|
|
Дата и час: Сря Юли 16, 2025 1:28 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Поредната тема за автокаско
Автор |
Съобщение |
sabin_zaimov
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Пет Яну 11, 2008 5:51 pm Мнения: 152 Местоположение: Пещера
|
правилно от ДЗИ съм много доволен, на сл. кола сряда ми счупиха стъклото, четвъртък на оглед, петък в сервиза и с ново стъкло 8-)
|
Чет Яну 31, 2008 10:53 pm |
|
 |
Tuzarka
|
Аз съм в Дженерали и съм доволна. Даже когато ми снимаха пукнатото предно стъкло се наложи да чакам 2 месеца да докарат в бг стъкло и ми изплатиха предварително сумата, която бяха определили, защото вече бяха завели щетата. Но не си спомням някога да са споменавали те да закарат колата в техен сервиз.
|
Пет Фев 01, 2008 12:57 am |
|
 |
sok1
|
Paparac написа: Според мен ако не го пише, нямат право да ти го искат. Представи си сравнително сходна ситуация и ще видиш моята логика. Много фирми предлагат заплащането на "Гражданска отговорност" също така на вноски, дори май и по 12 на годината става. Я сега, ами ако някой си вземе такава застраховка "Гражданска отговорност" на вноски и после се удари друга кола по своя вина, после застрахователната компания на виновния водач (който е със застраховка "Гражданска отговорност" на 12 вноски) трябва да плати ремонта на ударения друг водач. В задачата се пита, как някой ще накара виновният водач със застраховката на разсрочено плащане да си я плати цялата накуп, та застрахователната му компания да плати ремонтите на другия автомобил. Също така се пита в задачата какво го бърка невинният, чиято кола е потрошена, че този отсреща е със застраховка на вноски или не на вноски. Има ли стикер на джама - има, значи трябва да му плати. Малко сложно го нахвърлях, но помисли дали не съм прав.
Много лесно: Пред угрозата да бъде заведено дело за щети срещу самия него за много пари, всеки ще побърза да си плати пълната сума по гражданската отговорност, зада "предостави" задачата по плащане на щетите на застрахователя.
Малко късно отговарям, за което се извинявам.
|
Пет Фев 01, 2008 1:24 am |
|
 |
Paparac
|
sok1 написа: Paparac написа: Според мен ако не го пише, нямат право да ти го искат. Представи си сравнително сходна ситуация и ще видиш моята логика. Много фирми предлагат заплащането на "Гражданска отговорност" също така на вноски, дори май и по 12 на годината става. Я сега, ами ако някой си вземе такава застраховка "Гражданска отговорност" на вноски и после се удари друга кола по своя вина, после застрахователната компания на виновния водач (който е със застраховка "Гражданска отговорност" на 12 вноски) трябва да плати ремонта на ударения друг водач. В задачата се пита, как някой ще накара виновният водач със застраховката на разсрочено плащане да си я плати цялата накуп, та застрахователната му компания да плати ремонтите на другия автомобил. Също така се пита в задачата какво го бърка невинният, чиято кола е потрошена, че този отсреща е със застраховка на вноски или не на вноски. Има ли стикер на джама - има, значи трябва да му плати. Малко сложно го нахвърлях, но помисли дали не съм прав. Много лесно: Пред угрозата да бъде заведено дело за щети срещу самия него за много пари, всеки ще побърза да си плати пълната сума по гражданската отговорност, зада "предостави" задачата по плащане на щетите на застрахователя. Малко късно отговарям, за което се извинявам.
От кого ще бъде заведено, той си има договор за разсрочено плащане, никъде в договора му не пише, че при катастрофа трябва да си плати цялата застраховка накуп, та да бъдат изплатени щетите на другия автомобил. Никой не може да го принуди да плаща накуп, защото застрахователната му компания следвала такава политика, която я няма черно на бяло. С един свестен адвокат дори да му заведат дело ще им духне под опашките.
|
Пет Фев 01, 2008 1:44 am |
|
 |
sok1
|
Paparac написа: Никой не може да го принуди да плаща накуп, защото застрахователната му компания следвала такава политика, която я няма черно на бяло. Може, може, май забравяш, че под скъпите костюми на застрахователите още личат бухалките. Paparac написа: С един свестен адвокат дори да му заведат дело ще им духне под опашките.
Не съм чувал за такъв прецедент, което потвърждава по-горното.
|
Пет Фев 01, 2008 2:06 am |
|
 |
LEVSKI
|
Колеги а като цяло е абсолютна простотия това с изплащането на вноските. Ако ми ударят колата, и съответно щетите са на стойност 3-4 хиляди лева, кой смешник ще настоява да си доплатя 300-400лв преди да ми ги изплати. Ако му ги платя на куп днес, той утре ще трябва да ми ги върне. Няма ли идея просто да се приспадне сумата?
|
Пет Фев 01, 2008 2:08 am |
|
 |
Paparac
|
Колега sok1, удареният автомобил ще бъде с невинен потърпевш водач, който няма нищо общо с бухалките на застрахователните компании или със скъпите им костюми. При положение, че виновният водач е със застраховка на вноски, срещу кого трябва да бъде заведено дело и от кого, след като застрахователната компания на виновния водач откаже изплащане на застраховка на потърпевшия, тъй като последният не си е изплатил вноските. Според мен при това положение потърпевшият невинен водач може да заведе дело само срещу този, който го е ударил, а не срещу застрахователната компания на ударилия го, защото излиза, че едва ли не ударилият го няма застраховка. Т.е. ще има гражданско дело, нямащо нищо общо с бухалките под скъпите костюми и никой няма да плати нищо на никого.
А ЛЕВСКИ е прав, но той има предвид случая на snake.
Последна промяна Paparac на Пон Фев 18, 2008 4:48 pm, променена общо 1 път
|
Пет Фев 01, 2008 2:16 am |
|
 |
sok1
|
Paparac написа: Според мен при това положение потърпевшият невинен водач може да заведе дело само срещу този, който го е ударил, а не срещу застрахователната компания на ударилия го, защото излиза, че едва ли не ударилият го няма застраховка. Т.е. ще има гражданско дело, нямащо нищо общо с бухалките под скъпите костюми и никой няма да плати нищо на никого. Колега Paparac, нали и аз това казах преди малко - цитирам (занепрочелите): sok1 написа: Пред угрозата да бъде заведено дело за щети срещу самия него за много пари, всеки ще побърза да си плати пълната сума по гражданската отговорност, зада "предостави" задачата по плащане на щетите на застрахователя.
т.е. вместо да чака да се заведе граждански иск срещу него, виновният ще побърза да си плати вноските, зада може застрахователя да поеме винансовата отговорност. Сега капиш?
Едит: а за бухалките споменах, зада напомня, че за застрахователите няма невъзможни неща. 
|
Пет Фев 01, 2008 2:24 am |
|
 |
Paparac
|
sok1 написа: Paparac написа: Според мен при това положение потърпевшият невинен водач може да заведе дело само срещу този, който го е ударил, а не срещу застрахователната компания на ударилия го, защото излиза, че едва ли не ударилият го няма застраховка. Т.е. ще има гражданско дело, нямащо нищо общо с бухалките под скъпите костюми и никой няма да плати нищо на никого. Колега Paparac, нали и аз това казах преди малко - цитирам (занепрочелите): sok1 написа: Пред угрозата да бъде заведено дело за щети срещу самия него за много пари, всеки ще побърза да си плати пълната сума по гражданската отговорност, зада "предостави" задачата по плащане на щетите на застрахователя. т.е. вместо да чака да се заведе граждански иск срещу него, виновният ще побърза да си плати вноските, зада може застрахователя да поеме винансовата отговорност. Сега капиш?
И тоя граждански иск защо си мислиш, че ще мине  Виновният ще се оправдае, че има застраховка, но компанията му отказва да плати в нарушение на Закона за застраховането. Той си има полица, където НИКЪДЕ не пише, че при произшествие, се задължава да изплати цялата сума по застрахователните вноски. Вече, ако това го има черно на бяло, ситуацията е друга. Ама някой да покаже какво му пише в полицата. Например snake. Ако това не го пише черно на бяло, удареният духва супата.
|
Пет Фев 01, 2008 2:28 am |
|
 |
sok1
|
За другите не знам, но ще ти цитирам какво пише в моята полица:
При неплащане на разсрочена вноска от застрахователната премия ЗД "Дрън-Дрън" АД ще счита застрахователния договор за прекратен след изтичане на 15 дни от датата на падежа на разсрочената вноска.
Въпроси?
|
Пет Фев 01, 2008 2:46 am |
|
 |
Paparac
|
sok1 написа: За другите не знам, но ще ти цитирам какво пише в моята полица: При неплащане на разсрочена вноска от застрахователната премия ЗД "Дрън-Дрън" АД ще счита застрахователния договор за прекратен след изтичане на 15 дни от датата на падежа на разсрочената вноска.
Въпроси?
Веднага!
Между разсрочена вноска и посоченият случай разликата е огромна. Там разсрочени вноски няма. Къде в полицата ти пише, че при произшествие незабавното незаплащане на останалите вноски ги превръща в разсрочени и прави полицата ти невалидна?
|
Пет Фев 01, 2008 2:49 am |
|
 |
snake
Фиат фанатик
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 1:30 pm Мнения: 984 Местоположение: Пазарджик
|
Аз вече започнах да си плащам вноските. Вчера "спестих" 100 лв и платих втората вноска. Спестих ги така: бях приготвил 200 лв. за смяна на ангренажен ремък и ролки. Но щом моя майстор, който е най-големия противник на половинчатите решения и винаги се презастрахова, ме увери, че ролките на колата са почти нови, освен това канадско (?!) производство и се ангажира, че не е нужно да се сменят, минах само със смяна на ангренажния ремък. До няколко седмици ще платя и третата вноска и щом се постопли времето я вкарвам за пребоядисване на преден капак и шофьорска врата.
И между другото извън темата, когато я взех толкова евтино колата (вярно с външни забележки), бях на мнение, че е тотално занемарена, т.е. нормалното състояние преди продажба. Вчера моят майстор за пореден път ме увери, че колата е почти уникално добре поддържана до последно, а това, казано от него, значи наистина много.
_________________ Ex: Fiat Marea Weekend ELX 1.8 16V Ex: Fiat Palio Weekend 75 Ex: Opel Kadett 1.4 - Първата ми любов : )
|
Пет Фев 01, 2008 10:37 am |
|
 |
snake
Фиат фанатик
Регистриран на: Пет Окт 21, 2005 1:30 pm Мнения: 984 Местоположение: Пазарджик
|
Утре колата влиза в козметичния салон ("доверен сервиз") и силно се надявам да излезе оттам по-красива  . Увериха ме, че всички клетки за пребоядисване в сервиза се отопляват и външната температура не ги интересува. Даже сега било по-добре, че навън е сухо.
Ще видим какъв ще е резултата, ако е добър, ще има нови снимки в гаража  .
_________________ Ex: Fiat Marea Weekend ELX 1.8 16V Ex: Fiat Palio Weekend 75 Ex: Opel Kadett 1.4 - Първата ми любов : )
|
Пон Фев 18, 2008 1:27 pm |
|
|