubSeven, Back Orifice и др. Днешните противовирусни програми безпроблемно улавят по-голямата част от съществуващите троянски коне, но има и такива, които са специално проектирани да не се забелязват от противовирусния софтуер или да го обезвреждат.

Принципът на работа на троянския кон е доста прост — след изпъленението си на даден компютър (примерът е за компютри работещи с MS Windows) той създава ключове в т.нар. регистър (registry), откъдето си осигурява начално стартиране, когато се стартира операционната система. След като се зареди в паметта, той действа на принципа на сървър и отваря един или повече порта, чрез които злонамерени личности, използващи клиентска програма, пригодена да работи с дадения вид троянец, биха могли да използват заразения компютър. Клиентите често придобиват пълен контрол над компютъра и могат дори да местят курсора на мишката върху монитора, както и да четат, трият, или качват файлове.

Съществуват троянци, които се ъпдейтват сами до последна версия.

Радикален начин за борба е да се взима интернет през прокси, без гейтуей но на IE да са зададени неверни настройки, така че, да не може да се свърже с Интернет. Към момента няма злонамерена програма, (те са по-напредничави от добронамерените) която да търси на друго място настройките за връзка с интернет, освен от IE. А някои просто ползват IE за връзка, като го пускат през неговите API, без да се показва прозорец.

Кукитата са информационни символи, като например предпочитания и пароли, които някои уеб сървъри събират от вас, когато се свържете с тях. Тези данни се съхраняват на вашия хард диск, а не на уеб сървъра. Когато посетите уебсайт с “кукита”, сървърът търси своето куки на вашия хард диск и, ако го намери, разчита информацията, която се съхранява там. Обикновено кукитата се съхраняват в директорията или папката на вашия браузър във файл, наречен cookie.txt (на компютрите Макинтош файлът се казва MagicCookie).

сам разбираш колко са опасни троянците и куки кепчърите... първите осигуряват достъп до компютъра ти и какато ти си виждаш компютъра хардовете и всичко- същото се вижда от другата страна .. все едно е пред твоя компютър и е хванал твоята мишка ... куки кепчърите .... няма да коментирам колко банкови сметки и разни пароли за достъп седят там ... :cool: :cool: :cool:

Пет Дек 21, 2007 12:27 am
UNREAD_POST 
За какво ми цитираш кухата Уикипедия, в която всеки може да пише глупости? Няма такова нещо, че троянец може да ти изтрие съдържанието на харда. На него принципно идеята му е съвсем друга. А и за разлика от вирусите, троянците не се самокопират. Определено не са безобидни, дори напротив, но чак да ти форматират харда - неее.
С другите неща съм съгласен. Определено са много големи гадини и определено из руските сайтове доста се набарват такива буби.

Последна промяна Paparac на Пет Дек 21, 2007 1:25 am, променена общо 2 пъти

Пет Дек 21, 2007 1:03 am
UNREAD_POST 
Paparac написа:
За какво ми цитираш кухата Уикипедия, в която всеки може да пише глупости? Няма такова нещо, че троянец може да ти изтрие съдържанието на харда. На него принципно идеята му е съвсем друга. А и за разлика от вирусите, троянците не се самокопират. Определено не са безобидни, дори напротив, но чак да ти форматират харда - неее :D

самият замисъл на троянците не е като на обикновенните вируси ... вярно е че не се самокопират ..самият вирус е от 2 файла... сървър и клиент ..частта "сървър" по някакав начин трябва да се стартира от компа, който ще заразяваш .. веднъж стартиран той се добавя към startup регистрите и се зарежда с всяко пускане на копма.
частта "клиент" я ползвам примерно аз и след като ти си заразен ... на мен ми се отваря прозорец, в който виждам твоите изображения на монитора (абсолютно каквото виждаш ти на монитора си ) ... оттам има опции само за наблюдение (само гледаш) ... и за активно управление на сървърския комп... това значи както ти си мърдаш мишката изведнъж започвам аз да я мърдам и ти оставаш в небитието :) ... може да се поеме пълен контрол над компютъра ти ... триене, копиране , ппеместване, ФОРМАТИРАНЕ (на не системния дял) за формат на системния седобавя ред в autoexec.bat (знаеш кога се зарежда той) бла бла бла ...
докато бях в студентските общежития с един колега използвахме троянец и той щото ставаше доста пртеди мене си влизаше на компа ми .. пускаше ми уинампа и ми усилваше звука (щотоми е много зор ставането) :D ... това в продължение на 1 година ... мога да ти го дам .. ако не вярваш мога да ти дам сървъра ако ми предоставиш реално IP на компа ти и ще те уверя че мога да правя всичко по него ... :D :D :D

Пет Дек 21, 2007 1:23 am
UNREAD_POST 
троянеца сам по себе си не прави абсолютно нищо вредно на компати .. само служи като лисънър за конекции към клиент .. (към друг комп) .. можеш да имаш троянец със години на хардаи той няма да ти направи абсолютно нищо .. докато някой не се конектне към него :) ...

п.п. предложението ми да ти го демонстрирам на твоя комп още е в сила :) :cool:

п.п.п. и точно това което съм постнал е най читавото и изчерпателното обяснение за троянски кон което съм чувал някога....

"Троянски Кон, Троянец (Trojan)
Троянският кон е програма, която се инсталира да върши нещо напълно нормално (напр. да изпълнява mp3 музика, но всъщност прави нещо злонамерено (напр. изпраща номерата на въведените кредитни карти нададен email адрес) . Троянците, често са използвани, за да се получи таен достъп до системата, на която са инсталирани т.е. някой отдалечено да контролира компютъра Ви. Троянските коне не се размножават като вирусите и не се разпространяват като червеите."
източник: http://www.avgbulgaria.com/terms-and-definitions

за тази статия --> http://www.geocities.com/steal_man1/Horse.htm .. бих казал че ч е писал някой влюбен гимназист хехехе ...има някаква истина ... ама чак пък толкова :)

Последна промяна CHILIEV на Пет Дек 21, 2007 1:35 am, променена общо 1 път

Пет Дек 21, 2007 1:27 am
UNREAD_POST 
Това под какъв уиндоус сте го правили? 98-ца? Или под ХП или 2000?

П.П> Под ХП с изключени сервиз ремоте регистри и добра защитна стена, НЕ антивирусна програма, трудно ще ми го приложиш.

П.П.П. Иначе така погледнато - да, така може да се трие по харда. Но сам троянеца без външна намеса, т.е. без "някой насреща", не трие нищо.

Пет Дек 21, 2007 1:33 am
UNREAD_POST 
Paparac написа:
Ако, ако, ако...това под какъв уиндоус сте го правили? 98-ца?

:shock:
на XP SP2
правих го и към брат ми тази година преди 7-8 месеца ...
и двамата сме на XP SP3 на Амит Талкин - Индия (ако не се лъжа за държавата ) (много ценни неща има намерете си го ако го нямате въпреки че е отдавна)

правилно ли съм разбрал или си останал с впечатление че ХР е по надеждно от 98 ??? :shock: ?

Пет Дек 21, 2007 1:41 am
UNREAD_POST 
Paparac написа:
П.П> Под ХП с изключени сервиз ремоте регистри и добра защитна стена, НЕ антивирусна програма, трудно ще ми го приложиш..

може би и да си прав ... незнам признавам си

Paparac написа:
П.П.П. Иначе така погледнато - да, така може да се трие по харда. Но сам троянеца без външна намеса, т.е. без "някой насреща", не трие нищо.

да това е истината .. но до формат може да се стигне в крайна сметка

Пет Дек 21, 2007 1:43 am
UNREAD_POST 
:D :D :cool: :cool: :cool:

Пет Дек 21, 2007 1:44 am
UNREAD_POST 
CHILIEV написа:

правилно ли съм разбрал или си останал с впечатление че ХР е по надеждно от 98 ??? :shock: ?

И питаш? ХП е в пъти по - надежден, стабилен и сигурен уиндоус от тъпата 98-ца. Какво си се шокирал чак?

Пет Дек 21, 2007 1:46 am
UNREAD_POST 
Paparac написа:
CHILIEV написа:

И питаш? ХП е в пъти по - надежден, стабилен и сигурен уиндоус от тъпата 98-ца. Какво си се шокирал чак?

честно казано незнам кое е по сигурно .. само питах .. щото си ги изброил .. а като незнам предпочитам да питам и да разбера отколкото да защитавам нещо дето не е вярно ..
а за шокирането не ми обръщай внимание .. тва си ми е любимата емотка :D кактосъм забелязал че ти използваш най често :mrgreen: хехехехе

п.п. абе що не си пишем по кюто че тука много време отнема апък оспамихме темата както си пише по книгите :D :D

Пет Дек 21, 2007 1:51 am
UNREAD_POST 
не се ядосвай :) все пак в спора се разжда истината .. то даже не мога да го нарека спор ... по скоро диалог :)
май се изяснихме по темата ... ?

Последна промяна CHILIEV на Пет Дек 21, 2007 1:55 am, променена общо 1 път

Пет Дек 21, 2007 1:53 am
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
Недейте така де, още малко и до :starwars: ще стигнете Peace :surrender: , ама и аз отворих една тема......

За мен истината е KDE, ама нямам армия от сисадмини да ми оправят компа при всяко сриване на системата или появили се буболечки, аз съм си прост юзър все пак. Под Линукс вируси не правят, защото е без пари. Освен това му направиха и доста прилични приложения и програми, които да работят и с Виндоуски файлове.

Пет Дек 21, 2007 1:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща