|
|
Дата и час: Пет Юли 18, 2025 6:54 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Удостоверение от БЧК имате ли ?
Автор |
Съобщение |
Maranello
|
Ходих на БЧК курс,но нямам удостоверение.  Беше преди 4 години де.. От тогава със сигурност да се променили нещата.
|
Чет Мар 06, 2008 1:56 pm |
|
 |
mitenceto89
Кара балканче
Регистриран на: Пон Яну 21, 2008 5:34 pm Мнения: 43 Местоположение: Ямбол
|
Eli's BRAVO Трябваше в КАТ да дадеш копието.а оригинала да си запазиш за себе си.Аз така направих и сега си е в мен оригинала.А и така ме посъветва инструкторката при която карах шьофьорския курс.
ПП Копието трябва да е заверено от БЧК с печат.
_________________ Fiat Brava SX 1.4 12V
|
Чет Мар 06, 2008 5:53 pm |
|
 |
Eli's BRAVO
|
mitenceto89 написа: Eli's BRAVO Трябваше в КАТ да дадеш копието.а оригинала да си запазиш за себе си.Аз така направих и сега си е в мен оригинала.А и така ме посъветва инструкторката при която карах шьофьорския курс. ПП Копието трябва да е заверено от БЧК с печат.
На мен не ми дадоха копие, но и не смятам че някой (визирам катаджиите) би могъл да изисква от теб да имаш такова в себе си. То служи за "доказателство" в КАТ, когато си вадиш шофьорската книжка, че си минал този курс. Копието се прави, ако си изкарал курса примерно в София, а документите ще вадиш от да речем Пловдив. В този случай това копие ти трябва заверено за да ти признаят курса. Не виждам нормална и логична причина да имаш такова нещо в себе си при условие че имаш вече шофьорска (нали без този курс няма да ти издадат документа).
http://law.dir.bg/reference.php?f=n24mz-02
|
Чет Мар 06, 2008 6:54 pm |
|
 |
Eli's BRAVO
|
Ако някой случайно ти поиска такова нещо съвсем учтиво можеш да му теглиш една "благословия"....(шегичка)
Извадка от закона за движение по пътищата:
"Раздел XX.
Задължения на водачите на пътни превозни средства
Чл. 100. (1) (Предишен текст на чл. 100 - ДВ, бр. 6 от 2004 г.) Водачът на моторно превозно средство е длъжен да носи:
1. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за управление на моторно превозно средство от съответната категория и контролния талон към него;
2. (доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява и за тегленото от него ремарке;
3. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) документ за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за моторното превозно средство, което управлява и за тегленото от него ремарке;
4. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) превозните документи, определени от министъра на транспорта;
5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) при напускане на територията на страната - валиден международен сертификат за "Гражданска отговорност" на автомобилистите за чужбина - "Зелена карта".
(2) (Нова - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност.
(3) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачът на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака. Когато моторното превозно средство технологично не разполага с предно стъкло и е невъзможно стикерът на знака да бъде залепен на указаното място, същият стикер на знака се залепва на застрахователната полица, която се носи от водача на моторно превозно средство, и при проверка се представя заедно с контролния талон."
|
Чет Мар 06, 2008 7:30 pm |
|
 |
CHILIEV
|
Eli's BRAVO не се впрягай  засега, както писах в първия ми пост, никой няма да ти иска такова нещо, но инструктора от БЧК е казал вчера че от скоро ще се изисква. Така че засега това е само слух 
|
Чет Мар 06, 2008 10:03 pm |
|
 |
Rokambol
|
Много ми е интересно как ще ги изискват, след като голяма част от шофьорите въобще нямат такова удостоверение (като мен), нито пък са карали подобен курс!?
|
Чет Мар 06, 2008 11:31 pm |
|
 |
m1t3t0
|
Аххахаа аз имам такова, но понеже си карах шофьорските курсове в Плевен и едновремено с това ходех на даскало. Затова ме уредиха и ми дадоха картончето без да съм стъпвал там. Не знам какво се прави на тези курсове. Знам какво се прави при катастрофа, защото както знаят някои баща ми е лекар и ми е казвал какво се прави. Оригинала си е в мен. В кат занесох заверено с печат ксерокопие... 
|
Чет Мар 06, 2008 11:36 pm |
|
 |
CHILIEV
|
Rokambol написа: Много ми е интересно как ще ги изискват, след като голяма част от шофьорите въобще нямат такова удостоверение (като мен), нито пък са карали подобен курс!?
мога да заложа дребна сума пари, че ако наистина започнат да ги изискват - такива като нас, които нямат ще се наложи да се разходят до БЧК и срещу @@лв ще се сдобият с такова 
|
Пет Мар 07, 2008 10:25 am |
|
 |
Eli's BRAVO
|
CHILIEV написа: Rokambol написа: Много ми е интересно как ще ги изискват, след като голяма част от шофьорите въобще нямат такова удостоверение (като мен), нито пък са карали подобен курс!? мога да заложа дребна сума пари, че ако наистина започнат да ги изискват - такива като нас, които нямат ще се наложи да се разходят до БЧК и срещу @@лв ще се сдобият с такова 
Така е колега прав си! Ама при условие че сме имали такова нещо, седяли сме и сме слушали 4 часа "теорията"( включваща изтърпяване на=>>>лошия дъх на лекаря-инструктор+мръсни му вицове+лошите му опити за свалки+миризмата му, докато показва къде точно се намира слънчевия сплит и т.н.) и накрая да ни го искат това отново!!!.........
Не се впрягам, направо съм възмутена....
|
Пет Мар 07, 2008 11:10 am |
|
 |
Jimy
Кара Фиатче 126
|
Колеги само да вметна,че тва удостоверение заедно с картончето съществува,т.е. се издава още от 12/дванадесет/години.Поне моето картонче е от тогава,друг е въпроса че никой не е изисквал присъствието му в задължителната документация за правоуправление!!!
Много зависи вероятно от това ,къде се карат шофьорските курсове!В Пловдив преди 12г. нямаше частници или бяха малко ,незнам.Държавните "училища" издаваха такива китапи!
_________________ Fiat BRAVO JTD105 GT
Peugeot 309XRD 1.9D
|
Пет Мар 07, 2008 11:51 am |
|
 |
mitakkk
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пон Сеп 10, 2007 2:19 pm Мнения: 114 Местоположение: София 16 Студентски
|
ако това се въведе ще бъде поредната глупост измислена от КАТ. Защо пък да трябва да се превежда като ходиш в чужбина, след като там такива работи не се изискват.
Аз лично смятам че не е по силите на всеки да оказва първа помощ. Аз лично не бих могъл защото ме е страх да не навредя повече. Не мисля че с някакъв измислен курс който едва ли реално ще се провежда а просто ще се събират такси може да се обучи човек да дава първа помощ. А що се отнася до превъвзване на рана - това всеки го може, без да е ходил на курс
|
Пет Мар 07, 2008 1:13 pm |
|
 |
FiatPunto1.1
Напреднал шофьор на Фиатка
Регистриран на: Сря Окт 24, 2007 3:35 pm Мнения: 409 Местоположение: Перник
|
ИМам да 
_________________ Fiat Punto 1.1 SPI Benzin '96 55 hP
Fiat Speed ----> http://zazz.bg/play:7377411e
|