|
|
Дата и час: Нед Сеп 07, 2025 4:42 am
|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|
Пресветва ми лампата на зареждането
Автор |
Съобщение |
NikMar
Кара кола
Регистриран на: Сря Ное 29, 2006 11:19 am Мнения: 288 Местоположение: Габрово
|
 Пресветва ми лампата на зареждането
Колата е Пунто 1/ 1.1/1994 г. Когато е на ниски обороти или пусна някой по-голям консуматор лампата започва да пресветва, като подам гас и вдигна оборотите загасва. Аз предполагам че това е от четките з/о и на други коли ми се е случвало, но тебяха жигули и лади. Друга причина може да е разхлабен ремък, което в случая съм го изключил. Някакви други възможни вариянти за повреда. И още нещо: някой може ли да ми прати схема на генератора или ел.схема, колко струват четките с четкодържателя, предполагам че те са комплект с релето за зареждане, тъй като още не съм го разглобил, след работа ще го започвам.
|
Чет Юни 14, 2007 9:14 am |
|
 |
NikMar
Кара кола
Регистриран на: Сря Ное 29, 2006 11:19 am Мнения: 288 Местоположение: Габрово
|
Отремонтирах го. Проблемът се оказа в износени четки и износени писти на ротора. Износването на вътрешната писта беше минимално за 134 хил. км./ поне така сочи километража/, но на външната беше истински ужас, добре че беше на нея и подлежеше на ремонт. Износването беше 1 мм като половината от окръжността беше стигнало и до изолатора т.е. медния пръстен там въбще го нямаше /жалко че не направих снимки/. Оказа се че генератора е А115/ 65 А на магнет марели и материала на четките е по-здрав от медния пръстен. От друга страна разглобяването е доста трудно тъй като статора е захванат за корпуса откъм шайбата и изводите му са запоени за изправителния блок който е хванат за другата част на корпуса. Отказахме се да го разглобяваме и така го закачихме на струга, като се махне четодържателя има място да се пусне нож. Статора го закрепихме за струга и с доста голям зор успяхме да центоваме ротора. Външния диаметър на медния пръстен е 16,2 а износването беше го свело до 14. Намерих медна тръба 16/14 и свалихме до възможно най-близкия диаметър на тръбата - 14,5, развалцовахме тръбата, отрязахме втулка с необходимата дължина, в случая 7,5, набихмия и след това я запоихме за останалата част от медния пръстен. Сложих четки от жигула, такива имах в наличност, след малко изпиляване в/у шкурка. Материала на оригиналните четки е леко червеникъв, явно е някаква смес от мед и графит, а тези от жигулата са черни май само графит, надявам се да се износват четките а не медния пръстен за напред.
Това го написах за помощ на някой който изпадне в моето положение, всичко се случва, за сега аз спестих 100 тина лева, за колко време ще видим, надявам се да е за по-дълго.
|
Пон Юни 18, 2007 9:41 am |
|
 |
Rokambol
|
Браво на теб. Наистина жалко, че не си направил снимки...
|
Пон Юни 18, 2007 10:01 am |
|
 |
blue_g
Кара Фиатче 126
Регистриран на: Съб Ное 12, 2005 12:41 pm Мнения: 151 Местоположение: София 13 Надежда
|
а маслото на двигателя проверявал ли си го скоро, защото имах наскоро подобен проблем като твоя....присветваше лампата по време на движение обаче, и като си измериш маслото...се оказа че няма никой. Та досипах 1-2 литра, а миналата година сменявах гарнитура на двигателя а сега гледам че пак отзад е протекла малко, добре че навреме го забелязах.
_________________ Punto 1.2, ELX MPI
|
Пет Авг 17, 2007 10:47 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|