Аз на Капата имам руски газов инжекцион ГИГ 3 ДЛС, колкото и да не ви се вярва, ИЗОБЩО не се усеща, че е на газ, върви като пощуряла и в зависимост от регулировките (правиш си ги сам, зарежда се един софтуер, уредбата се връзва към лаптоп или Палм и гледаш в реално време показанията на ламбдасондата и на датчиците за температурата, за подналягането във смукателния колектор, на дебитомера и т.н.) гори от 10,5 газ градско до 14 газ градско.(все пак 1550 кг тежи колата и е 146 к.с
При суперикономичната регулировка - с нея карам в града - върви добре, но над 4500 оборота малко се спъва, ама от светофар до сфетофар върши работа, но за сметка на това гори максимум 10,5-11 л. газ.
Като искам да върви като на бензин, и цъквам "вървежната" регулировка и почва да върви като на бензин и да гори ТОЧНО КОЛКОТО НА БЕНЗИН, нито повече, нито по-малко.
Естествено можеш да си направиш и някаква междинна регулировка, аз съм си сейфнал в компа на инжекциона два сеттинга - свръхикономична и свръхвървежна и си ги цъкам според кефа.
Изпъвах я на магистралата, и на газ, и на бензин вдига точно 230 км по километраж.
Този двигател е 5-цилиндров, с променливи фази на газоразпределението, има някакви пулсации в смукателния колектор и е доста трудно да се сложи нормална газова уредба.
Смея да твърдя, че в случая имаме голямо постижение на руската техническа мисъл.
За петцилиндров двигател струва 1400 лв, за 4-цилиндров май беше 1200
П.П. Забравих да кажа, че новия фърмуер на руснаците(от 2 месеца, засега е бета-версия още и не смея да го кача) е самообучаващ се (според стила на каране минава сам от икономичен в спортен режим и обратно), като ъпгрейдна системата, ще споделя впечатления.
Има и още едно предимство, след смяна на редуктора(и слагането на други бутилки и тръбопроводи естествено) може да работи и на метан.