Дата и час: Нед Юли 13, 2025 6:45 pm

Собствено Търсене

Реклама

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Още малко разсъждения относно ламбда сонда и емулатор 
Автор Съобщение
Фиат маниак
Фиат маниак

UNREAD_POST 
brat_John написа:
От напрежението, което ламбда сондата подава към ECU-то процесора си прави сметката дали да увеличи или намали достъпа на въздух към двигателя.

Не, всъщност се регулира подаването на горивото, чрез промяна на времето на отваряне на дюзите. Това с регулирането на въздуха, касае само оборотите на празен ход и се регулира именно чрез следене на оборотите, когато дроселната клапа е напълно затворена. Тъй като механизма на регулиране на празния ход не е свързан с горивната система, то продължава да си работи и при работа на газ.
Пак да повторя, проблема идва от това, че ECU-то не може да управлява дюзите, когато колата работи на газ.

Сря Сеп 28, 2005 11:27 pm
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
johnfound написа:
brat_John написа:
От напрежението, което ламбда сондата подава към ECU-то процесора си прави сметката дали да увеличи или намали достъпа на въздух към двигателя.

Пак да повторя, проблема идва от това, че ECU-то не може да управлява дюзите, когато колата работи на газ.

ECU-то ги управлява, но получава грешна информация от ламбда сондата и от там вече това, което прави за управлението или казано иначе за подържането на съотношението гориво/въздух не е вярно.

Чет Сеп 29, 2005 12:00 am
Профил ICQ
Фиат маниак
Фиат маниак

UNREAD_POST 
brat_John написа:
ECU-то ги управлява, но получава грешна информация от ламбда сондата и от там вече това, което прави за управлението или казано иначе за подържането на съотношението гориво/въздух не е вярно.

Е, добре, айде нека да е на твоето...

Чет Сеп 29, 2005 12:06 am
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
Аз имам АГУ с система за ламбда контрол. Като измеря напрежението на ламбда сондата при газ то също варира в границите 0.1-0.8 V, както е и при бензина. Защо изгарянето на газта да не е като при бензина. И в двата случая се смесват въглеводороди с О2 в определено съотношение и от остатъчния О2 се следи за правилното горене.
Някъде във форума имаше тема за настрайка на газовата уредба по показанията на ламбда сондата. И там се акцентираше на средно напрежение на сондата от порядъка на 0.3-0.5 V, както е и при бензина.

Чет Сеп 29, 2005 8:31 am
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
brat_John написа:
johnfound написа:
brat_John написа:

ECU то не може да управлява газта, но това се върши от системата за ламбда контрол и нейния компютър, така че резултата е същия. Процеса на горене се контролира чрез постъпващото количество газ. Както стана дума за нормалното горене при бензина съотношението въздух гориво е 14.7/1, а при работата на газ е по-голямо 27-28/1.Много вероятно е по-тази причина да има и разлика в остатъчния кислород, който да е различен от този при горенето на бензина и от там да се променят показанията на ламбда сондата.

Вто Окт 04, 2005 8:57 am
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак

UNREAD_POST 
Petko написа:
ECU то не може да управлява газта, но това се върши от системата за ламбда контрол и нейния компютър, така че резултата е същия. Процеса на горене се контролира чрез постъпващото количество газ. Както стана дума за нормалното горене при бензина съотношението въздух гориво е 14.7/1, а при работата на газ е по-голямо 27-28/1.Много вероятно е по-тази причина да има и разлика в остатъчния кислород, който да е различен от този при горенето на бензина и от там да се променят показанията на ламбда сондата.

Да, при газта въздуха за нормалното изгаряне е повече, но кислорода от този въздух изгаря, така или иначе и затова показанията на ламбда сондата при стехиометрична смес са си същите като при бензин.

Вто Окт 04, 2005 4:47 pm
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
johnfound написа:
Petko написа:

Да, при газта въздуха за нормалното изгаряне е повече, но кислорода от този въздух изгаря, така или иначе и затова показанията на ламбда сондата при стехиометрична смес са си същите като при бензин.

Направих проба - при работа на бензин ламбда сондата си дава нормално напрежение вариращо между 0.2 и 0.7V. След като превключа на газ напрежението пада до 0V и става дори отрицателно. Дали е нормално при работа на газ или е заминала ламбда сондата. При бензин не прави така.

Пон Окт 10, 2005 8:50 am
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак

UNREAD_POST 
Petko написа:
Направих проба - при работа на бензин ламбда сондата си дава нормално напрежение вариращо между 0.2 и 0.7V. След като превключа на газ напрежението пада до 0V и става дори отрицателно. Дали е нормално при работа на газ или е заминала ламбда сондата. При бензин не прави така.

Щом при бензин си работи, едва ли е заминала сондата. Да не би превключвателя газ-бензин да прекъсва нещо? (например нагревателя на ламбда сондата - тогава показанията на газ трябва да се появят след няколко минути ако е студена колата.)
Между другото каква е ламбда сондата: Циркониева или Титанова? Защото, ако си спомням добре, само циркониевите работят като източник на напрежение, докато титановите представляват съпротивителен датчик, който иска външно захранване...

Пон Окт 10, 2005 1:58 pm
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
johnfound написа:
Petko написа:

Щом при бензин си работи, едва ли е заминала сондата. Да не би превключвателя газ-бензин да прекъсва нещо? (например нагревателя на ламбда сондата - тогава показанията на газ трябва да се появят след няколко минути ако е студена колата.)
Между другото каква е ламбда сондата: Циркониева или Титанова? Защото, ако си спомням добре, само циркониевите работят като източник на напрежение, докато титановите представляват съпротивителен датчик, който иска външно захранване...

Ламбда сондата е с четири проводника. Двата са за подгряване, единия е изходния сигнал, но не знам четвъртия за какво е. Не мога да кажа какав модел е сондата, дали генерира напрежение или е променливо съпротивление, но изходния сигнал е напрежение, което следва да се мени от 0.2 до 0.8V. По книгите пише, че не трябва да пода до 0 V, а за отрицателно е невъзможно. Но това го прави само на газ. Най добре е да се закачи на осцилоскоп, но това отрицателно напрежение на газ и нормално на бензин :?: , направо ме обърква. Прових опити да си настройвам АГУ то по показанията на ламбда сондата.Чрез винта за празен ход на изпарителя, го докарвам на показания от 0.4-0.5V, но ми се качва разхода до 12-13/100. Като го намаля, напрежението на сондата става отрицателно, но разхода пада до 9/100. Голяма разлика във вървенето няма. Направо си е за :shock:

Вто Окт 11, 2005 8:50 am
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак

UNREAD_POST 
Petko написа:
Чрез винта за празен ход на изпарителя, го докарвам на показания от 0.4-0.5V, но ми се качва разхода до 12-13/100. Като го намаля, напрежението на сондата става отрицателно, но разхода пада до 9/100. Голяма разлика във вървенето няма. Направо си е за :shock:

Ами щом това е възможно, значи всичко е наред с ламбда сондата. Според мене проблема с настройката е, че я правиш на празен ход, а сместа със сигурност се променя при различните режими на двигателя. Освен това, устройството за ламбда контрол регулира потока от тройника, а не от винта за празния ход. За да получиш по-представителни данни е добре да закачиш волтметъра отвътре в колата и да видиш как се менят стойностите по време на движение.
Ламбда сондата между другото е устройство крайно чувствително - при малка промяна в горивната смес, напрежението се мени много.

ПП: Сондата очевидно ти е циркониева, а четвъртият проводник е маса за сигнала.

Вто Окт 11, 2005 9:12 am
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
johnfound написа:
Според мене проблема с настройката е, че я правиш на празен ход, а сместа със сигурност се променя при различните режими на двигателя. Освен това, устройството за ламбда контрол регулира потока от тройника, а не от винта за празния ход. За да получиш по-представителни данни е добре да закачиш волтметъра отвътре в колата и да видиш как се менят стойностите по време на движение.

Напълно съм съгласен, но съм установил, че ако не докарам на празен ход такова напрежение от сондата, в следващите режими не се включва ламбда контрола и напрежението не може да достигне нормалните стойности. Вярно, че до сега съм го изпробвал на място с изфорсирване на двигателя до достигане на различни обороти, но не знам, колко е реално. Ще опитам и с волтметъра при реално ситуация и тогава пак ще мисля.Правил съм следния експеримент - махам стъпковото моторче на ламбда контрола и слагам обикновен тройник. Колкото и да развивам тройника, ако чрез регулиране на празния ход не е докарано напрежение 0.4-0.5 волта, напрежението от ламбда сондата е отрицателно и ламда сонтрола не се задейства

Вто Окт 11, 2005 10:01 am
Профил
Кара Фиатче 126
Кара Фиатче 126

UNREAD_POST 
Пак по мойте екперименти с ламбда сондата.Вчера при работа на газ тя започна да ми отчита напрежения >2V и калкото да намалявам количеството на подаваната газ не спадна по малко от 1V. Като превключа на бензин - нормално 0.2-0.7V. Тука има нещо нередно и без осцилоскоп няма да мине.Все повече започвам да се съмнявам в изправността на сондата, обаче нормалната и работа на бензин ме обърква. Има вероятност ECU то много прецизно да регулира подаваното гориво и да докарва що годе нормали нива. На празен ход на бензин се наблюдава неустойчива работа на двигателя-оборотите играят нагоре-надолу, усещат се но не с големи амплитуди.Не знам дали това е нормално. Ако не е нормално значи ламбда сондата си заминава.

Пет Окт 14, 2005 8:34 am
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак

UNREAD_POST 
Petko написа:
Има вероятност ECU то много прецизно да регулира подаваното гориво и да докарва що годе нормали нива.

Имай предвид, че при нормалната си работа ламбда сондата работи в схема с обратна връзка - тоест компютъра променя сместта на входа на двигателя, двигателя изгаря сместта, ламбда сондата измерва остатъчния кислород, а компютъра следи ламбда сондата и решава как да промени сместта. Поради времевото закъснение, което се получава от промяната на сместта до получаването на изходните газове, компютъра никога не може да закове сместта на оптималното равнище, а постоянно я променя между леко обогатена и леко обеднена. Затова и сигнала от сондата не е постоянно напрежение, а се променя много бързо между две различни нива. Когато мериш с волтметър, мериш средната стойност на този сигнал. Най-добре ще е да намериш някакъв осцилоскоп и да погледнеш какво наистина става при газ и при бензин...
Между другото, закъснението на сигнала при газ би трябвало да е още по-голямо, защото докато инженциона може да промени впръскваното гориво още на следващия такт на цилиндъра, то газовата уредба трябва да запълни с променена смес целият газов тракт - маркучи и всмукателен колектор и т.н.

Пет Окт 14, 2005 9:11 am
Профил
Фиат маниак
Фиат маниак
Аватар

UNREAD_POST 
Petko написа:
Пак по мойте екперименти с ламбда сондата.Вчера при работа на газ тя започна да ми отчита напрежения >2V и калкото да намалявам количеството на подаваната газ не спадна по малко от 1V. Като превключа на бензин - нормално 0.2-0.7V. Тука има нещо нередно и без осцилоскоп няма да мине.Все повече започвам да се съмнявам в изправността на сондата, обаче нормалната и работа на бензин ме обърква. Има вероятност ECU то много прецизно да регулира подаваното гориво и да докарва що годе нормали нива. На празен ход на бензин се наблюдава неустойчива работа на двигателя-оборотите играят нагоре-надолу, усещат се но не с големи амплитуди.Не знам дали това е нормално. Ако не е нормално значи ламбда сондата си заминава.

И според мен нямаш никакъв проблем с ламбда сондата. Както бях писал, тук работата опира до химия. Остатъчните продукти след изгарянето на еднакво количество бензин и газ не са еднакви - имам предвид кислородните атоми. И от там различното показание на ламбда сондата. Така е според мен.
Петко, благодаря за описанието на маршрута до фирма Олимпик - беше много точно описан. Между другото от два дни съм с газова уредба. За съжаление във фирамата нямаха симулатори на ламбда сонда и съответно не ми сложиха. И естествено сега и при мене се появиха същите симптоми както и други колеги са писали т.е. започна от време на време да ми свети лампата на инжекциона на таблото. За сега съм забелязал следните положения:
- светва на ниски обороти след като съм спрял на светофар
- свети между 90 и 100 когато върна педала на газта
но се е случвало да светва и при други скорости, но обикновено, когато не подавам газ и след като "настъпя" след кратко изгасва.
Иначе от Търново до Русе - 105км - 7 литра газ :wink:

Пет Окт 14, 2005 11:12 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2